Skip to main content

Χαμηλο τριετίας για τον πληθωρισμό στην τουρκική οικονομία

Αναλυτές υπολογίζουν ότι στο σύνολο του 2019 ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 12,3% έναντι εκτίμησης για 13,3% πριν από ένα μήνα.

Η μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα δεν εμπόδισε τις προσπάθειες των αρχών να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό στην Τουρκία.

Ωστόσο οι αναλυτές αμφιβάλλουν εάν τα αποτελέσματα θα έχουν διάρκεια. Και τούτο γιατί οφείλονται εν πολλοίς σε προσωρινά μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ πριν από ένα χρόνο.

Τον Οκτώβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή  στη γειτονική χώρα υποχώρησε στο 8,55%, τα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2016. Απέχει πλέον αισθητά από τα υψηλά 15 ετών του 25% στα οποία είχε εκτιναχθεί τον Σεπτέμβριο του 2018 ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της λίρας.

Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός ήταν στο 9,26% έχοντας μειωθεί δραστικά σε σχέση με τον Αύγουστο όταν και ήταν στο 15%.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις τον Οκτώβριο ήταν σε ενδύματα και υποδήματα (+11,7% σε μηνιαία βάση), ενώ στα τρόφιμα είχαμε αύξηση 1,65% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Αναλυτές υπολογίζουν ότι στο σύνολο του 2019 ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 12,3% έναντι εκτίμησης για 13,3% πριν από ένα μήνα. Ανάλογοι είναι οι υπολογισμοί και της τουρκικής κεντρικής τράπεζας.  Στους δύο τελευταίους μήνες του έτους εκτιμάται ότι θα επιστρέψει σε διψήφιο ποσοστό.