Skip to main content

Χαρδαλιάς: Πολύ κρίσιμη η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας-Μακριά από lockdown

O κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι όπου εφαρμόστηκαν τοπικά μέτρα, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και υπενθύμισε τη σειρά πρόσθετων μέτρων που ισχύουν από χθες.

Για πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας στην Ελλάδα, ειδικά στην Αττική και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, έκανε λόγο, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, επαναλαμβάνοντας πως το Λεκανοπέδιο είναι στο «πορτοκαλί».

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι όπου εφαρμόστηκαν τοπικά μέτρα, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και υπενθύμισε τη σειρά πρόσθετων μέτρων που ισχύουν από χθες, Δευτέρα, έως και τις 4 Οκτωβρίου στην Αττική για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ και των χώρων εργασίας.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε περιοριστικά μέτρα για πολιτιστικές εκδηλώσεις, με αφετηρία από την Πέμπτη και ισχύ σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, από την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στην ειδική πλατφόρμα covid19.gov.gr θα υπάρχει χάρτης ανά δήμο και περιφερειακή ενότητα με χρωματισμένο (πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκινο) τον βαθμό επικινδυνότητας από κρούσματα κορωνοϊού. Στην ίδια πλατφόρμα, με χρήση του Ταχυδρομικού Κώδικα του τόπου κατοικίας τους, οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή τους, ανά τομέα δραστηριότητας.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε πως σήμερα ενεργά είναι 4.363 κρούσματα, 1.738 ασθενείς πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο, ενώ 8.703 ανάρρωσαν κατ' οίκον.

Για τα σχολεία είπε πως σε σύνολο 14.060 πανελλαδικά, μόνο επτά (δύο Νηπιαγωγεία, 2 Δημοτικά, δύο Γυμνάσια, ένα Λύκειο) έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους, ενώ τμήματα έκλεισαν σε 51 σχολικές μονάδες (3 νηπιαγωγεία, 18 Δημοτικά, 17 Γυμνάσια, 13 Λύκεια).

Σε σχέση με όσα ακούγονται για ενδεχόμενο lockdown, ο υφυπουργός σημείωσε πως «ο σκοπός είναι να μην πάμε σε επόμενα μέτρα. Γι’αυτό θα πρέπει να εφαρμόζουμε τα ισχύοντα. Αντί να αναλωνόμαστε σε σενάρια, ας φροντίσουμε να περάσουμε και αυτή τη φάση με επιτυχία».

«Τα όπλα μας είναι γνωστά: Η κοινωνική απόσταση, η μάσκα και η τήρηση των κανόνων υγιεινής, γιατί τηρώντας τα μέτρα θα βγούμε νικητές», πρόσθεσε.

«Στην Αττική παρακολουθούμε καθημερινά, πάμε δήμο-δήμο, περιοχή-περιοχή και αναλόγως ετοιμαζόμαστε. Απέχουμε πολύ από ένα τοπικό lockdown. Μέχρι τώρα δεν έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο. Τα μέτρα που έχουμε πάρει φαίνεται ότι αποδίδουν. Η δεύτερη φάση είναι μέτρα σε περιοχές και μεσολαβούν και άλλα για να γίνει τοπικό lockdown» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης από πλευράς του τόνισε ότι το νέο lockdown είναι το τελευταίο μέτρο που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση, καθώς αποδείχθηκε ότι ήταν αποτελεσματικό. Και ανέφερε ότι αυτή την στιγμή δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή το lockdown.