Skip to main content

Κορωνοϊός: Αποδοτική η μάσκα - Σύσταση για «κοινωνικές φούσκες»

Στην τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός και ο καθηγητής σημείωσαν πως η χρήση μάσκας έχει αποδώσει σε συγκεκριμένο ποσοστό.

Διαβεβαιώσεις πως η χρήση της μάσκας έχει αποδώσει στον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού έδωσαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική τους ενημέρωση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής, «η μάσκα έχει αποδώσει σε συγκεκριμένο ποσοστό» τονίζοντας πως τα μοντέλα προέβλεπαν πολύ μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων μέχρι τώρα. «Αυτό που δεν βλέπουμε είναι η κάμψη της επιδημίας. Στα αστικά κέντρα η οποιαδήποτε, έστω και μικρή, αύξηση του αριθμού αναπαραγωγής πάνω από το 1 παίρνει διαφορετικές διαστάσεις» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Στο πλαίσιο αυτό συνέστησε για ακόμη μία φορά οι πολίτες να δημιουργούν «κοινωνικές φούσκες», να περιορίσουν δηλαδή τον κοινωνικό τους κύκλο σε λίγους καλούς φίλους, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. «Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο, κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ κοινωνικοί, αλλά όσο περισσότερο φτιάξουμε φούσκες και ζήσουμε σε αυτές, για λίγο καιρό, γιατί ο σκοπός μας δεν είναι αυτή η κανονικότητα να μας πάρει όλη μας τη ζωή, μέχρι να έρθουν τα εμβόλια, νομίζω είναι η καλύτερη στρατηγική που μπορούμε να έχουμε» συμπλήρωσε.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Χαρδιαλιάς χαρακτήρισε τη μάσκα σωτήριο εργαλείο στην έως διαχείριση της πανδημίας. «Όπου την εφαρμόσαμε καθολικά και ειδικά σε επίπεδο μικρών κοινωνιών είχε μεγάλη απόδοση» υπογράμμισε ο υφυπουργός, εξηγώντας πως στις μικρές κοινωνίες έχουμε μικρό αριθμό μετακινήσεων και περιορισμένο αριθμό επαφών αγνώστων μεταξύ τους. «Αντιλαμβάνεστε ότι τα δεδομένα δεν είναι ίδια στις μητροπολιτικές περιοχές, άρα υπάρχουν επιμέρους εργαλεία που πρέπει να εφαρμόσουμε και υπάρχει και μία διακλάδωση αυτών των βημάτων που πρέπει να κάνουμε μέχρι να φτάσουμε σε καθολική χρήση μάσκας».

«Ό,τι γίνεται, γίνεται με βάση τα πραγματικά δεδομένα και μια σειρά κριτηρίων που πέφτουν στον αλγόριθμο, που αξιολογούνται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα σε τεχνικό επίπεδο και με βάση αυτό δημιουργούμε τα δεδομένα για το επόμενο βήμα μας» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.