Skip to main content

Χαρίσειο: Η εισαγγελική παρέμβαση ανάγκασε το Ίδρυμα να παραδεχθεί την αλήθεια

Η διοίκηση του Χαρίσειου γηροκομείου παραδέχθηκε επιτέλους, όσα αποκάλυπτε όλες τις προηγούμενες μέρες η Voria.gr για τη διασπορά κορωνοϊού

Με καθυστέρηση αρκετών ημερών και υπό την πίεση της εισαγγελικής παρέμβασης η διοίκηση του Χαρίσειου γηροκομείου παραδέχθηκε επιτέλους, όσα αποκάλυπτε όλες τις προηγούμενες μέρες η Voria.gr σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί ως προς τη διασπορά του νέου κορωνοϊού εντός του Ιδρύματος.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του το Χαρίσειο αναφέρει ότι τα κρούσματα είναι συνολικά 14, όλα μεταξύ των γηροκομούμενων, όπως είχε γράψει η Voria.gr.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη - Συρροή κρουσμάτων στο Χαρίσειο γηροκομείο - Αρκετοί στα νοσοκομεία

Παραδέχεται επίσης ότι οι δέκα εξ αυτών διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία της πόλης με ήπια συμπτώματα ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις παραμένουν στη μονάδα Covid του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα, η πορεία της υγείας των δέκα ατόμων τα οποία νοσηλεύονται είναι σταθερή και πιθανότατα δύο από αυτούς ενδέχεται να πάρουν εξιτήριο τη Δευτέρα, προκειμένου να συνεχιστεί η νοσηλεία τους στη μονάδα Covid του Ιδρύματος.

Με την ίδια ανακοίνωση το Χαρίσειο δίνει απαντήσεις σε κάποια από τα ερωτήματα τα οποία είχε θέσει η Voria.gr και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τεθεί και από την Εισαγγελία. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι από τα συνολικά 14 θετικά κρούσματα μόνον οι τρεις είχαν εμβολιαστεί. Διευκρινίζει, δε, ότι έπειτα από ελέγχους, διαπιστώθηκε πως ο ένας δεν είχε αναπτύξει αντισώματα ενώ οι άλλοι δύο έχουν αναπτύξει .

Σύμφωνα με το Χαρίσειο, στις 3 Μαρτίου κλιμάκιο του ΕΟΔΥ διενήργησε μοριακό έλεγχο σε όλους τους εργαζόμενους και τους φιλοξενούμενους, δηλαδή σε συνολικά 150 άτομα. «Τα αποτελέσματα του προσωπικού ήταν όλα αρνητικά. Εντοπίστηκαν οκτώ κρούσματα σε φιλοξενούμενους, οι οποίοι ήταν όλοι τους ασυμπτωματικοί». Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενο έλεγχο είχαν βρεθεί άλλα έξι θετικά κρούσματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γηροκομείου, μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί εμβολιασμοί και με τις δύο δόσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν την 1η Φεβρουαρίου σε 72 φιλοξενούμενους και 28 εργαζόμενους. «Οι φιλοξενούμενοι που δεν εμβολιάστηκαν είτε δεν είχαμε την συναίνεση των ίδιων των στενών συγγενικών τους προσώπων είτε παρουσίαζαν σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο δεν επιτρέπει τον εμβολιασμό τους στο Ίδρυμα είτε ήταν νεοεισερχόμενοι οι οποίοι δεν είχαν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό. Η διοίκηση δεν μπορεί να υποχρεώσει τον οιοδήποτε εργαζόμενο για να εμβολιαστεί. Είμαστε σε επικοινωνία για να πραγματοποιηθεί εμβολιασμός για τους ανεμβολίαστους» σημειώνει το Ίδρυμα.

Όπως επισημαίνει το Χαρίσειο γηροκομείο, σήμερα έλαβε τα αποτελέσματα των αντισωμάτων όσων εμβολιάστηκαν. Τρεις από τους φιλοξενούμενους που έχουν εμβολιαστεί δεν ανέπτυξαν αντισώματα. Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πόσοι είναι οι γηροκομούμενοι και πόσοι οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος οι οποίοι αρνήθηκαν να εμβολιαστούν.

Στην ανακοίνωσή του το Χαρίσειο τονίζει, επίσης, ότι το επισκεπτήριο έχει απαγορευτεί από τις 28 Φεβρουαρίου του 2020. Σημειώνει παράλληλα ότι οι υπόλοιπες πτέρυγες του γηροκομείου λειτουργούν κανονικά, με υψηλά μέτρα ασφαλείας και όλοι οι φιλοξενούμενοι είναι καλά στην υγεία τους. Στους χώρους διενεργούνται συνεχείς απολυμάνσεις, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα.

Η διεύθυνση του γηροκομείου αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά για την παρέμβαση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μετά τα δημοσιεύματα της Voria.gr.

Ωστόσο, είναι προφανές, ότι η σημερινή ανακοίνωση εκδόθηκε και υπό το βάρος της εισαγγελικής παρέμβασης καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν κληθεί να καταθέσουν μέλη της διοίκησης του Ιδρύματος.