Skip to main content

Χαρδούβελης: Η Ελλάδα είναι πλέον μια αδιάφορη χώρα για την Ευρώπη

Το πιθανότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατύπωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας περισσότερο ως οικονομολόγος και λιγότερο ως πολιτικός, ο Γκίκας Χαρδούβελης παρουσίασε τα τρία πιθανά σενάρια σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο κοινό του 5ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης με θέμα "Ο κόσμος το 2017 και πέρα", που πραγματοποιείται στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον.

Το επικρατέστερο σενάριο σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών είναι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα να παραμείνει στάσιμη, παρουσιάζοντας ανάπτυξη από 0% έως 1%. " Το ανέφερε και το IMF κάποια στιγμή ότι η Ελλάδα θα επιβιώσει παρουσίαζοντας μικρά πλεονάσματα για τα επόμενα 20 χρόνια", τόνισε.

Τα άλλα δύο σενάρια, με μικρές πιθανότητες το καθένα, είναι αφενός να υπάρξει μια μεγάλη ανάπτυξη της τάξεως του 3% και, αφετέρου, να υπάρξει μια καταρράκωση της οικονομίας με ελλείμματα της τάξεως του 3% και ένα πιθανόGrexit.

"Οι αγορές δεν έχουν αποκλείσει ακόμα το Grexit και συνεχίζουν να ανησυχούν για αυτό ενδεχόμενο" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης συμπληρώνοντας ότι αυτό που τον δυσαρεστεί είναι πως η Ευρώπη παραμένει απαθής στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να ακολουθήσει είτε μια στάσιμη, είτε μια καταστροφική πορεία.

"Δεν μου αρέσει ο τρόπος που μας αντιμετωπίζει η Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια. Μας έχουν αφήσει. Είναι αδιάφοροι. Η Ελλάδα είναι πλέον μια αδιάφορη χωρα για την Ευρώπη" υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι παλαιότερα, στις διαπραγματεύσεις, οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονταν οι μεταρρυθμίσεις να βοηθήσουν πραγματικά την οικονομία και τα έσοδα να μην προέρχονται μόνο από τη συλλογή φόρων.

Ο πρώην υπουργός, παρουσίαζοντας ένα σύντομο ιστορικό της ελληνικής κρίσης άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι το 2015 και ενώ ήμασταν σε ένα καλό σημείο, αποφασίσαμε να γυρίσουμε πείσω 5 χρόνια. "Οι δεξιοί και αριστεροί λαϊκιστές έφεραν την κρίση Νο 2" είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, η χώρα χρείαζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης αλλά και μια φορολογική πολίτικη αντίθετη με αυτήν που ισχύει σήμερα. "Ένα μοντέλο όπου δεν θα καταναλώνουμε αλλά θα παράγουμε, θα εξάγουμε και θα φέρουμε νέες επενδύσεις" κατέληξε.