Skip to main content

ΧΑΝΘ: Συμπληρώνει 100 χρόνια λειτουργίας και το γιορτάζει - «1 με σένα»

Η ΧΑΝΘ συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια από την επίσημη ίδρυση της - Δείτε μερικές δράσεις από το επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Την παρουσίαση του προγράμματος των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της πραγματοποίησε σήμερα η ΧΑΝΘ παρουσία του υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος, με κεντρικό σκόγκαν «1 με σένα», θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και επιστημονικές και άλλες παρουσιάσεις. Το συμβολικό μήνυμα της επετείου «1 με σένα», σηματοδοτεί την ιστορική πορεία ενός (1) αιώνα, και παράλληλα αναδεικνύει το νόημα και τη σημασία των ιδανικών που πρεσβεύει η ΧΑΝΘ όλα αυτά τα χρόνια.

Στις 29 Αυγούστου θα ξεκινήσουν οι επετειακές εκδηλώσεις και θα συνεχιστούν μέχρι τον Δεκέμβριο αυτού του έτους ενώ παράλληλα το 2022 θα υπάρξει πρόγραμμα προφορικής ιστορίας - ντοκιμαντέρ.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 02/08, τη γενέθλια δηλαδή μέρα της ΧΑΝΘ, θα υπάρξει μία γιορτή - παρουσίαση των προγραμμάτων της στο ευρύ κοινό με σκοπό την ενεργή συμμετοχή των νεαρών μελών ως πολίτες της Θεσσαλονίκης του μέλλοντος.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Χ.Α.Ν.Θ. Ιωάννης Σωσσίδης σημείωσε ότι «η διοργάνωση της ΧΑΝΘ πορεύεται χέρι χέρι με την πόλη» και σημείωσε ότι αρωγός της ΧΑΝΘ είναι η πόλη και οι θεσμοί της. «Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε εδώ χωρίς την πολιτεία, την περιφέρεια και τον δήμο που ήταν στηλοβάτες στη διαδρομή και μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε τις κρίσεις», σχολίασε.

Οι παρεμβάσεις

Σε τρεις σημαντικές παρεμβάσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων προχώρα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας. Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι εξασφαλίστηκαν οικονομικοί πόροι 2 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση και αναβάθμιση του κεντρικού κτηρίου της ΧΑΝΘ, ενώ παράλληλα θα δοθούν κονδύλια ύψους 500.000 ευρώ για ριζική αναβάθμιση στις εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ στο Νυμφαίο. Τέλος, θα δοθούν και 400.000 ευρώ για τη στήριξη του εθελοντισμού σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για την κλιματική αλλαγή.


Ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε ότι «πρόκειται για μεγάλη γιορτή της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας καθώς η ιστορία και η διαδρομή της ΧΑΝΘ συνδέεται άρρηκτα με τη διαδρομή αυτού του τόπου» ενώ ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι «μετά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε χρειαζόμαστε τη ΧΑΝΘ περισσότερο από ποτέ». H ΧΑΝΘ σημείωσε ο περιφερειάρχης στοχεύει στην ανάδειξη της δημιουργικής πλευράς των πολιτών.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ανέφερε ότι πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για τη ΧΑΝΘ και τους φίλους που «πέρασαν και γαλουχήθηκαν από τις αρχές και τις αξίες αυτού του ιστορικού αθλητικού». Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι η ΧΑΝΘ «αποτελεί μια κοιτίδα κοινωνικής αλληλεγγύης και συνεισφοράς που καμιά άλλη δομή ή σύλλογος δεν έχει προσφέρει στην ιστορία της Ελλάδας».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε αναφορά στη θετική εμπειρία του ως μέλος της ΧΑΝΘ και μάλιστα δήλωσε χαριτολογώντας πως «δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι προκάτοχοι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκς ήταν μέλη της ΧΑΝΘ» και πρόσθεσε ότι «και όλοι οι επόμενοι θα είναι», ενώ υπογράμμισε πως «σας διαβεβαιώνω όσο ζω, θα είμαι κομμάτι αυτής της αδελφότητας».