Skip to main content

Χαρδαλιάς: Όραμά μας ένας αναδιαρθρωμένος μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε την ανάγκη που υπάρχει για την προώθηση πολιτικών πολιτικής προστασίας, αλλά και δραστηριοτήτων

Οι δράσεις που πραγματοποιούνται για την αναβάθμιση και τη μεταρρύθμιση του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα, καθώς και η ανάγκη που υπάρχει να αναπτυχθούν πολιτικές πρόληψης και ετοιμότητας απέναντι στις καταστροφές και στους κινδύνους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατά τη διάρκεια διαδικτυακού διαλόγου που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Παγκόσμια Τράπεζα. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε από τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO) και την Παγκόσμια Τράπεζα, μελέτη που έχει εκπονηθεί, με θέμα: «Οικονομία για την πρόληψη καταστροφών και την ετοιμότητα». Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον προϋπολογισμό του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του 2020, ενώ πρόκειται για την πρώτη εκπόνηση μελέτης με αυτό το αντικείμενο, μεταξύ της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO).

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε την ανάγκη που υπάρχει για την προώθηση πολιτικών πολιτικής προστασίας, αλλά και δραστηριοτήτων που θα έχουν ως στόχο τη διαχείριση των κινδύνων και  των καταστροφών  με τον πιο αποτελεσματικό, αποδοτικό και παραγωγικό τρόπο, προς όφελος των χωρών και των πολιτών της ΕΕ. Αναφορικά με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας στο θέμα αυτό, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι από την έναρξη της θητείας της, αυτή η κυβέρνηση έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα της την πλήρη μεταρρύθμιση και αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας. «Στο παρελθόν, η Ελλάδα έχει υποφέρει από καταστροφές αξιοσημείωτου μεγέθους και επιπτώσεων, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι μέθοδοί μας και οι αντιδράσεις μας ήταν ανεπαρκείς και αναχρονιστικές. Πιστεύω ότι όλοι θυμόμαστε την ολέθρια πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τις ζωές σε περισσότερους από 100 ανθρώπους. Έτσι, από το ξεκίνημά της η σημερινή κυβέρνηση είχε ως κορυφαία προτεραιότητά της την πλήρη μεταρρύθμιση και αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ προσέθεσε ότι ανάμεσα στους στόχους τους είναι η μακροχρόνια επένδυση σε συνεκτικές πολιτικές Πολιτικής Προστασίας, που επικεντρώνονται στην πρόληψη και στην ετοιμότητα, προωθούν την ανθεκτικότητα, αλλά συνεισφέρουν και σημαντικά στην οικονομικά αποδοτική διαχείριση των κινδύνων και των καταστροφών.  

Στη συνέχεια, παρουσίασε τους δύο άξονες που στηρίζεται η προσέγγιση για την αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Πρώτα απ' όλα, όπως είπε, χρειάζεται, ένα ολιστικό σύστημα Πολιτικής Προστασίας, ικανό να αντιμετωπίσει όχι μόνο τους συνήθεις κινδύνους που διαχρονικά η Ελλάδα αντιμετωπίζει, όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, αλλά επίσης και τους αναδυόμενους νέους κινδύνους. Για παράδειγμα, η κλιματική αλλαγή που έχει μετατραπεί σε μία κλιματική κρίση με ακραίες καιρικές συνθήκες, είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. «Η πανδημία δείχνει ότι νέες απειλές ανακύπτουν απροσδόκητα. Συνεπώς χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι, να είμαστε προετοιμασμένοι», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Ο δεύτερος άξονας που στηρίζεται η προσέγγιση, είναι το κομμάτι της ταχύτητας. «Η επένδυση στην πρόληψη και στην ετοιμότητα  αποτελεί πλέον το επίκεντρο των προσπαθειών μας ώστε να χτίσουμε ένα σύγχρονο και πραγματικά αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναφορικά με την πρόληψη, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αποτελεί έναν τομέα όπου η Ελλάδα έχει δείξει στο παρελθόν σημαντική ανεπάρκεια, ωστόσο τώρα βρίσκονται σε διαδικασία διόρθωσης αυτού του ελλείμματος. «Όλες οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, δείχνουν ότι για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται σε μέτρα και δράσεις για την πρόληψη και την ετοιμότητα,  εξοικονομούνται 10 με 12 ευρώ του κόστους αποκατάστασης», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Αναλύοντας την προσπάθεια που γίνεται, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι δουλεύουν πάνω στο εθνικό τους πλάνο για τη διαχείριση  καταστροφών και των κινδύνων με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Εκτός από την εθνική χρηματοδότηση, έχουμε κινητοποιήσει 1,76 δισ. σε κεφάλαια μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (595 εκατομμύρια ευρώ), του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2021-2027 (757 εκατ. ευρώ) και του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ (408 εκατ. ευρώ). Αυτό είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο αφιερωμένο στην Πολιτική Προστασία που έχει διεξαχθεί ποτέ στην Ελλάδα. Ακόμη, συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μία επιπλέον πενταετή χρηματοδότηση των 300 εκατ. ευρώ που θα επικεντρώνεται ολοκληρωτικά σε πολιτικές και δραστηριότητες πρόληψης, οι οποίες θα είναι, κυρίως, μικρής κλίμακας σε τοπικό επίπεδο». Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι έχει ξεκινήσει η αναβάθμιση δομών και εργαλείων και ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 υπάρχει ένα καινούριο νομικό πλαίσιο που μεταρρυθμίζει ολοκληρωτικά τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ έχει  θεσπιστεί μια νέα, ολοκληρωμένη δομή, η οποία καλύπτει τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο την διαχείριση των καταστροφών και των κινδύνων.

«Είναι πλήρως λειτουργικό το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων,το οποίο δρα ως κεντρικός κόμβος και σε απευθείας διασύνδεση με τα 13 περιφερειακά και 64 τοπικά συντονιστικά κέντρα μας για την Πολιτική Προστασία, τα οποία βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας. Αυτή η δομή συμπληρώνεται από 4 εξειδικευμένα κέντρα, δηλαδή το Κέντρο αντιμετώπισης υγειονομικών κινδύνων (η πανδημία μας έχει διδάξει ένα πολύτιμο μάθημα από αυτή την άποψη), το Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, το Κέντρο Ελέγχου Κρίσιμων Υποδομών και τέλος, το Κέντρο Ενημέρωσης και Διαχείρισης Κρίσεων με θαλάμους για κάθε υπουργείο και ψηφιακό κέντρο ενημέρωσης για τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική επιτροπή», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιπλέον, ανέφερε ότι σχεδιάζεται μια σύγχρονη, ενημερωμένη Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων, η οποία θα περιλαμβάνει την Πυροσβεστική Ακαδημία και τη νεοσύστατη Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας, ενώ προσέθεσε ότι φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα υποδειγματικό Κέντρο Ειδικής Κατάρτισης με ευρωπαϊκή διάσταση και αντικείμενο. «Βάσει αυτού του σχεδίου, σκοπεύουμε να παρέχουμε ένα ευρύ φάσμα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης όχι μόνο για να  καλυφθούν οι ανάγκες των επαγγελματιών Πολιτικής Προστασίας, αλλά και προς όφελος στελεχών από όλο το φάσμα της Διοίκησης, εθελοντές και πολίτες», επισήμανε.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι βρίσκονται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού και επέκτασης των εναέριων και χερσαίων μέσων πυρόσβεσης, καθώς και σε διαδικασία προώθησης των τεχνολογικών και τηλεπικοινωνιακών εργαλείων τους. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχουν ενεργοποιήσει τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να στέλνονται μαζικά ειδοποιήσεις,  γεγονός που συμβάλλει στην διάσωση και στην προστασία των ανθρώπινων ζωών. «Έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει το 112 σε αρκετές περιπτώσεις και έχει αποδειχθεί ένα ανεκτίμητο εργαλείο. Επιπλέον, έχουμε χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, ιδίως τις ψηφιακές εκστρατείες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και να προωθήσουμε την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πρόληψης και ετοιμότητας», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το όραμα τους στην Ελλάδα είναι να επιτύχουν έναν πλήρως αναδιαρθρωμένο μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αναβαθμισμένο, οργανωτικό και λειτουργικό.

Ο κ. Χαρδαλιάς, αφού ευχαρίστησε τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Παγκόσμια Τράπεζα για τη στήριξη που έχουν προσφέρει, σημείωσε: «Ο στόχος μας είναι να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας και τις παρεμβάσεις μας στην πρόληψη των καταστροφών και στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων, όπως επίσης και να βελτιώσουμε τις μεθόδους μας και τα εργαλεία μας, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να προωθήσουμε μία βιώσιμη ασφαλή ζωή. Η βοήθειά σας, η στήριξή είναι σημαντικές για να επιτύχουμε».