Skip to main content

Χαρακόπουλος: Να συνεννοηθούν Δήμος-ΟΑΕΔ για τις εργατικές Γιάννουλης

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως θα πρέπει να επιδιωχθεί μια συνετή λύση με ουσιαστικότερη συνεργασία μεταξύ Δήμου Λαρισαίων και ΟΑΕΔ.

«Για να αξιοποιηθούν τα καταστήματα -που ρημάζουν- στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, επ’ ωφελεία των κατοίκων τους, θα πρέπει να επιδιωχθεί μια συνετή λύση με ουσιαστικότερη συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ Δήμου Λαρισαίων και ΟΑΕΔ».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, σε ερώτησή του για τα εγκαταλειμμένα καταστήματα στις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που είχε γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών για καταστήματα στις εργατικές κατοικίες που παραμένουν αναξιοποίητα εδώ και χρόνια, καθώς και για όσα δεν μπορούν να εκμισθωθούν εκ νέου λόγω ασαφειών στο καθεστώς ιδιοκτησίας και διαχείρισής τους, μετέφερε στον αρμόδιο υπουργό το αίτημα των κατοίκων να υπάρξει λύση, ώστε να βελτιωθεί η πρόσβασή τους σε αγαθά και υπηρεσίες και να αλλάξει η απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψης που υπάρχει σήμερα.  

Στον δήμο ρίχνει το «μπαλάκι» των ευθυνών ο ΟΑΕΔ...

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει τα εξής: «Στον οικισμό εργατικών κατοικιών τ. ΟΕΚ με την επωνυμία «ΛΑΡΙΣΑ VII» υπάρχουν 13 καταστήματα και μία αίθουσα συγκέντρωσης. Δύο εξ αυτών χρησιμοποιούνται για στέγαση του ΚΕΠ, πέντε είναι κενά και τα υπόλοιπα έξι καταστήματα είναι μισθωμένα από το Δήμο για διάφορες χρήσεις σε ιδιώτες. Στην αίθουσα συγκέντρωσης στεγάζεται Βρεφονηπιακός Σταθμός. Τα  εν λόγω καταστήματα είχαν παραχωρηθεί κατά χρήση στο Δήμο με σύμβαση χρησιδανείου, της οποίας η ισχύς ήταν από 1-3-1999 έως 29-2-2008. Μετά την κατάργηση του ΟΕΚ, η Προσωρινή Ενιαία Διοικούσα Επιτροπή (Π.Ε.Δ.Ε) αυτού, απέστειλε στο Δήμο Λαρισαίων το υπ’ αριθμ. 2312/6-2-2013 έγγραφο με το οποίο του γνωστοποιούσε τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης, επιφυλασσόμενη των νομίμων δικαιωμάτων της σχετικά με τα εισπραχθέντα μισθώματα εκ μέρους του και πέραν της ημερομηνίας λήξης της κατά χρήση παραχώρησής τους. Ο Δήμος Λαρισαίων με το με αρ. πρωτ. 36443/10-4-2013 έγγραφό του επικαλέσθηκε τη μόνιμη και διαρκή ανάγκη της χρήσης και εκμετάλλευσης των ακινήτων και εξεδήλωσε την πρόθεσή του να αιτηθεί εκ νέου την παραχώρησή τους.

Επιπρόσθετα ο Δήμος, με την υπ΄αριθμ. 472/2018 απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, ζήτησε μεταξύ άλλων, την ανανέωση της παραχώρησης χρήσης των καταστημάτων και της αίθουσας συγκέντρωσης του οικισμού «ΛΑΡΙΣΑ VII», εκφράζοντας όμως την πάγια απαίτησή του για είσπραξη μισθωμάτων από τα παραχωρηθέντα καταστήματα, για τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται οι παλαιές μισθώσεις, στις οποίες είχε προβεί με πρωτοβουλία του. Κατόπιν των ανωτέρω υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ με τον Δήμο, στον οποίο γνωστοποιήθηκε ότι τούτο δεν είναι πλέον δυνατόν (είσπραξη μισθωμάτων) και θα πρέπει να προσκομίσει νέα απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, στην οποία και να περιγράφεται επακριβώς η χρήση του κάθε αιτουμένου καταστήματος, η οποία θα αφορά αποκλειστικά και μόνο σε εξυπηρέτηση των Υπηρεσιών του Δήμου, ή σε λόγους δημοσίου συμφέροντος. Μέχρι τις 26-11-2019 η αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ δεν έχει λάβει άλλη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, σχετικά με τα προαναφερθέντα».