Skip to main content

Χαρίσειο γηροκομείο: Αποκρύπτουν νοσηλείες covid - Έξι αναπάντητα ερωτήματα

Η διεύθυνση του γηροκομείου εμφανίζεται φειδωλή στην πληροφόρηση, ενώ αποκρύπτει και στοιχεία για την κατάσταση της υγείας όσων έχουν βρεθεί θετικοί

Αναπάντητα παραμένουν πολλά κρίσιμα ερωτήματα ως προς την ακριβή κατάσταση η οποία επικρατεί στο Χαρίσειο γηροκομείο Θεσσαλονίκης, σχετικά με την έκταση της διασποράς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 εντός του Ιδρύματος. Η διεύθυνση του γηροκομείου εμφανίζεται εξαιρετικά φειδωλή στην πληροφόρηση που παρέχει, ενώ αποκρύπτει και στοιχεία αναφορικά με την κατάσταση της υγείας όσων έχουν βρεθεί θετικοί στα τεστ ανίχνευσης covid-19.

Κατ' αρχάς η διεύθυνση του γηροκομείου, απέκρυψε την ύπαρξη κρουσμάτων μεταξύ των γηροκομούμενων. Ακόμη και μετά την αποκάλυψη του πρώτου κρούσματος, την περασμένη Δευτέρα 1 Μαρτίου από τη Voria.gr, αλλά και των υπολοίπων πέντε που ακολούθησαν την επόμενη μέρα, η διεύθυνση δεν έδινε καμία απολύτως πληροφορία. Χρειάστηκε να περάσουν δύο μέρες, να φτάσουμε στην Τετάρτη 3 Μαρτίου για να εκδοθεί μια ολιγόλογη ανακοίνωση, με την οποία, μάλιστα, επιχειρούσε να ωραιοποιήσει την κατάσταση.

Είναι ενδεικτικό ότι η επίσημη ανακοίνωση του γηροκομείου απέκρυπτε το γεγονός ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Voria.gr, στη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας είχαν διακομιστεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ δύο από τους ηλικιωμένους οι οποίοι είχαν διαγνωστεί θετικοί στη νόσο covid-19. Αντιθέτως, το ίδρυμα μιλούσε για "ασυμπτωματικά κρούσματα", για γηροκομούμενους που ήταν καλά στην υγεία τους και οι οποίοι απλώς απομονώθηκαν σε κάποια από τις πτέρυγες του γηροκομείου, προκειμένου να προστατευτούν οι υπόλοιποι ηλικιωμένοι. Σύμφωνα, δε, με νεότερες πληροφορίες, άλλη μία ηλικιωμένη διακομίσθηκε χθες το απόγευμα σε νοσοκομείο της πόλης.

Διαβάστε: Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στο Χαρίσειο Γηροκομείο

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Πολλά είναι τα ερωτήματα στα οποία η διεύθυνση του γηροκομείου αποφεύγει να απαντήσει, με κυριότερα εξ αυτών τα ακόλουθα:

1. Με ποιο τρόπο έγινε η διασπορά του κορωνοϊού στις τάξεις των γηροκομούμενων;

2. Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής κρούσματα έχουν εμφανιστεί μόνον σε ηλικιωμένους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλα τα τεστ στο προσωπικό του ιδρύματος έχουν βγει αρνητικά, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του γηροκομείου, αυτό σημαίνει ότι η διασπορά έγινε ενδεχομένως από κάποιον ηλικιωμένο ο οποίος εισήλθε στο ίδρυμα για φιλοξενία τις τελευταίες ημέρες; Σε αυτήν την περίπτωση γεννάται το ερώτημα εάν γίνεται επαρκής έλεγχος σε όσους εισάγονται για φιλοξενία στο ίδρυμα.

3. Πόσοι από τους εργαζόμενους και του γηροκομούμενους έχουν εμβολιαστεί; Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr ένας σημαντικός αριθμός του προσωπικού αρνήθηκε να εμβολιαστεί. Πόσο είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων εργαζομένων και πως διασφαλίζεται η υγεία των γηροκομούμενων όταν φροντίζονται από προσωπικό το οποίο έχει αρνηθεί να εμβολιαστεί;

4. Υπάρχουν ανεμβολίαστοι και μεταξύ των ηλικιωμένων;

5. Πόσοι από τους ηλικιωμένους οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και πότε;

6. Για ποιο λόγο η διεύθυνση του γηροκομείου απέκρυψε το γεγονός ότι ηλικιωμένοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, δίνοντας παραπλανητική εικόνα σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους;

Όπως είχε αποκαλύψει την Δευτέρα η Voria.gr, το πρώτο κρούσμα στο Χαρίσειο γηροκομείο διαγνώστηκε την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, σε ηλικιωμένο ο οποίος διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιδρύματος ο ηλικιωμένος ήταν ασυμπτωματικός και πήγε στο νοσοκομείο λόγω "απώλειας συνείδησης" κι εκεί βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Δύο ημέρες μετά, στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) τον οποίο διενεργεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στο γηροκομείο, βρέθηκαν άλλα πέντε θετικά κρούσματα μεταξύ των γηροκομούμενων. Η διεύθυνση του γηροκομείου, στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για τέσσερα, αποκρύπτοντας το πέμπτο, για άγνωστους λόγους.

Χθες το μεσημέρι το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε ξανά στο Χαρίσειο, προκειμένου να επαναλάβει τα τεστ, αυτή τη φορά μοριακά (PCR), τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται σήμερα.