Skip to main content

Χαλκιδική: Τρίτη ημέρα ερευνών για τον 28χρονο - Πώς το πάρτι γενεθλίων έγινε θρίλερ

Μετά την αναθάρρηση με τη διάσωση του 30χρονου Ιβάν, που πάλευε επί 18 ώρες με τα κύματα, οι ελπίδες για τον τελευταίο αγνοούμενο λιγοστεύουν πια

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι οι έρευνες των Αρχών και των εθελοντών για τον εντοπισμό του 28χρονου τουρίστα από τη Βόρεια Μακεδονία που παρασύρθηκε μαζί με την παρέα του από τα ισχυρά ρεύματα της θάλασσας το απόγευμα του Σαββάτου στην παραλία Μύτη στο Ποσείδι της Χαλκιδικής.

Σήμερα ενεργούν τα σκάφη του Λιμενικού σώματος και τα παραπλέοντα πλοία μόνο παράκτια, καθώς στην περιοχή επικρατούν άνεμοι εντάσεως 7 μποφόρ. Παράλληλα, ενεργεί το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ έρευνες γίνονται από εθελοντές και τις Αρχές σε όλη την ακτογραμμή.

Ο 28χρονος, ο 25χρονος Βασίλ και ο 30χρονος Ιβάν -οι δύο φίλοι του που διεσώθησαν-, επισκέφθηκαν για διακοπές τη Χαλκιδική ερχόμενοι από τη Βόρεια Μακεδονία και συγκεκριμένα από την πόλη των Σκοπίων, ώστε να γιορτάσουν μαζί τα γενέθλια του Ιβάν, για τα οποία, όπως είπε χθες ο ίδιος από το λιμάνι της Νέας Σκιώνης, η διάσωσή του ήταν το καλύτερο δώρο της ζωής του.

Ο πρώτος από τους τρεις που κατάφερε να σωθεί ήταν ο 25χρονος Βασίλ. Ένα πλοίο του Λιμενικού Σώματος τον περισυνέλλεξε αφότου τον είχε εντοπίσει ένας σέρφερ και έτσι στάθηκε τυχερός μέσα στην ατυχία του, καθώς δεν πέρασε τη συγκλονιστική περιπέτεια των φίλων του. Ο δεύτερος, ο 30χρονος Ιβάν, σώθηκε χάρη σε μία μπάλα που βρήκε εντελώς τυχαία μπροστά του ενώ έπλεε στη μανιασμένη θάλασσα ανοιχτά του Ποσειδίου. Πάνω σε αυτήν τη δερμάτινη μπάλα στηρίχθηκε για περίπου 18 ώρες ο Ιβάν ώστε να κρατηθεί στη ζωή.

Ο Ιβάν, όταν έφτασε χθες στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας, ανέφερε ότι ο 28χρονος φίλος του δεν ήταν έμπειρος κολυμβητής. Συγκεκριμένα, ο 30χρονος τουρίστας είπε στις αρχές και στη δήμαρχο Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, ότι ο φίλος του που ακόμη αγνοείται δεν ήξερε σχεδόν καθόλου να κολυμπά και πως η τελευταία φορά που είδε τον 28χρονο φίλο του ήταν όταν ο διασωθείς, πλέον, βούτηξε στη θάλασσα για να τους σώσει ενώ φώναζαν βοήθεια.

«Είδα να τους καταπίνει η θάλασσα»

Συγκλονιστικά ήταν τα πρώτα λόγια του 25χρονου Βασίλ που διασώθηκε πρώτος και είδε τους δύο φίλους του να χάνονται κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα μπροστά στα μάτια του, αφού βούτηξαν στην πασίγνωστη παραλία-αμμόγλωσσα Μύτη. Ο ίδιος είπε στις αρχές ότι τους δύο φίλους του «τους ρούφηξε η θάλασσα, τους κατάπιαν τα κύματα». Στη συγκεκριμένη περιοχή τα θαλάσσια ρεύματα είναι πολύ ισχυρά και οι περισσότεροι ντόπιοι αποφεύγουν το κολύμπι εκεί λόγω της υψηλής επικινδυνότητας. Το Σάββατο, μάλιστα, την κατάσταση στη Μύτη του Ποσειδίου επιδείνωναν ακόμη περισσότερα οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6 Μποφόρ.

Σε δηλώσεις του χθες ο Βασίλ Μπρεζόφσκι ανέπτυξε πώς ο εορτασμός των γενεθλίων του 30χρονου κατέληξε σε θρίλερ αλλά και τις δραματικές στιγμές της διάσωσής του. «Πήγαμε να κολυμπήσουμε με τους φίλους μου σε ένα σημείο που εκείνη τη στιγμή δεν είχε πρόβλημα, ούτε ψηλά κύματα ούτε πολύ αέρα. Μέσα σε δύο λεπτά όμως, χωρίς να το καταλάβουμε, το σκηνικό άλλαξε», είπε και πρόσθεσε: 

«Χάσαμε την προσοχή μας για ελάχιστα λεπτά, ενώ μάλιστα ήμασταν και στα ρηχά. Αυτό ήταν αρκετό όμως για να αλλάξει ο καιρός και να μας παρασύρει το νερό βαθιά μέσα στη θάλασσα. Προσπαθούσα να παραμείνω ήρεμος και να μείνω στην επιφάνεια του νερού. Κοντά σε εμένα ήταν ο άλλος φίλος μου, τον τρίτο δεν τον έβλεπα καθόλου. Ξαφνικά, τον έχασα και αυτόν μέσα σε δευτερόλεπτα».

Για καλή του τύχη, ένας σέρφερ πλησίασε το σημείο που βρισκόταν. Δεν μπορούσε να τον βοηθήσει, του είπε όμως να περιμένει και ότι σύντομα θα ερχόταν βοήθεια. Πράγματι, ο σέρφερ ειδοποίησε το Λιμενικό και τους είπε την ακριβή θέση του Βασίλ.

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης ο Ιβάν

Ο 30χρονος Ιβάν Γκεογκέρφκι διεκομίσθη για προληπτικούς λόγους χθες το μεσημέρι από το Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης και εισήχθη στην Παθολογική Κλινική του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα της υγείας του είναι καλή και σταθερή, αν και σαφώς καταπονημένος, χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία.

Προξενείο Βόρειας Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη: Οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί ο τρίτος νεαρός

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Βόρειας Μακεδονίας, εκπρόσωπος του Προξενείου της γειτονικής χώρας στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό του τρίτου νεαρού θα συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί.

Διαβάστε ακόμη: Αγνοούμενοι στη Χαλκιδική: Σε επικοινωνία με οικογένειες και Ελλάδα, λένε τα Σκόπια

Ο ίδιος επισήμανε μιλώντας στο κανάλι Sitel ότι τα δύο αγόρια που διασώθηκαν είναι καλά στην υγεία τους και ότι οι έρευνες για το τρίτο αγόρι συνεχίζονται και θα συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί.

Τόνισε ακόμη ότι οι προξενικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους συγγενείς των τριών αγοριών.

«Είμαι σε επαφή με όλους και έχουμε ενημέρωση ότι αύριο θα έρθουν στη Χαλκιδική και οι γονείς του τρίτου αγοριού. Είμαι λοιπόν σε συνεχή επικοινωνία με όλους όσους σχετίζονται με τα τρία αγόρια, δηλαδή όλους τους συγγενείς και φίλους», κατέληξε.