Skip to main content

Χαρδάλιας: Ας ξεφύγουμε από τις θεωρίες συνωμοσίας, έχουμε μια θέση ευθύνης

«Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις νέες μεταλλάξεις», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη των εμβολιασμών από την έναρξή τους έως σήμερα, εδωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ένημερωση για την πορεία της πανδημία στη χώρα

Όπως είπε, 4.839.234 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με μια δόση και από αυτούς 3.788.906 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ προσέθεσε ότι αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Ιουνίου το 56,3% του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας είναι μερικώς θωρακισμένοι έναντι του κορωνοϊού και το 44% είναι πλήρως προστατευμένοι.

Επιπλέον, τρεις στους 4 πολίτες άνω των 60 ετών (75%), δηλαδή οι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό συμπολίτες μας, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματήσει τον εμβολιασμό τους πολύ σύντομα. «Ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας συνεπώς έχει ήδη χτισθεί γύρω από τους πιο ευάλωτους. Αντίστοιχα καλά είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 45 ετών, όπου 7 στους 10 είτε έχουν κάνει το εμβόλιο τους ή θα το κάνουν τις αμέσως επόμενες μέρες» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχετικά με τις νεότερες ηλικίες γνωστοποίησε ότι τα ποσοστά συμμετοχής είναι χαμηλότερα, καθώς απέκτησαν πρόσφατα πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, αλλά αυτά τα ποσοστά κάθε μέρα ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 30-45 ετών, το 44% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση ενώ στις ηλικίες 18-29 ετών, το 26,5% έχει κάνει μια δόση ή έχει κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι σίγουρα τα ποσοστά σε αυτές τις ηλικίες μπορούν να πάνε καλύτερα ενώ γνωστοποίησε ότι τις τελευταίες τρεις μέρες τα δεκάδες χιλιάδες νέα ραντεβού στην πλατφόρμα εμβολιασμών δείχνουν ότι τα κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού φέρνουν ουσιαστικά, πραγματικά αποτελέσματα.

Επίσης, όπως ανέφερε, η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 ως προς το μερίδιο του πληθυσμού της που είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με το our world in data, χάρη στην άρτια οργανωμένη επιχείρηση "Ελευθερία". Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου COVID και του μητρώου εμβολιασμένων, από τους 4.840.000 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα με μια δόση, μόλις το 0,28% έχει νοσήσει από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό του, γεγονός που, όπως είπε, δείχνει ότι τα εμβόλια λειτουργούν και πετυχαίνουν να προσφέρουν την ασπίδα προστασίας απέναντι σε αυτόν τον ύπουλο, αόρατο εχθρό.

«Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις νέες μεταλλάξεις για να εξαπλωθούν και να προσβάλλουν τους ανεμβολίαστους. Η ύφεση της πανδημίας και η καλοκαιρινή ραστώνη δεν πρέπει να μας δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Η ινδική μετάλλαξη είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό κινεζικό στέλεχος του ιού και 50-60% πιο μεταδοτική από την βρετανική μετάλλαξη του τρίτου κύματος», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. «Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Ας μην αφήσουμε, λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι να περάσει ανεκμετάλλευτο και ας εμβολιαστούν το νωρίτερο δυνατόν όσοι ακόμη το σκέφτονται, ώστε να περάσουμε στο φθινόπωρο όσο πιο προστατευμένοι και ενωμένοι γίνεται απέναντι στον ιό. Τώρα έχει έρθει η ώρα των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των δημάρχων και των περιφερειαρχών, της εκκλησίας, των επιχειρήσεων αλλά και της ίδιας της κοινωνίας να κάνουμε όλοι για ακόμα μία φορά το καθήκον μας και να πείσουμε όσο περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν άμεσα. Μέχρι όμως η επιχείρηση Ελευθερία να ολοκληρωθεί, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε εξαιρετικά προσεκτικοί. Η ύφεση της πανδημίας που συνεχίζεται στη χώρα μας, δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό.

Βλέπουμε ήδη ότι χώρες της Ευρώπης - και όχι μόνο- εμφανίζουν αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα. Είναι λοιπόν απαραίτητο να συνεχίσουμε όλοι μας να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή και συνέπεια στην τήρηση των μέτρων. Γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διατηρήσουμε την εξαιρετικά καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς αν ασκείται έμμεση πίεση από την κυβέρνηση για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αν θεωρεί ότι υπάρχει κράτος-δικαίου γύρω από αυτό το ζήτημα και τι θα φέρει πρακτικά η επανεκτίμηση των δεδομένων για τις χερσαίες μετακινήσεις ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι το κράτος-δικαίου αφορά την ίδια την κοινωνία των πολιτών και δεν είναι δίκαιο για κάποιους που έχουν εμβολιαστεί, άρα δεν κινδυνεύουν, να βρίσκονται κάτω από συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, περιορισμών, λόγω κάποιων που έχουν επιλέξει κάτι διαφορετικό. «Το δικαίωμα στην επιλογή είναι δεδομένο και είναι και σεβαστό. Από εκεί και πέρα ένα κράτος δικαίου πρέπει να εξασφαλίζει όρους δημόσιας υγείας για όλους τους πολίτες. Και εμείς δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο, προσπαθούμε να εξηγήσουμε και να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες για να αντιληφθούν το αυτονόητο, ότι ο εμβολιασμός μας φέρνει πιο κοντά στην καθημερινότητά μας, μας φέρνει πιο κοντά στην άρση συγκεκριμένων περιορισμών διότι μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε όρους δημόσιας υγείας για τους πάντες. Οτιδήποτε γίνεται, γίνεται για να μην συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και να θρηνούμε συνέχεια νεκρούς συμπολίτες μας. Δεν είναι συμπτωματικό ότι συντριπτικά, ολικά οι άνθρωποι οι οποίοι αυτή τη στιγμή διασωληνώνονται ή φεύγουν από τη ζωή είναι ανεμβολίαστοι. Έχουμε ευθύνη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους», επισήμανε ενώ σχετικά με τις χερσαίες μετακινήσεις είπε ότι έχουν ξαναμπεί στη διαδικασία ελέγχων των μετακινήσεων, στην ηπειρωτική χώρα. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, η Επιτροπή των Επιδημιολόγων πρότεινε να επεκταθεί το μέτρο αυτό και στην ηπειρωτική χώρα, ωστόσο αυτήν την πρόταση η κυβέρνηση την αξιολογεί και θα την επανεκτιμήσει συνολικά ανάλογα και με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, μια πορεία που είναι άμεσα συνυφασμένη και με το κομμάτι των εμβολιασμών.

Ερωτηθείς τι έχει να πει στους «διστακτικούς» πολίτες που θεωρούν ότι τα μέτρα είναι τιμωρητικού χαρακτήρα κι αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αρθούν τα μέτρα αυτά ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι τα μέτρα που αφορούν τους εμβολιασμένους σιγά- σιγά αίρονται.

«Οι περιορισμοί δηλαδή αίρονται διότι οι εμβολιασμένοι είναι οι πιο ασφαλείς. Δεν υπάρχει ζήτημα τιμωρητικού χαρακτήρα, αυτό που καλούμε τους αγαπητούς συμπολίτες μας είναι να εμπιστευτούν τους επιστήμονες, την επιστημονική κοινότητα, να εμπιστευτούν τους ανθρώπους που πάντα σε όλη αυτή τη διάρκεια της ζωής μας, όταν είχαμε πρόβλημα απευθυνόμασταν για να μας δώσουν λύσεις. Είναι τόσο απλά τα πράγματα και νομίζω ότι το παγκόσμιο παράδειγμα που αφορά στους δείκτες εμπιστοσύνης σε σχέση με την ιατρική κοινότητα θα πρέπει να ακολουθηθεί και εδώ. Ας ξεφύγουμε από όλες αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας και ας αντιληφθούμε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια θέση ευθύνης απέναντι και στους γύρω μας και στους ανθρώπους που κάθε μέρα βρισκόμαστε μαζί τους. Με αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να συνεννοηθούμε, να συνεργαστούμε και όποιοι προβληματισμοί υπάρχουν να κατατεθούν και να συζητηθούν μαζί με την επιστημονική κοινότητα, μαζί με τους γιατρούς τους και να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την καθημερινότητα μας, για τη ζωή μας, για τις οικογένειές μας, για τους φίλους μας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε κάτω από την όποια δική μας διστακτικότητα να κινδυνεύουν άλλες ζωές», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.