Skip to main content

Champions League με ελληνικό χρώμα

Εκτός από τη μάχη του Παναθηναϊκού με τη Ρουμπίν, η Ίντερ υποδέχεται την Τότεναμ, η Μάντσεστερ την Μπούρσασπορ και η Μπαρτσελόνα την Κοπεγχάγη. Όλα τα παιχνίδια.
Απόψε ολοκληρώνεται η τρίτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League, με την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Ρούμπιν στο ΟΑΚΑ να συγκεντρώνει το ελληνικό ενδιαφέρον. Ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι υπόλοιπες αναμετρήσεις, με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ίντερ, να υποδέχεται την Τότεναμ, τη Μάντσεστερ να φιλοξενεί την Μπούρσασπορ και την Μπαρτσελόνα να αντιμετωπίζει στο Καμπ Νου την Κοπεγχάγη στο δεύτερο παιχνίδι του 4ου ομίλου, στον οποίο συμμετέχουν οι πράσινοι.

1ος όμιλος

Ιντερ – Τότεναμ

Ως ντέρμπι για την κορυφή του ομίλου χαρακτηρίζεται η αναμέτρηση της Ίντερ με την Τότεναμ στο Σαν Σίρο, καθώς και οι δύο ομάδες έχουν από τέσσερις βαθμούς και μοιράζονται την 1η θέση.

Οι δύο πλευρές δεν έχουν βρεθεί ποτέ ξανά αντιμέτωπες στο παρελθόν, αλλά ο Ράφα Μπενίτεθ έχει καλή παράδοση απέναντι στην Τότεναμ, ως προπονητής της Λίβερπουλ, αλλά όχι και απέναντι στον Χάρι Ρέντναπ. Πιο συγκεκριμένα, ο Μπενίτεθ, όταν καθόταν στον πάγκο των Reds, είχε έξι νίκες απέναντι στα σπιρούνια και τρεις ήττες σε 14 παιχνίδια, αλλά και οι τρεις ήταν στις τελευταίες σεζόν όταν προπονητής των λονδρέζων ήταν ο Ρέντναπ.

Ωστόσο, οι Νερατζούρι δεν έχουν καλές αναμνήσεις από τα προηγούμενα ματς απέναντι σε αγγλικές ομάδες, μετρώντας 11 νίκες και 13 ήττες. Για τα σπιρούνια αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη στο Σαν Σίρο, με την πρώτη να είναι αρκετές δεκαετίες πριν και συγκεκριμένα το 1972, όταν αναδείχθηκε 1-1 με τη Μίλαν.

"Η Τότεναμ έχει αλλάξει πολύ από την τελευταία φορά που την αντιμετώπισα με τη Λίβερπουλ. Ξόδεψαν πολλά και έχουν την ποιότητα να τα πάνε καλά. Θα είναι δύσκολο να τους κερδίσουμε, αλλά θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο", δήλωσε ο Μπενίτεθ, ο οποίος δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Ντιέγκο Μιλίτο, που είναι τραυματίας, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή των Καμπιάσο και Πάντεφ.

Εκτός αποστολής για τους λονδρέζους έμεινε ο Ράφαελ Φαν ντερ Φαρτ, που είναι τιμωρημένος, και οι τραυματίες Ντάουσον, Ντεφόε και Ο`Χαρά. Ο Ρέντναπ στη συνέντευξη Τύπου στάθηκε περισσότερο στον άσο της Ίντερ, Σάμουελ Ετό: "Η Ιντερ κερδίζει κάθε φορά που σκοράρει ο Ετό. Ξέρω ότι είναι φανταστικός παίκτης, τον έχω δει να παίζει στη Μαγιόρκα, όταν ήμουν στη Γουέστ Χαμ, γιατί τον ήθελα στο Λονδίνο. Η Ιντερ έκανε καταπληκτική κίνηση όταν τον απέκτησε από την Μπαρτσελόνα".

Τβέντε – Βέρντερ

Εκδίκηση για τον περσινό αποκλεισμό από τη φάση των 32 του Europa League θέλει να πάρει απέναντι στη Βέρντερ Βρέμης η Τβέντε. Οι ολλανδοί είχαν κερδίσει με 1-0 εντός έδρας, αλλά στον επαναληπτικό ηττήθηκαν με 1-4 και αποχαιρέτισαν το ευρωπαϊκό τους όνειρο.

Η Τβέντε μετράει δύο νίκες στα τελευταία δύο εντός έδρας παιχνίδια απέναντι σε ομάδα της Bundesliga, σε αντίθεση με τη Βέρντερ που μετράει πέντε ήττες και μία ισοπαλία στις έξι τελευταίες επισκέψεις της στην Ολλανδία.

Και οι δύο, όμως, τώρα χρειάζονται τη νίκη για να παραμείνουν ζωντανές στη διεκδίκηση της 2ης θέσης που οδηγεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Ο Μπαϊράμι θα απουσιάσει για τους γηπεδούχους, ενώ ο Τόμας Σάαφ δεν υπολογίζει στους Νάλντο και Μπένις.

2ος όμιλος

Σάλκε - Χάποελ

Για τη 2η νίκη που θα της επιτρέψει να συνεχίζει να ελπίζει στην πρόκριση στους 32 του Champions League θέλει η Σάλκε που υποδέχεται την Χάποελ Τελ Αβίβ στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση στην ιστορία.

Η ομάδα του Φέλιξ Μάγκατ δεν θυμίζει σε τίποτα τον περσινό καλό της εαυτό και απογοητεύει με τις εμφανίσεις της στην Bundesliga. Μία ενδεχόμενη νίκη όμως στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μπορεί να φέρει την απαιτούμενη ψυχολογία για βελτίωση των επιδόσεων.

Στον αντίποδα, οι ισραηλινοί μετρούν δύο συνεχόμενες ήττες στον όμιλο, αλλά προέρχονται από τη νίκη με 1-0 στο ντέρμπι με την Μακάμπι. Σε αυτό το ματς, όμως, τραυματίστηκε ο Γιάντιν και η συμμετοχή του στο παιχνίδι της Τετάρτης κρίνεται αμφίβολη.

Λιόν - Μπενφίκα

Να τριτώσει το καλό στη φάση των ομίλων ελπίζει η Λιόν απέναντι στην Μπενφίκα, η οποία μετράει τρεις βαθμούς στον όμιλο, και να κλειδώσει ουσιαστικά την πρόκρισή της στους 32 της διοργάνωσης.

Οι δύο ομάδες δεν έχουν βρεθεί ποτέ ξανά αντιμέτωπες στο παρελθόν. Οι Λιονέ, που θα παραταχθούν στο Ζερλάν χωρίς τους Τουλαλάν, Ντελγκάδο και Εντελσον, δεν έχουν, ωστόσο, καλή παράδοση απέναντι σε πορτογαλικές ομάδες, μετρώντας δύο νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες σε έξι παιχνίδια.

Ούτε όμως και οι αετοί έχουν πολύ καλή παράδοση επί γαλλικού εδάφους, με τέσσερις νίκες, τέσσερις ήττες και μία ισοπαλία στις προηγούμενες επισκέψεις τους. Απόντες από το ματς θα είναι οι Κοεντράο, Καρντόζο, Αμορίμ και Ρόντερικ.

3ος όμιλος

Μάντσεστερ - Μπουρσασπόρ

Η βόμβα του Γουέιν Ρούνεϊ ότι θέλει να αποχωρήσει από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η επιβεβαίωση της είδησης δια στόματος Σερ Αλεξ Φέργκιουσον έχει κάνει άνω κάτω τους Κόκκινους Διαβόλους, οι οποίοι, πάντως, καλούνται να μαζέψουν τα κομμάτια τους, υποδεχόμενοι την Μπουρσασπόρ.

Οι άγγλοι ξεκίνησαν υποτονικά στη φετινή διοργάνωση, παραχωρώντας λευκή ισοπαλία στη Ρέιντζερς στο Ολντ Τράφορντ, αλλά συνέχισαν με σπουδαία νίκη με 1-0 επί της Βαλένθια στο Μεστάγια κι εκτός απροόπτου δεν θα συναντήσουν ιδιαίτερο πρόβλημα απέναντι στην ουραγό και άποντη, μέχρι στιγμής, στον όμιλο Μπουρσασπόρ.

Οι δύο ομάδες δεν έχουν συναντηθεί στο παρελθόν, αλλά η παράδοση της Γιουνάιτεντ με τουρκικές ομάδες δεν είναι θετική, καθώς έχει κερδίσει μόλις 4 στις 10 αναμετρήσεις, ενώ έχει ηττηθεί στις 3 από τις τελευταίες 5. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι Κόκκινοι Διάβολοι έχουν κερδίσει 19 και χάσει μόλις 1 από τις τελευταίες 27 αναμετρήσεις τους στη διοργάνωση κι αυτή η μοναδική ήττα ήταν από ομάδα από την Τουρκία, την Μπεσίκτας.

Στον αντίποδα, η Μπουρσασπόρ δεν έχει καταφέρει ποτέ να σκοράρει εκτός έδρας στη διοργάνωση, ενώ έχει χάσει 3 από τα τελευταία της 6 ευρωπαϊκά ματς χωρίς να πετύχει κάποιο τέρμα.

Ο Φέργκιουσον δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες του Ρούνεϊ, ο οποίος αποχώρησε με φορείο από την προπόνηση της Τρίτης με πρόβλημα στον αστράγαλο, του Οουεν που τέθηκε νοκ άουτ για 10 ημέρες και των Γκιγκς και Εβανς.

Ρέιντζερς - Βαλένθια

Τη νίκη που θα της φέρει πιο κοντά στην πρόκριση στην επόμενη φάση θέλουν στο Αϊμπροξ Ρέιντζερς και Βαλένθια, με τους σκωτσέζους να μοιράζονται την κορυφή του ομίλου με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4 βαθμούς και τις Νυχτερίδες να ακολουθούν με 3.

Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί 4 φορές, με τους ισπανούς να μετρούν 3 νίκες, ενώ το άλλο ματς έληξε ισόπαλο. Οι γηπεδούχοι έχουν δύσκολο έργο, καθώς έχουν μόλις 4 νίκες στις 22 ευρωπαϊκές αναμετρήσεις τους με αντίπαλο από την Ισπανία και καμία από αυτές τις νίκες δεν ήρθε στις τελευταίες 11 συναντήσεις.

Αντίθετα, η παράδοση των Νυχτερίδων απέναντι σε ομάδες από τη Σκωτία είναι σαφώς καλύτερη, καθώς έχουν ηττηθεί μόλις 4 φορές έναντι 10 νικών σε 16 αναμετρήσεις, αν και επί σκωτσέζικου εδάφους έχουν μόνο 2 νίκες σε 7 επισκέψεις. Παρόλα αυτά, η ομάδα του Ουνάι Εμερι θα πρέπει να αποκαταστήσει τη σχέση της με τα δίχτυα, καθώς έχει μείνει άσφαιρη στα 5 από τα τελευταία της 6 ματς στη διοργάνωση.

Για τους γηπεδούχους απόντες θα είναι οι Γέλαβιτς, Μπίτι, ΜακΚάλοκ και Μπρόουντφουτ, ενώ ο Εμερι δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες των Χοακίν και Μιγκέλ.

4ος όμιλος

Παναθηναϊκός - Ρούμπιν

Με το πιστόλι στον κρόταφο μπαίνει απόψεο Παναθηναϊκός στην αρένα του ΟΑΚΑ για να παίξει ρώσικη ρουλέτα απέναντι στην Ρούμπιν Καζάν. Οι πράσινοι θέλουν να τραβήξουν την σκανδάλη και απλώς να ακούσουν το κλικ από την άδεια θήκη που γυρίζει, που θα σημαίνει νίκη, η οποία θα τους δίνει ελπίδες για την συνέχιση της πορείας τους στο Champions League. Σε διαφορετική περίπτωση, αν ακουστεί το μπαμ, γιατί θα έχουν πέσει στη μοναδική σφαίρα που θα έχει το πιστόλι, θα σημαίνει ήττα και αποκλεισμός από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
   
Ο νταμπλούχος Ελλάδας ξεκίνησε στραβά και συνέχισε ακόμα χειρότερα, ωστόσο έχει ακόμα ελπίδες για να σώσει την παρτίδα. Αρκεί να νικήσει τους ρώσους, οι οποίοι έχασαν στην πρεμιέρα των ομίλων στην Δανία και πήραν εντός έδρας ισοπαλία από την Μπάρτσα.

"Είναι σημαντικό παιχνίδι, όπως όλα τα παιχνίδια σε αυτή τη φάση, αλλά όχι τελικός. Είναι σημαντικό παιχνίδι πόσο μάλλον τώρα που χρειαζόμαστε τη νίκη οπωσδήποτε", τόνισε ο Νιόπλιας παραμονές του αγώνα και εξήγησε τι πρέπει να αλλάξει η ομάδα του σε σχέση με τον αγώνα κόντρα στην Κοπεγχάγη: "Πρέπει να έχουμε καλύτερη απόδοση. Να κάνουμε λιγότερα λάθη, καθώς σε υψηλό επίπεδο, τα λάθη δεν συγχωρούνται".

"Ξέρουμε ότι αν χάσουμε θα έχουμε δύσκολη συνέχεια αλλά δεν το βλέπουμε έτσι. Δεν σκεφτόμαστε την ήττα, αλλά σκεφτόμαστε τη νίκη", ανέφερε από την πλευρά του ο Λουκάς Βύντρα και πρόσθεσε: "Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παίξουμε καλά και να κερδίσουμε. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό το παιχνίδι".

Με τετράδα στην άμυνα και φορτωμένο κέντρο

Ο Νίκος Νιόπλιας παρότι σκεφτόταν να παρατάξει τους πράσινους με τρεις κεντρικούς αμυντικούς για να μπλοκάρει το επιθετικό δίδυμο των ρώσων, έπειτα από συζητήσεις που είχε με τους συνεργάτες του και μαθαίνοντας ότι η Ρούμπιν θα παίξει με έναν σέντερ φορ, αποφάσισε να κατεβάσει τον Παναθηναϊκό με 4-3-2-1, ενισχύοντας τη μεσαία γραμμή του.

Ετσι, κάτω από τα γκολπόστ θα είναι ο Τζόρβας, με τους Βύντρα, Μπουμσόνγκ, Σαριέγκι, Σπυρόπουλος από δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα, τους Σιμάο (αμυντικό χαφ), Κατσουράνη (δεξιά), Καραγκούνη (αριστερά) στην μεσαία γραμμή, τον Μαρίνο (δεξί φτερό), τον Γκαρσία (αριστερό φτερό) και τον Σισέ στην κορυφή της επίθεσης. Θέση διεκδικεί ο Χριστοδουλόπουλος αντί του Γκαρσία.

Η προετοιμασία του Τριφυλλιού ολοκληρώθηκε με ένα ακόμη απρόοπτο, αφού τραυματίστηκε ο Νίνης στην τελευταία προπόνηση και θα κάνει παρέα με τους επίσης "λαβωμένους" Λέτο, Γκοβού, Καντέ και τον τιμωρημένο Ζιλμπέρτο Σίλβα.

Η αποστολή του Παναθηναϊκού αποτελείται από τους Τζόρβα, Φερνάντες, Βύντρα, Σεϊταρίδη, Μαρίνο, Σαριέγκι, Μπουμσόνγκ, Σπυρόπουλο, Ιωαννίδη, Σιμάο, Κατσουράνη, Καραγκούνη, Πλεσί, Χριστοδουλόπουλο, Γκαρσία, Δημούτσο, Σισέ, Μαυρία και Πετρόπουλο.

Ηρθε για αποτέλεσμα η Ρούμπιν

Η πρωταθλήτρια Ρωσίας από την πλευρά της ήρθε στην Αθήνα με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα, αφού θέλει να μεγαλώσει την βαθμολογική της συγκομιδή στον όμιλο για να έχει ελπίδες, είτε για πρόκριση, είτε να συνεχίσει στο Europa League, εφόσον τερματίσει τρίτη.

Ο Κούμπαν Μπερντίγιεφ εμφανίστηκε κουμπωμένος και δεν είχε όρεξη για πολλά-πολλά στην συνέντευξη Τύπου παραμονές του αγώνα λέγοντας πως "δεν μπορώ να πω ότι φοβόμαστε κάποιο παίκτη του Παναθηναϊκού. Θα πρέπει να προσέξουμε όλη την ομάδα και κάποιους παίκτες που δεν θα σας κατονομάσω. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα με τεράστια εμπειρία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν μπορώ να σας πως αν παίξω αμυντικά ή επιθετικά. Θα παίξουμε για ένα θετικό αποτέλεσμα".

Με αμυντικογενή τακτική οι ρώσοι

Αναφορικά με το πως θα αγωνιστεί η Ρούμπιν κόντρα στον Παναθηναϊκό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ρώσων συναδέλφων, ο Μπερντίγιεφ αναμένεται να παρατάξει την ομάδα του με αμυντικογενή τακτική, παίζοντας με τρία στόπερ και έναν επιθετικό στην κορυφή (3-4-2-1).
Ο Ριζίκοφ θα είναι κάτω από τα γκολπόστ, με τους Νάβας, Μποκέτι και Σαλουκβάτζε τριάδα στην άμυνα, τον Καλέσι δεξί φουλ μπακ, τον Ανσάλντι αριστερό φουλ μπακ, τους Μουράφσκι και Νομπόα αμυντικά χαφ, τον Εντουάρντο δεξί φτερό, τον Ριαζάντσεφ αριστερό φτερό και τον Μάρτινς στην κορυφή της επίθεσης.
Την αποστολή των ρώσων συμπληρώνουν οι Αρλάουσκις, Κουζμίν, Οριέχοφ, ΜακΜπεθ, Μπαλιαϊκιν, Κασάεφ, Καραντενίζ, Νάτσο και Μεντβέντεφ.

Μπαρτσελόνα - Κοπεγχάγη

Μετά την ισοπαλία της προηγούμενης αγωνιστικής με την Ρούμπιν στο Καζάν, η Μπαρτσελόνα θέλει τη νίκη σε βάρος της Κοπεγχάγης στο Καμπ Νου, προκειμένου να κόψει τη φόρα των Δανών που έχουν το απόλυτο στον όμιλο του Παναθηναϊκού και να ανέβει εκείνη στην κορυφή.

"Η αναμέτρηση θα παίξει μεγάλο ρόλο για το μέλλον μας στη διοργάνωση και μία μεγάλη νίκη θα βοηθούσε, ενώ ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα μας αφήσει πολλή δουλειά για το τελευταίο ματς στη φάση των ομίλων", εξήγησε ο Πεπ Γκουαρντιόλα.

Οι δύο ομάδες θα συναντηθούν για πρώτη φορά, αλλά οι αντίπαλοι από τη Δανία πηγαίνουν στους Μπλαουγκράνα, οι οποίοι δεν έχουν ηττηθεί ποτέ από ομάδες της χώρας στην Ευρώπη, μετρώντας 8 νίκες. Αντίθετα, η Κοπεγχάγη δεν έχει κερδίσει ποτέ ισπανική ομάδα, ενώ έχει 3 ήττες σε 6 αναμετρήσεις. Παρόλα αυτά, στις δύο τελευταίες επισκέψεις της στη χώρα απέσπασε ισάριθμες ισοπαλίες με 1-1.

Ο Γκουαρντιόλα δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Γκάμπι Μιλίτο, ενώ θα αποφασίσει τελευταία στιγμή για το αν θα ρισκάρει τελικά τη συμμετοχή του Τσάβι, την ώρα που οι φιλοξενούμενοι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού.