Skip to main content

Χαλκιδική: Καρδιογράφημα η σεζόν για τις ενοικιαζόμενες εξοχικές κατοικίες

Νέα κανάλια εύρεσης πελατών αναζητούν οι ιδιοκτήτες τους - Οι ζητήσεις για μίσθωση εξοχικής κατοικίας εκτιμώνται στο 50% έναντι του 2019.

Πολλές όψεις φαίνεται να έχει το φετινό καλοκαίρι η ενοικίαση θερινής κατοικίας στη Χαλκιδική, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις καταλύματα γίνονται ανάρπαστα και σε άλλα οι ιδιοκτήτες τους αναζητούν τρόπο για να τα νοικιάσουν.

Τις τελευταίες μέρες η Χαλκιδική αρχίζει να γεμίζει, όπως είπε στη Voria.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου (δείτε εδώ), ωστόσο η γενικότερη εικόνα είναι ασταθής και κάθε πρόβλεψη παρακινδυνευμένη λόγω της Covid-19.

Όπως λένε μιλώντας στη Voria.gr ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών, τις οποίες τις εκμεταλλεύονται για μίσθωση το καλοκαίρι, υπάρχουν περιπτώσεις που είναι νοικασμένες για όλο το καλοκαίρι και περιπτώσεις που είναι στα αζήτητα. Κάποιοι μάλιστα ιδιοκτήτες, δεν μπαίνουν, καν, στη διαδικασία να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την ενοικίαση τους καθώς ο ένας ενοικιαστής μεταφέρει τις θετικές του εμπειρίες σε φίλους του, οι οποίοι τις κλείνουν για άλλες ημερομηνίες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που όταν ο πελάτης μείνει ευχαριστημένος μία χρονιά τη μισθώνει και δεύτερη ή και τρίτη φορά.

Ωστόσο δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ιδιοκτητών Airbnb στη Χαλκιδική, που το τελευταίο διάστημα αναζητούν την τύχη τους και σε μεσιτικά γραφεία σε μια προσπάθεια να βρουν νέα κανάλια για να προωθήσουν τα ακίνητα τους.

Η φετινή τουριστική σεζόν μοιάζει με καρδιογράφημα καθώς η μέχρι στιγμής εικόνα κάθε άλλο παρά προσομοιάζει με την αρχικά εκτιμώμενη, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε αρκετές περιπτώσεις να δυσκολεύονται να τα νοικιάσουν.

Είναι χαρακτηριστικό πως κάνοντας μία αναζήτησή στην διαδικτυακή πλατφόρμα της Airbnb, υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, σε ένα μεγάλο εύρος τιμών, ενώ κάποιοι ιδιοκτήτες  ρίχνουν τις τιμές προκειμένου να δελεάσουν τους εν δυνάμει πελάτες.

Τι ζητούν οι πελάτες

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, Κωνσταντίνο Καρούλη, παρά το γεγονός πως η ζήτηση το τελευταίο διάστημα - καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού - έχει αυξηθεί, εντούτοις, δεν μπορεί να καλύψει την προσφορά. Οι ζητήσεις για μίσθωση εξοχικής κατοικίας εκτιμώνται στο 50% έναντι του 2019.

Η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες στη Χαλκιδική προέρχεται από Βαλκάνιους, Βορειοευρωπαίους -μεταξύ αυτών Ολλανδούς, Άγγλους - Ρώσους, αλλά και Πολωνούς. Πρόκεται κυρίως για οικογένειες τετραμελείς, αλλά και μεγαλύτερες, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις οικογένειες με τους παππούδες αποφασίζουν να περάσουν το καλοκαίρι τους στη Χαλκιδική.

Στην περίπτωση των Βουλγάρων επιλέγουν μικρότερες κατοικίες, ενώ οι Βορειοευρωπαίοι περισσότερο πολυτελείς και μεγάλες κατοικίες.

Η όποια ζήτηση, πάντως, επί του παρόντος είναι για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ενώ ο Σεπτέμβριος είναι....νεκρός.

Οι τιμές ποικίλουν καθώς όλα εξαρτώνται από τον τύπο του ακινήτου που επιλέγουν οι ενδιαφερόμενοι, τις παροχές που προσφέρει, αν είναι πρώτο στο κύμα, αλλά και την περιοχή, στην οποία βρίσκεται.

Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα. Μικρά ακίνητα χωρίς ιδιαίτερες παροχές, όχι κοντά στη θάλασσα μπορεί το μήνα να νοικιαστούν στα 500 ευρώ. Αντίθετα σε περιπτώσεις πολυτελούς βίλας, με πισίνα, πρώτη στο κύμα, δεν αποκλείεται ο ενδιαφερόμενος να καταβάλει 1.000 ευρώ τη βραδιά.