Skip to main content

Χαλκιδική: Χαμηλές πληρότητες για Πάσχα, ανησυχία για τη σεζόν

Προβληματισμένοι οι ξενοδόχοι για το σύνολο της χρονιάς –Το come back της Τουρκίας και το Brexit καταλυτικοί παράγοντες για τον ελληνικό τουρισμό

Χρονιά υπομονής και προσδοκίας πως η φετινή τουριστική σεζόν δεν θα εξελιχθεί όπως προμηνύεται από τις μέχρι στιγμής περιορισμένες κρατήσεις, χαρακτηρίζουν το 2019 οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό πως η πληρότητα στη Χαλκιδική για τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα κυμαίνεται από 60 έως 70% με τον αριθμό των ξενοδοχείων που ανοίγουν να είναι περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, καθώς φέτος το Πάσχα γιορτάζεται, αργότερα, στις 28 Απριλίου και έχει ως συνοδευτικό του την… Πρωτομαγιά.

«Η φετινή χρονιά δεν είναι συγκρίσιμη με την περσινή καθώς τα ξενοδοχεία που λειτούργησαν το Πάσχα του 2018 ήταν σαφώς λιγότερα» εξηγεί, μιλώντας στη Voria. gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος επισημαίνοντας πως επί του παρόντος λειτουργούν στη Χαλκιδική 10 ξενοδοχεία, κυρίως μεγάλες μονάδες, που εξυπηρετούν, κατά κύριο λόγο, δυτικοευρωπαίους, προερχόμενους στην πλειονότητα τους από Γερμανία και Αγγλία.

Για τις ημέρες του Πάσχα οι περισσότερες κρατήσεις είναι από Βαλκάνιους και Έλληνες. Ωστόσο, οι ξενοδόχοι ευελπιστούν πως την τελευταία στιγμή θα υπάρξει μεγαλύτερη εισροή εσωτερικού τουρισμού.   

Δύσκολος μήνας ο Μάιος
«Η Χαλκιδική δεν είναι πασχαλινός προορισμός, ωστόσο φέτος ζοριζόμαστε. Ειδικά ο Μάιος, δείχνει να είναι δύσκολος. Πέρυσι η μέση πληρότητα του Μαΐου ήταν στο 60%, ενώ φέτος δεν ξεπερνά το 45%» αναφέρει ο κ. Τάσιος υπογραμμίζοντας πως  η Χαλκιδική δεν μπορεί να απαντήσει στον ανταγωνισμό, σε επίπεδο τιμών, που δέχεται από τη Ρόδο, την Κω, την Κέρκυρα και την Κρήτη. Μάλιστα όπως εξηγεί ο ίδιος στα μεγάλα τουριστικά νησιά η σεζόν ανοίγει νωρίς με πτήσεις charter, ενώ η Χαλκιδική, για να αρχίσει να κινείται τουριστικά, περιμένει τις τακτικές πτήσεις που έχουν πιο ακριβά εισιτήρια.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Πιερία. Όπως σημειώνει, μιλώντας στη Voria.gr, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Ευαγγελία Ξυπτερά, πολλά ξενοδοχεία θα ανοίξουν στην Πιερία καθώς οι πασχαλινές ημέρες φέτος είναι αργότερα σε σχέση με πέρυσι. Η μερίδα που λέοντος των κρατήσεων αφορά Βούλγαρους, Σέρβους, Ρουμάνους και Έλληνες.

Για υποτονική κίνηση κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος επισημαίνοντας πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να επιλέγεται τα άλλα Σαββατοκύριακα του χρόνου και τις γιορτές των Χριστουγέννων, ωστόσο δεν συγκαταλέγεται μεταξύ  των πασχαλινών προορισμών.

Στον αντίποδα έντονη κινητικότητα - αν και τα ακριβή στοιχεία για τις  πληρότητες των ξενοδοχείων πανελλαδικά αναμένεται να είναι διαθέσιμα στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας - βρίσκονται η Ήπειρος, με αιχμή του δόρατος τα Γιάννενα, η Κέρκυρα, η Πάτμος, η Αθήνα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, λόγω της εγγύτητας τους με την πρωτεύουσα. Δεν αποκλείεται η εικόνα να διαφοροοποιηθεί όσο πλησιάζουμε προς τις ημέρες των εορτών, ειδικά από τους Έλληνες τουρίστες, καθώς συχνά είμαστε της τελευταίας στιγμής.

Προβληματισμός για το 2019    

Πανελλαδική πτώση των κρατήσεων για τους επόμενους μήνες αποτυπώνεται από τις περισσότερες επιχειρήσεις του χώρου. Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος «το να φτάσει ο τουρισμός στα περσινά επίπεδα είναι περισσότερο πόθος. Η φετινή χρονιά είναι της υπομονής. Ο Μάϊος είναι δύσκολος μήνας, ενώ το τετράμηνο Ιουνίου- Σεπτεμβρίου, δείχνει καλό με περιθώρια, ωστόσο, ανάπτυξης».

Καταλυτικοί παράγοντες για την εικόνα κόπωσης και κάμψης που παρουσιάζει ο ελληνικός τουρισμός, η επαναφορά της Τουρκίας, ο αυξημένος διεθνής ανταγωνισμός, το Brexit αλλά και τα προβλήματα που προκαλεί στις επιχειρήσεις η υπερφορολόγηση.