Skip to main content

Χαρδαλιάς για άρση lockdown: Θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του δεύτερου κύματος

Για τις συζητήσεις που γίνονται σχετικά με την άρση του lockdown μίλησε ο υφυπουργός σημειώνοντας πως στη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα παραμένουν κρίσιμα

Στα επιδημιολογικά δεδομένα, στην εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας και στις εισηγήσεις των ειδικών θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο η απόφαση της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων, όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Δείτε: Κορωνοϊός - 88 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο - 549 οι διασωληνωμένοι

«Αντιλαμβανόμαστε την προσδοκία που δημιουργείται από το γεγονός ότι οι γιορτές πλησιάζουν αλλά και την ανάγκη των επαγγελματιών να ανοίξει η αγορά την περίοδο αυτή», σημείωσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που γίνονται για το πότε θα ξεκινήσει η άρση μέτρων και πώς θα πραγματοποιηθεί, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα βασιστεί αποκλειστικά στα επιδημιολογικά δεδομένα, στην εξέλιξη του δεύτερου κύματος και τις εισηγήσεις των ειδικών.

Ερωτώμενος αν για τις γιορτές, τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να «βιαζόμαστε να βλέπουμε τα δεδομένα. Νομίζω ότι τα ζητήματα αυτά μας έχουν απασχολήσει. Όταν θα μπούμε στη διαδικασία άρσης περιορισμών θα είναι βασικό κριτήριο τα επιμέρους ζητήματα».

«Ο ιός παραμένει αναμέσά μας και ο αριθμός των συμπολιτών μας που τόσο απρόσμενα έφυγαν και όσω δίνουν μάχη για τη ζωή τους μας υπενθυμίζει ότι η τήρηση μέτρων αποτελεί καθημερινό στοίχημα όλων», είπε.

«Αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική εικόνα στο σύνολο της χώρας παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση, με κάποιες περιοχές να παρουσιάζουν σημάδια βελτίωσης. Την ίδια στιγμή κάποιες περιοχές δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Στη Βόρεια Ελλάδα περιμέναμε νωρίτερα σημάδια αποκλιμάκωσης κάτι που δείχνει ορατό αλλά δεν είναι αυτό που θα θέλαμε», τόνισε συμπληρώνοντας πως η χαλαρή συμπεριφορά επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Διαβάστε: Κορωνοϊός - «Σταθεροποίηση στη Βόρεια Ελλάδα, όχι όμως όση αναμέναμε»

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί, καθημερινά, αναλυτικά αυτά τα στοιχεία από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, και τα αξιολογεί διαρκώς και διεξοδικά. Ακόμη, επισήμανε ότι αντιλαμβάνονται «την προσδοκία που δημιουργεί στους συμπολίτες μας το γεγονός ότι οι γιορτές πλησιάζουν, αλλά και την αδήριτη ανάγκη των επαγγελματιών όλων των κλάδων να ανοίξει η αγορά την περίοδο αυτή», παρ' όλα αυτά, όπως είπε, «το διακύβευμα είναι η δημόσια υγεία, η υγεία όλων μας».

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «για την κυβέρνηση μοναδική προτεραιότητα παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η προστασία των συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν ή μπορεί να κινδυνέψουν από την ύπουλη αυτή απειλή, που δεν ξεχωρίζει ηλικίες, υγειονομικό προφίλ και επιτίθεται χωρίς διαχωρισμούς», ενώ προσέθεσε ότι «ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και ο αριθμός των συνανθρώπων μας που τόσο απρόσμενα έφυγαν, και όσων δίνουν μάχη για τη ζωή τους, έρχεται να μας υπενθυμίσει καθημερινά ότι η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί για τον καθένα από εμάς το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής, για εμάς, για τις οικογένειές μας και τους γύρω μας».