Skip to main content

Χαρδαλιάς: Στις 25 Νοεμβρίου τα σχέδια για διαχείριση από καταστροφές

Το μήνυμα του γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά στους δημάρχους. Καμπανάκι Δανιηλίδη για πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη λόγω Σέιχ Σου.

Το μήνυμα ότι θα αλλάξουν όλα όσα έχουν πληγώσει τα τελευταία χρόνια μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες και μέσα από μπαλάκι ευθυνών τα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας έστειλε στους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΕΔΚΜ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι στις 25 Νοεμβρίου παρουσιάζονται τα δυο σχέδια που αφορούν στην διαχείριση των συνεπειών από πλημμύρες και πυρκαγιές. "Είναι λυπηρό ότι έπρεπε να περιμένουμε από το 2013 για να αναθεωρήσουμε το σχέδιό μας όμως σιγά σιγά και με το σχέδιο που αφορά τους σεισμούς, να θωρακίσουμε από πλευράς διαδικασιών και δράσεων την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όσους εμπλέκονται με το κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε.

Όπως είπε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους βασικότερους βραχίονες πολιτικής προστασίας και σε αγαστή συνεργασία με την ΓΓ και ενόψει του καινούργιου σχεδίου νόμου να μπορέσουμε αρρυθμίες και παθογένειες ετών να τις θεραπεύσουμε. "Η ΤΑ έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων εδώ και χρόνια όμως έχει αξία να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι μέσα από σχέδιο πρέπει να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Γενική Γραμματεία, πυροσβεστική, αστυνομία, εθελοντές, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού αποτελούν το μηχανισμό που τη δύσκολη ώρα πρέπει να φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Μια είναι η προτεραιότητα, ένα είναι το στοίχημα: η ζωή, οι περιουσίες των συμπολιτών μας και η διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος" τόνισε.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι "με πολύ γοργούς ρυθμούς προχωρούμε και σε συνεργασία με την ΤΑ να δώσουμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα που μας κράτησαν πίσω. Είτε αφορούν ζητήματα αδειοδοτήσεων έργων πρόληψης που θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη, είτε στις δομές της Πολιτικής Προστασίας που θα πρέπει να είναι κάθετες και ξεκάθαρες ώστε ένας να παίρνει τις αποφάσεις και να αναλαμβάνει την ευθύνη".



"Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα από τις 30/10 έχουμε ολοκληρώσει το σχέδιο δράσης για τα αντιπλημμυρικά. Η εγκύκλιος έχει πάει σε όλους τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, ώστε ο καθένας να ξέρει τι κάνει και πότε το κάνει. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες και μπαλάκι των ευθυνών. Ευθύνη δική μας είναι να παρακολουθούμε ποιοι κάνουν αυτό που πρέπει ώστε ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας να μην καταρρεύσει".

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι "υπάρχουν κόκκινες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Όλοι οι περιφερειάρχες πλέον έχουν στα χέρια τους τους χάρτες που δυνητικά έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα σε πλημμύρες. Αξία έχουν αυτούς τους χάρτες να τους αναγνώσουν και να προτεραιοποιήσουν και να κατηγοριοποιήσουν τα έργα που πρέπει να γίνουν. Με το νέο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας που θα έρθει προς ψήφιση στο τέλος του μήνα, θα αλλάξουν τα πάντα και δίνεται η δυνατότητα μέσα από συγκεκριμένες δομές να μπορούμε και να τρέξουμε έργα πρόληψης μαζί με τους ΟΤΑ και να είμαστε αποτελεσματικοί".  

Ένα σύγχρονο μοντέλο που θα καλύπτει τις παθογένειες του παρελθόντος και θα έχει την αυτοδιοίκηση πρωταγωνίστρια και συνομιλήτρια των σημαντικών πρωτοβουλιών ζητούν οι αυτοδιοικητικοί, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη και νέος πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης(αναλαμβάνει επισήμως από την Δευτέρα). "Δυστυχώς με τις κλιματικές αλλαγές στον κόσμο τα ζητήματα των έκτακτων καιρικών φαινομένων έχουν γίνει τακτικά πια. Άρα όλοι θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις. Εμείς ως αυτοδιοικητικοί δηλώνουμε έτοιμοι θα συνεργαστούμε και στο καινούργιο μοντέλο. Θέλουμε να είμαστε ισότιμοι συνομιλητές και να συμμετέχουμε ενεργά και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του. Και από αυτήν την πλευρά θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή" σημείωσε ο κ. Καΐτεζίδης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της κατάστασης στο δάσος Σέιχ Σου.

"Υπάρχει σοβαρό και μεγάλο θέμα. Είναι τεράστια καταστροφή που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα έχουν ξεραθεί ή έχουν προσβληθεί. Αυτά τα οποία ήδη έχουν κοπεί θέτουν σε κίνδυνο τις συνοικίες που συνορεύουν με το δάσος σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων. Υπάρχει κίνδυνος εάν δεν προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δασαρχείου και του υπουργείου να κάνουν αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να συγκρατήσουν όχι απλά το νερό. Γιατί με τα εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας και κλαδιών, καταλαβαίνετε όλη αυτή η φερτή ύλη σε μια καταρρακτώδη βροχή τι φαινόμενα μπορεί να δημιουργήσει όχι μόνο τις κατοικίες αυτών των ανθρώπων αλλά και την ίδια τους την ζωή" υπογράμμισε ο κ. Δανιηλίδης.