Skip to main content

Χαρδαλιάς: Θα επαναπατρίζονται μόνο όσοι έχουν ειδικούς λόγους

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε πως δεν θα επαναπατριστούν όλοι οι Έλληνες που καταθέτουν αίτημα - Οι τρεις περιπτώσεις επαναπατρισμού.

Στο ζήτημα του επαναπατρισμού των Ελλήνων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού αναφέρθηκε στην τακτική του ενημέρωση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκαθαρίζοντας πως μόνο όσοι έχουν ειδικούς λόγους θα επιστρέφουν στην Ελλάδα.

«Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό, θα ήταν ολέθριο για την κατάσταση της χώρας» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας μάλιστα πως «όσο κι αν φωνάζουν μερικοί, αν δεν έχουν σοβαρό λόγο (σ.σ. να επαναπατριστούν) θα μείνουν εκεί».

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως ο επαναπατρισμός θα γίνεται σε τρεις περιπτώσεις:

α) Όσοι χρήζουν υγειονομικής φροντίδας και δεν μπορούν να λάβουν περίθαλψη στις χώρες που βρίσκονται (π.χ. έγκυες ή με κάποιο σοβαρό νόσημα), προσκομίζοντας ιατρική βεβαίωση

β) Όσοι δεν έχουν εξασφαλισμένη στέγη, είτε λόγω απώλειας ή λήξης της μίσθωσης

γ) Οσοι είναι με πτήση transit (με αποδεικτικό εισιτηρίου)

Συνολικά, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, έχουν αιτηθεί 2.850 Έλληνες να επαναπατριστούν από τη Βρετανία. «Να γίνει ξεκάθαρο πως ο επαναπατρισμός θα γίνει μόνο για άτομα που έχουν πολύ ειδικούς λόγους, και όχι για άτομα που δεν έχουν ειδικούς λόγους και αρνούνται να συνεργαστούν με την πρεσβεία ή αρμόδιες υπηρεσίες, επικαλούμενοι μάλιστα προσωπικά δεδομένα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ενημέρωσε πως στον έλεγχο που έγινε από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ που αφορούσε στους επαναπατρισθέντες από την Κωνσταντινούπολη και έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ξενοδοχείο των Αθηνών, βρέθηκε ένα κρούσμα θετικό, ενώ άλλο ένα κρούσμα βρέθηκε από την αποστολή της Ισπανίας που είχε διαγνωστεί ως αρνητικό. «Παρουσίασε συμπτώματα, επαναλάβαμε το τεστ και είναι θετικό. Παραμένουν βεβαίως σε καραντίνα στο ξενοδοχείο» πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Όσον αφορά τους 90 Έλληνες που βρίσκονται στην Ξάνθη και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης γνωστοποίησε πως αύριο ειδικό κλιμάκιο θα πετάξει με ελικόπτερο από 8 στελέχη της Γενικής Γραμματείας, όπου 4 συνεργεία θα πραγματοποιήσουν τους απαραίτητους ελέγχους και τα απαραίτητα τεστ. «Θα παραμείνουν σε καραντίνα και μεθαύριο που θα βγουν τα αποτελέσματα, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε κάθε περίπτωση και με βάση το πρωτόκολλό μας» κατέληξε ο υφυπουργός.

Ιατρικές συνταγές στο κινητό

Τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές στο κινητό τους, χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στο φαρμακοποιό, έχουν από σήμερα οι πολίτες, καθώς τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία η εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση μέσω του gov.gr, ανέλυσε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Η νέα διαδικασία είναι προαιρετική και θέλω να το τονίσω αυτό» είπε ο υφυπουργός και εξήγησε: «Για την ενεργοποίησή της, οι πολίτες πρέπει να μπουν στο gov.gr, να επιλέξουν αρχικά την κατηγορία υπηρεσιών «Υγεία και Πρόνοια» και εν συνεχεία την υποκατηγορία «Φάκελος Υγείας», όπου θα βρουν την εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση στην οποία θα εισέλθουν στους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους.

Στη συνέχεια θα ζητούνται και θα επιβεβαιώνονται μέσω μηνύματος, ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάθε πολίτη, ώστε να λαμβάνει τη συνταγή με sms ή και με email.

Ο γιατρός θα μπαίνει στην πλατφόρμα e-prescription.gr, όπου θα καταχωρεί την συνταγή με τον ίδιο τρόπο που το έκανε μέχρι τώρα, πλην όμως όταν πρόκειται για πολίτες που έχουν επιλέξει την άυλη συνταγογράφηση, αντί να την εκτυπώσει θα αποστείλει τον κωδικό της με sms ή και με email.

Η εκτέλεση συνταγής από τον φαρμακοποιό θα γίνεται πάλι μέσω της πλατφόρμας e-prescription.gr, μόνο με τον κωδικό που έχει αποσταλεί από τον γιατρό στον ασθενή.

Σε περίπτωση δε, που το μήνυμα έχει χαθεί ή για οποιονδήποτε λόγο ο ασθενής δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, η συνταγή θα μπορεί να εντοπίζεται και να εκτελείται μέσω του ΑΜΚΑ. Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο πολίτης θα ενημερώνονται για αυτό με sms ή και email».