Skip to main content

Χαρδαλιάς για κρούσματα: Μέτρα υπερτοπικού χαρακτήρα αν χρειαστεί

Δεν συζητάμε για οριζόντια σενάρια και πάντα μιλάμε για μέτρα υπερτοπικού χαρακτήρα, είπε ο κ.Χαρδαλιάς μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Νέο μήνυμα ότι αν και ο κορωνοϊός είναι σε ύφεση πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, έστειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. Ξεκαθάρισε ότι πλέον η κυβέρνηση δεν εξετάζει οριζόντια σενάρια αλλά υπερτοπικού χαρακτήρα.

"Αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο ιος είναι εκεί έξω. Είναι σε ύφεση άλλα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ένα είναι το αντίδοτο, η απάντηση στον ιό, καθένας από μας να κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με την ατομική του προστασία" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς μετά τη συνάντηση του με τον δήμαρχο και λίγα λεπτά μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα.

"Αξιολογούμε τα δεδομένα, χαράζουμε τη στρατηγική μας, προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, βλέπουμε τα ζητήματα που αφορούν τους ελέγχους, τα μηνύματα που δίνουμε και τις προτεραιότητες που βάζουμε" υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, ερωτηθείς για την τηλεδιάσκεψη.

Σχετικά με τα lockdown μετά τη χθεσινή ανακοίνωση 97 νέων κρουσμάτων σε 4 μέρες, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι όλα αυτά είναι σενάρια. "Υπάρχουν πρωτόκολλα, τα οποία περιγράφουν τι κάνεις σε κάθε περίπτωση. Εμείς τρέχουμε αλγόριθμους κάθε μέρα. Υπάρχουν τα worst case σενάρια που προβλέπουν ακόμα και lockdown και οτιδήποτε. Από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι στη διαχείριση της πανδημίας, υπάρχουν σενάρια τα οποία είτε είναι εθνικού χαρακτήρα είτε υπερτοπικού χαρακτήρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε περάσει σε μια φάση που δεν συζητάμε για οριζόντια σενάρια και πάντα μιλάμε για υπερτοπικού χαρακτήρα" τόνισε.

Αναφερόμενος στα περί αύξησης των κρουσμάτων, σημείωσε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς δεν αφορά στην ποσότητα. "Μπορεί να έχεις 50 κρούσματα και να είναι σε ελεγχόμενα clusters, δεν μας απασχολούν και μπορεί να εχεις 5 κρούσματα και να είναι διάσπαρτα στην κοινωνία και να μην έχουμε στοιχεία από πού προέρχονται και να μην μπορούμε να τα στεγανοποιήσουμε. Άρα δεν έχει να κανει αν έχουμε 50 ή 30 ή 40" τόνισε ο υφυπουργός.



Για τον Εχίνο στην Ξάνθη, σημείωσε ότι υπάρχει πλήρη εικόνα των δεδομένων. "Μαζί με τοπικές αρχές θα πάρουμε μικρά ή μεγάλα μέτρα για να έχουμε μια σφαιρική άποψη για τον ιό στην περιοχή" σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.



Για μια εξαιρετική συνεργασία και επικοινωνία έκανε λόγο ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, μετά τη συνάντηση επί 1,5 περίπου ώρα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.

"Στο σημείο όπου εμφανίστηκε το κρούσμα μηδέν, απο εκείνη την μέρα την 26η Φεβρουάριου είμαστε σε διαρκή επικοινωνία. Νομίζω ότι συμβάλαμε ώστε η πόλη μάς να έχει πολύ καλή αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με μια δυναμική διαδικασία, προφανώς δεν σταματάμε να είμαστε σε μια κατάσταση αλερτ. Έχουμε τώρα το άγχος της επαναλειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με τη Δημοτική Αστυνομία να βγαίνει έξω για ελέγχους" τόνισε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.