Skip to main content

Χαρακόπουλος: Οι βουλευτές τίθενται ενώπιον των ευθυνών τους

O αναπ. τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ εξαπέλυσε πυρά κατά του Μαξίμου τονίζοντας πως καμία κυβέρνηση ως σήμερα δεν έδωσε μακεδονική εθνότητα & γλώσσα

«Η ΝΔ είχε καθήκον να θέσει στο ύψιστο βαθμό πριν την υπογραφή της συνθήκης, αύριο από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, την εθνική αντιπροσωπεία προ των ευθυνών της. Διότι δημιουργούνται τετελεσμένα, παράγονται έννομες συνέπειες που είναι αμφίβολο αν μπορούν στην πορεία να ανατραπούν ακόμη κι αν υπάρξει μια άλλη πλειοψηφία στη Βουλή ή αν έχει άλλη άποψη η επόμενη βουλή, ή όποτε έλθει η συμφωνία αυτή. Γι’ αυτό, λοιπόν, θέτουμε τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους».

Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι ως ΝΔ «θα θέλαμε να υπάρξει μια βιώσιμη, ρεαλιστική και εθνικά επωφελής λύση. Και γι’ αυτήν εργασθήκαμε και βάλαμε και την βάση με το κεκτημένο του Βουκουρεστίου, με το βέτο που έθεσε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, με την Ντόρα Μπακογιάννη υπουργό Εξωτερικών τότε και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη υπουργό Εθνικής Άμυνας. Τι έλεγε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου; Erga Omnes, μια ονομασία, μια χρήση παντού, και “πρώτα λύση και μετά πρόσκληση ένταξης” στο ΝΑΤΟ και στους διεθνείς οργανισμούς. Καμία κυβέρνηση ως σήμερα δεν έδωσε μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα. Αυτά τα δύο είναι που τροφοδοτούν το όχημα του αλυτρωτισμού και δυστυχώς δημιουργούν τις προϋποθέσεις αντί να λυθεί το πρόβλημα αυτό, να είναι μια μόνιμη απειλή στα βόρεια σύνορα της χώρας. Έχουμε για πρώτη φορά την υπογραφή μιας συνθήκης η οποία δεν παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, η οποία δεν τυγχάνει της έγκρισης ούτε καν των κοινοβουλευτικών εταίρων».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καυτηρίασε τη στάση του κ. Καμμένου που «βγαίνει στα κάγκελα, βουλευτές του διαφωνούν, λένε ότι δεν συμφωνούν με αυτήν τη συνθήκη. Όμως, ο κ. Καμμένος είναι ο εταίρος, ο υπουργός άμυνας που θα πάει να υποστηρίξει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, εκτός αν γι’ αυτό μπήκε αναπληρωτής του ο κ. Κουβέλης, ως πρόθυμος να πάει να την υποστηρίξει αυτός την πρόταση. Στο κυβερνητικό επίπεδο δεν υπάρχει συμφωνία ως προς τη συνθήκη, το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει αποφασίσει. Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του εξαπατά τον ελληνικό λαό, μιλά για “σεβέρνα μακεντόνια”, και δεν υπάρχει πουθενά αυτό στη συμφωνία, δεν έχουμε ουσιαστικά erga onmnes, δίνουμε για πρώτη φορά ταυτότητα εθνοτική μακεδονική και μακεδονική γλώσσα».

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «πριν καν υπογραφεί η συμφωνία πριν καν επικυρωθεί δημιουργεί τετελεσμένα. Εχθές ο Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς μίλησε στη Ρωσία για Βόρεια Μακεδονία. Όταν πριν υπογραφεί η συνθήκη ο υπουργος Εξωτερικών μιλάει για βόρεια Μακεδονία, αν αύριο δεν υπογραφεί η συνθήκη, οι σκοπιανοί θα χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ότι και ο Υπέξ της Ελλάδας μας έχει αποκαλέσει ήδη βόρεια Μακεδονία. Με λυπεί η συμπεριφορά και η επιπολαιότητα που χειρίζεται τα εθνικά θέματα η κυβέρνηση».

Ο κ. Χαρακόπουλος κατέληξε ξεκαθαρίζοντας ότι «η ΝΔ πολιτεύεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Και βεβαίως υπάρχει κοινή γραμμή και διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο αυτές τις ημέρες. Θα την ακούσετε και σήμερα από τον αρχηγό της ΝΔ στην καταληκτήρια τοποθέτησή του πριν τη ψηφοφορία στην οποία τίθενται όλοι οι βουλευτές, η εθνική αντιπροσωπεία, προ των ευθυνών τους. Και αυτοί που με τη ψήφο τους θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση να υπογράψει αύριο μια συνθήκη που δεν έφερε εγκαίρως ούτε καν στο υπουργικό συμβούλιο ούτε τυγχάνει της έγκρισης του κυβερνητικού εταίρου,ας γνωρίζουν τις ευθύνες που πέφτουν πάνω στις πλάτες τους».