Skip to main content

Economist: Οι ευκαιρίες της ελληνικής γεωργίας στη νέα ΚΑΠ

O διευθυντής οικονομικής ανάλυσης της Γ.Δ. της Ε.Ε. ανέτρεψε τις πιο αισιόδοξες τοποθετήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

"Όχι στο παρά 5, αλλά στο παρά 50 βρισκόμαστε για την εφαρμογή ενός συστήματος προσαρμογής της ελληνικής γεωργίας στη νέα ΚΑΠ", δήλωσε ο κ. Τάσος Χανιώτης διευθυντής οικονομικής ανάλυσης της Γ.Δ. της Ε.Ε. για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ελληνικός αγροτικός τομέας έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης αξιοποιώντας στην επόμενη 7ετία ένα σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο και μεγάλες επιδοτήσεις.

Με την παραπάνω δήλωση ο κ. Χανιώτης ουσιαστικά "ανέτρεψε" τις πιο αισιόδοξες τοποθετήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, των κυρίων Αποστόλου και Μπόλαρη, οι οποίες προηγήθηκαν στην πρώτη ενότητα του Συνεδρίου του Εconomist για τον Αγροτικό Τομέα, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Η νέα ΚΑΠ, είπε ο κ. Χανιώτης, θέτει δύσκολες απαιτήσεις προσαρμογής για την ευρωπαϊκή και ελληνική γεωργία λόγω της αναδιανομής των επιδοτήσεων και την στροφή στο περιβάλλον, την καινοτομία και την έρευνα. Όμως ειδικά η ελληνική γεωργία , δηλαδή το 4% της ελληνικής οικονομίας, στα επόμενα χρόνια θα λάβει σε επιδοτήσεις περισσότερα από ότι θα πάρει το υπόλοιπο 96% των κλάδων της οικονομίας μας.

Παρά τις καθυστερήσεις στην οργάνωση εθνικής αγροτικής πολιτικής, η κυβέρνηση προσπαθεί για τη νέα αγροτική ανασυγκρότηση, όπως έγινε με το νόμο για τα βοσκοτόπια και το  νέο νόμο για το συνεργατισμό και την οργάνωση των αγροτών σε ομάδες, που θα φέρει στο επόμενο διάστημα στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι ο Έλληνας αγρότης και ως επιχειρηματίας θα πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.

Άλλωστε, στις επόμενες ημέρες, αναμένεται η έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τον Αγροτικό Τομέα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το οποίο θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές Ιανουαρίου 2016 και θα παρουσιαστεί εκτενώς στην επόμενη Agrotica, από τη Θεσσαλονίκη, την οποία θα επισκεφτεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν.  

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι η Ελλάδα υπήρξε πρωταθλητής στην κακή διαχείριση των μεγάλων ενισχύσεων που εισέρρευσαν στη χώρα μας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να υλοποιήσει όσα δεν έγιναν την τελευταία 20ετία. Στη προσπάθεια αυτή εργαλείο θα είναι το ΕΣΠΑ 2014-2020 και οι Κοινοτικοί πόροι των 4,7 δισ. ευρώ που θα επενδυθούν στον αγροτικό τομέα, ενώ επιπλέον 257 εκατ. ευρώ, συνολικά, επίσης από Κοινοτικά προγράμματα, θα δοθούν για τη χρηματοδότηση οριζόντιων συμβουλευτικών δράσεων προς γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, στην αλυσίδα της παραγωγής προϊόντων από το χωράφι και το στάβλο μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή. Η συνεργασία δε αυτή περιλαμβάνει φορείς, ιδιώτες παραγωγές, ερευνητικές και τεχνολογικές κατακτήσεις για την παραγωγή υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων, υψηλής προστιθέμενης αξίας και ανταγωνιστικών στην εσωτερική και διεθνή αγορά.

Η κρίση της εθνικής οικονομίας "μας πρόλαβε" και κτύπησε τον αγροτικό τομέα ο οποίος βρέθηκε, απροετοίμαστος, ακριβώς επειδή δεν υπήρχε εθνική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα, δήλωσε στο χαιρετισμό της η υφυπ. Μακεδονίας - Θράκης κ.Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, προσθέτοντας ότι ο  εκσυγχρονισμός της αγροτικής επιχειρηματικής δράσης αποτελεί αναγκαιότητα για την εθνική οικονομία.

Ο Ιωάννης Ταχματζίδης, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Κ. Μακεδονίας, είπε ότι στη Περιφέρεια ο πρωτογενής τομές αποτελεί έναν από τους δύο πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής, με την ανάληψη πρωτοβουλιών ενίσχυσης του αγροτικού τομέα. Σε αυτές εντάσσονται δράσεις που στηρίζουν την γεωργία ακριβείας, αλλά και την αγροτοδιατροφική σύμπραξη.

"Εάν δεν τα αλλάξουμε όλα, η Πολιτεία και οι φορείς θα βλέπουν το τρένο να περνάει από μπροστά τους και να χάνεται και οι ιδιώτες και επιχειρηματίες θα σπρώχνουν να μετακινήσουν το βουνό", πρόσθεσε.

Για τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη, το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο πρέπει να αποτελέσει μία πραγματικά νέα αρχή, μετά από τρία όχι και τόσο επιτυχημένα κοινοτικά προγράμματα. Ο υφυπουργός επέμεινε στη σύνδεση παραγωγής, μεταποίησης και έρευνας- καινοτομίας, ενώ μίλησε για συνέργιες που απο τη μια μπορούν να δώσουν μείωση κόστους, όπως π.χ. με τις ΑΠΕ για το ενεργειακό κόστος και, από την άλλη, παραγωγής προϊόντων υψηλότατης ποιότητας.

Τις προτάσεις του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος για τον αγροτοδιατροφικό τομέα, παρουσίασε ο πρόεδρός του, Αθανάσιος Σαββάκης ο οποίος συνέδεσε την παραγωγή στο χωράφι με τη μεταποίηση, με την αξιοποίηση της έρευνας για την δημιουργία καινοτόμων προϊόντων.

Πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα θα υπάρξει με τη σύνδεση αγροτικής και βιομηχανικής πολιτικής, με την αξιοποίηση της γεωργίας ακριβείας και της συμβολαιακής επίσης, με την ανάπτυξη των  agrologistics, με την παραγωγή ειδικών κατηγοριών τροφίμων, με διεθνή προβολή των ελληνικών προϊόντων και με οριζόντια μέτρα αναβάθμισης της αγροτικής παραγωγής αλλά και σύνδεσής της με κλάδους που εμπορικά προωθούν τα προϊόντα, όπως είναι η βιομηχανία συσκευασίας.

Το "μυστικό" της επιτυχίας του ολλανδικού αγροτικού τομέα παρουσίασε ο εκπρόσωπος του Ολλανδού πρέσβη, ενός τομέα που αποτελεί τον έναν από τους τρεις πυλωνες της ολλανδικής οικονομίας.