Skip to main content

Χαρδαλιάς: Στον Εύοσμο το cluster - 11 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

Ανησυχία στους ειδικούς για ενδείξεις μειωμένης ανοσολογικής απόκρισης που έχει σχετιστεί με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος.

Το κύριο cluster της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης βρίσκεται στην περιοχή του Ευόσμου, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ερωτηθείς για την επιβολή σκληρότερου lockdown από το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου.

Διαβάστε σχετικά: Επίσημο: Σε αυστηρό lockdown ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου - Τι θα ισχύσει

Όπως είπε, δύο ζητήματα απασχολούν τους επιδημιολόγους. Το πρώτο είναι η εύρεση δύο ακόμη κρουσμάτων της μετάλλαξης σε άλλο δήμο, που συνδέονται με το cluster του Ευόσμου και το δεύτερο η σύνδεσή του με την εισαγωγή του από τρίτη χώρα.

«Όλα αυτά δημιουργούν έναν μεγάλο προβληματισμό, έναν μεγάλο συναγερμό. Παραμένουμε σε πλήρη επαγρύπνηση, οι ιχνηλατήσεις που γίνονται είναι κάθετες και οι στεγανοποιήσεις τόσο των συγκεκριμένων κρουσμάτων και όλων των στενών επαφών τους είτε είναι high είτε low risk γίνεται με ξεχωριστή επιμέλεια» σημείωσε ο υφυπουργός.

Συμπληρώνοντας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε πως η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχει σχετιστεί με μειωμένη ανοσολογική απόκριση και γι αυτό τον λόγο «προσπαθούμε να την περιχαρακώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, διότι υπάρχει μία ένδειξη ότι μπορεί να κάνει μία αλληλεπίδραση με τον εμβολιασμό».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, «όλες οι ενδείξεις που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι ο εμβολιασμός θα είναι αποτελεσματικός για όλα τα στελέχη, ωστόσο εμείς κινούμαστε προληπτικά, αντιδρούμε πιο σύντομα για να μην επεκταθούν οι μεταλλάξεις γρήγορα στην επικράτεια».

Μιλώντας στη Voria.gr, ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, ανέφερε πως τα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στην περιοχή ανέρχονται σε 11. Εκτός από τα τρία γνωστά κρούσματα μετάλλαξης που είχαν επιβεβαιωθεί στις αρχές του μήνα, τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος ενημερώθηκε από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για τον εντοπισμό επιπλέον 8 κρουσμάτων.