Skip to main content

Χαμάς, Τεχεράνη και Χεζμπολάχ κατά του σχεδίου Τραμπ για Μέση Ανατολή

Τις αντιθέσεις τους στο ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος για το Μεσανατολικό εξέφρασαν Χαμάς, Τεχεράνη και Χεζμπολάχ.

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή είναι «επιθετικές» και οι προτάσεις του για την Ιερουσαλήμ είναι «ανοησίες», δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας, σχολιάζοντας το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή.

«Η ανακοίνωση του Τραμπ είναι επιθετική και θα προκαλέσει πολλή οργή», δήλωσε στο Reuters ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Το σχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο Αμερινακός πρόεδρος απέρριψε και η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, χαρακτηρίζοντάς το ως «συμφωνία της ντροπής». Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar TV, η Χεζμπολάχ θεωρεί ότι το αμερικανικό σχέδιο αποτελεί ένα πολύ επικίνδυνο βήμα το οποίο θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για το μέλλον της περιοχής. Το σχέδιο, σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, δεν θα είχε συμβεί χωρίς τη συνενοχή και προδοσία ορισμένων αραβικών κρατών.

Κατά του σχεδίου τάχθηκε και το Ιράν, με τον σύμβουλο του προέδρου, Χισαμεντίν Ασένα, να κάνει λόγο για συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ και πρόταση «επιβολής και κυρώσεων».

«Αυτή είναι μια συμφωνία μεταξύ του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) και της Αμερικής. Αλληλεπίδραση με τους Παλαιστίνιους δεν υπάρχει στην ατζέντα της. Αυτό δεν είναι ειρηνευτικό σχέδιο αλλά σχέδιο επιβολής και κυρώσεων», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.