Skip to main content

ΧΑΝΘ: Κοινές δράσεις με ΕΟΕ-ΕΘΝΟΑ για τον Ολυμπισμό και τον Αθλητισμό

Οι τρεις τους κατάφεραν σε δύο χρόνια να εκπαιδεύσουν περισσότερους από 1.500 νέους μέσα από δράσεις ενημέρωσης και άμεσης παρέμβασης.

Η Χ.Α.Ν.Θ. σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.) και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝ.Ο.Α.), κατάφεραν σε δύο χρόνια, να ενεργοποιήσουν περισσότερους από 200 εθελοντές και να εκπαιδεύσουν περισσότερους από 1.500 νέους – παιδιά και εφήβους – στον Ολυμπισμό, το Περιβάλλον και την Πολιτιστική Κληρονομιά της χώρας μας, μέσα από δράσεις ενημέρωσης και άμεσης παρέμβασης.

Τον Ιούλιο του 2018, η καρδιά του Αθλητισμού χτύπησε στην Κατασκήνωση της Χ.Α.Ν. στο Πήλιο κατά τη διάρκεια της «Ολυμπιακής Ημέρας», παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Ε.Ο.Ε. Μανώλη Κολυμπάδη, του Ολυμπιονίκη της Αθήνας και του Πεκίνου  Αλέξανδρου Νικολαΐδη και της Διευθύντριας του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσ/νίκης Κυριακής Ουδατζή, οι οποίοι με την σειρά τους, μίλησαν σε όλους τους κατασκηνωτές, τους γονείς αλλά και τους παρευρισκόμενους, για την αξία του Αθλητισμού, του Ολυμπισμού, του fair play και του ευ αγωνίζεσθαι, την συνεισφορά της Χ.Α.Ν. στον αθλητισμό και τη νεολαία, εντάσσοντας την «Ολυμπιακή Ημέρα» της Κατασκήνωσης στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, στα πλαίσια των εορτασμών των 70 χρόνων ζωής του θεσμού της Ολυμπιακής Ημέρας. Ειδικά για τον Γ.Γ. της Ε.Ο.Ε. Μανώλη Κολυμπάδη πρέπει να αναφέρουμε πως τιμάει με την παρουσία του πολλές αθλητικές εκδηλώσεις της Χ.Α.Ν. και είναι άξιος συμπαραστάτης του έργου της για την ανάπτυξη του αθλητισμού , του εθελοντισμού και της προσφοράς.

Μέσα στο 2019 περισσότεροι από 100 εθελοντές και 500 εκπαιδευόμενα στελέχη του προγράμματος της Σχολής Στελεχών της Χ.Α.Ν.Θ., είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε 3ήμερα project, τα οποία συνέδεσαν τον Αθλητισμό, τον Ολυμπισμό, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, με τρόπο μοναδικό, διαδραστικό και «παρεμβατικό». Μέσω εκπαιδευτικών παρουσιάσεων εκ μέρους της ΕΘΝ.Ο.Α. και της Ε.Ο.Ε. σε συνεργασία με την Ντενίζ Παναγοπούλου(υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΕΘΝ.Ο.Α.) και τον εκπαιδευτικό και συνεργάτη Σπύρο Αυγουστή, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις Αξίες του Ολυμπισμού, του Περιβάλλοντος αλλά και της «διάσωσης» της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Στα παιδιά είχε την ευκαιρία να μιλήσει κι ο πρόεδρος της ΕΘΝ.Ο.Α. Γιώργος Αλικάκος.

Οι παρουσιάσεις τόνιζαν την αξία του Ολυμπισμού, ότι σημασία δεν έχει να νικήσεις, σημασία έχει ο δρόμος, η προσπάθεια, το πάθος, η υπομονή και η επιμονή του αθλητή στην πορεία που θα διανύσει.

Με τη σειρά τους, καταξιωμένοι Ολυμπιονίκες, ανάμεσά τους η Ιωάννα Χρήστου (ξιφασκία), ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης (Tae Kwon Do), ο Παραολυμπιονίκης κολύμβησης Γιάννης Κωστάκης, μίλησαν για τα χαρακτηριστικά του αθλήματος στο οποίο αφιερώθηκαν, κατέθεσαν την προσωπική τους εμπειρία κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, μίλησαν για τις απαιτήσεις του αθλήματος, την πορεία τους, καθώς και τις «θυσίες» που έχουν κάνει μέχρι και σήμερα και το κυριότερο, συζήτησαν και απάντησαν  σε ερωτήσεις των νεαρών συμμετεχόντων.

Όλοι οι συμμετέχοντες, εκπαιδευόμενα στελέχη, εθελοντές, εκπαιδευτές και Ολυμπιονίκες, αφιέρωσαν συνολικά 400 ώρες εθελοντικής εργασίας στην φροντίδα και τον καθαρισμό του δημόσιου χώρου πλησίον Ελληνικών Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς (UNESCO), διαμορφώνοντας μια σχέση φροντίδας με το περιβάλλον στο οποίο ζουν και δραστηριοποιούνται.

Μικροί και μεγάλοι, βιωματικά εκπαιδεύτηκαν στη σημασία του να γίνομαι ενεργός πολίτης να μαθαίνω την ιστορία της πολιτιστικής μου κληρονομιάς, να ακούω αλλά και να παρατηρώ, να διεκδικώ τα δικαιώματα μου αλλά και να σέβομαι το αστικό μου περιβάλλον, να ζω στην πόλη μου, αλλά και να εκτιμώ την πόλη μου, μέσω της μεθόδου της παρατήρησης προβληματικών καταστάσεων, της καταγραφής και της άμεσης παρέμβασης.

Τον Ιούλιο του 2019, στην Κατασκήνωση της Χ.Α.Ν. στον Αϊ Γιάννη Πηλίου και καθ όλη τη διάρκεια του τριήμερου του επισκεπτηρίου και της Ολυμπιακής Ημέρας της Α’ περιόδου, τίμησαν τη Χ.Α.Ν. με τη παρουσία τους οι Ολυμπιονίκες  Γιώργος Τζελίλης και Βίκτωρ Μήτρου (άρση βαρών) και εκ μέρους της Ε.Ο.Ε. και της ΕΘΝ.Ο.Α. η Ντενίζ Παναγοπούλου και ο Σπύρος Αυγουστής οι οποίοι μίλησαν στους κατασκηνωτές για την αξία και τις βασικές αρχές του Αθλητισμού, την Ολυμπιακή ιδέα, τις απαιτήσεις του αθλήματος των προαναφερόμενων Ολυμπιονικών και την πορεία της επαγγελματικής τους καριέρας.

Η Χ.Α.Ν. αισθάνεται υπερήφανη για την πολύ όμορφη και τόσο σημαντική για τους νέους συνεργασία με την ΕΘΝ.Ο.Α. και την Ε.Ο.Ε. Μάλιστα ήδη  Χ.Α.Ν., Ε.Ο.Ε. και ΕΘΝ.Ο.Α. σχεδιάζουν από κοινού τις επόμενες δράσεις τους.