Skip to main content

Χάπια ιωδίου ψάχνουν οι Θεσσαλονικείς – Γιατί συνιστούν προσοχή φαρμακοποιοί και γιατροί

Πολλοί πολίτες έχουν θορυβηθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και αναζητούν τρόπους προστασίας από ενδεχόμενη διαρροή ραδιενέργειας

Όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία και ειδικότερα, οι επιθέσεις σε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις έχουν σκορπίσει παγκόσμια ανησυχία για το ενδεχόμενο διαρροής ραδιενέργειας. Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων Οργανισμών ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα προς το παρόν, πολλοί πολίτες έχουν θορυβηθεί και αναζητούν τρόπους προστασίας από ενδεχόμενη διαρροή ραδιενέργειας. Έτσι, παρατηρείται ήδη σε αρκετά γειτονικά κράτη με την Ουκρανία, το φαινόμενο πολίτες να αναζητούν χάπια ιωδίου προκειμένου να προλάβουν πιθανές επιπτώσεις στην υγεία τους στην περίπτωση που τελικά διαπιστωθεί διαρροή ραδιενεργών στοιχείων.

Το φαινόμενο έχει κάνει την εμφάνισή του και στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει στην Voria.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης "πράγματι εδώ και μερικές ημέρες δεχόμαστε στα φαρμακεία μας πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να προμηθευτούν χάπια ιωδίου. Είναι κυρίως μεσήλικες οι οποίοι δηλώνουν ότι ανησυχούν, φοβούμενοι ότι όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία πιθανόν να προκαλέσουν διαρροή ραδιενέργειας".

Ο κ. Ευγενίδης επισημαίνει πως χάπια ιωδίου δεν υπάρχουν στα ελληνικά φαρμακεία εδώ και πολλά χρόνια. "Αυτό εξηγούμε και σε όσους τα αναζητούν. Κάποτε κυκλοφορούσαν συμπληρώματα διατροφής τα οποία περιείχαν ιώδιο, αλλά σε πολύ μικρή ποσότητα, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που απαιτούνται για θεραπευτικούς σκοπούς σε περίπτωση που υπάρξει ένα τέτοιο συμβάν. Ακόμη και να βρεθεί ένα τέτοιο συμπλήρωμα, η ποσότητα του ιωδίου που περιέχει είναι έως και 500 φορές μικρότερη από αυτή που απαιτείται για θεραπεία. Άρα είναι ακατάλληλα αυτά τα σκευάσματα. Και επειδή δεν υπάρχουν στα φαρμακεία της χώρας, ας μην τα ψάξει κανείς να τα προμηθευτεί από το ίντερνετ γιατί θα ξοδέψει τζάμπα χρήματα, χώρια που αντί για καλό μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα". Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι "αν χρειαστεί να δοθεί σαν θεραπεία ιώδιο, θα δοθούν στα φαρμακεία χάπια ιωδίου, θα τα πάρουμε από το κράτος και αυτό θα μας πει πως θα τα δίνουμε, σε ποια δοσολογία, για πόσες μέρες κ.λπ.".

Είναι επικίνδυνα

Να μην αναζητούμε και να μην καταναλώνουμε χάπια ιωδίου προειδοποιεί ο ενδοκρινολόγος Στέργιος Κιούρας ο οποίος μίλησε στην Voria.gr. Όπως εξηγεί, "ένα από τα στοιχεία τα οποία εκλύεται από τις εκρήξεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι και το ραδιενεργό ιώδιο το οποίο μπορεί δυνητικά να προκαλέσει καρκίνο του θυρεοειδούς. Σε μια τέτοια περίπτωση λαμβάνεται προληπτικά ιώδιο προκειμένου να φορτώσουμε τον οργανισμό μας με αυτό το στοιχείο ώστε, στην περίπτωση που θα διαχυθεί στην ατμόσφαιρα ραδιενεργό ιώδιο, όταν θα φτάσει και αν θα φτάσει εδώ, και σε τι συγκέντρωση θα φτάσει, δεν προσλαμβάνεται ιδιαίτερα από τον οργανισμό μας γιατί είναι ήδη πλήρης".

Ο κ. Κιούρας τονίζει ωστόσο ότι "είναι επικίνδυνα αυτά τα χάπια ιωδίου αν τα πάρουμε σε μεγάλες ποσότητες και χωρίς να υπάρχει λόγος, γι' αυτό και δεν ενδείκνυνται. Είναι παρακινδυνευμένο να το παίρνουμε προληπτικά, μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία του θυρεοειδή, προκαλώντας υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο καθένας". Σημείωσε, παράλληλα, ότι το 1986, μετά το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ παρατηρήθηκε αύξηση του καρκίνου του θυρεοειδούς, αλλά στις περιοχές που βρίσκονταν κοντά στην περιοχή του ατυχήματος, δηλαδή στα όμορα κράτη".

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) στην οποία επισημαίνεται ότι η κατάσταση της ραδιενέργειας περιβάλλοντος στην Ουκρανία, καθώς και σε όλες τις γειτονικές της χώρες, αναφέρεται φυσιολογική μέχρι σήμερα, με βάση τα πλέον αξιόπιστα διαθέσιμα δεδομένα. Η ΕΕΑΕ υπογραμμίζει ότι αναφορικά με τις πιθανές συνέπειες στη χώρα μας, στην απευκταία περίπτωση ενός ραδιολογικού ή πυρηνικού συμβάντος στην Ουκρανία, «λόγω της μεγάλης απόστασης, δεν μπορεί να προκληθεί μια κατάσταση κινδύνου στην Ελλάδα που θα απαιτούσε επείγοντα μέτρα προστασίας της ζωής ή της υγείας από την ακτινοβολία».

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται να καταστούν αναγκαία πιο δραστικά μέτρα, όπως η εκκένωση πληθυσμού ή η χορήγηση χαπιών ιωδίου». Η ΕΕΑΕ δηλώνει «ρητά και κατηγορηματικά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταστεί αναγκαία η χορήγηση χαπιών σταθερού ιωδίου στην Ελλάδα και δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να προμηθεύεστε δισκία ιωδίου 'προληπτικά' και 'για κάθε περίπτωση'».

Σημειώνει ότι «η χορήγηση ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος αφορά μόνο τον άμεσα επηρεαζόμενο πληθυσμό, κοντά στην περιοχή του ατυχήματος, όπου η προβλεπόμενη δόση ραδιενέργειας στον θυρεοειδή αδένα είναι πάνω από κάποια καθορισμένα επίπεδα. Το συγκεκριμένο μέτρο προστασίας δεν αφορά με κανέναν τρόπο περιοχές που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, όπως η χώρα μας».