Skip to main content

Χαριστέας: Τον Οκτώβριο του 2023 υποψήφιος με τον Τζιτζικώστα - Βουλή στο μέλλον

Ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης μιλά για τις αποφάσεις του για το πολιτικό του μέλλον και για την πορεία της ψηφιοποίησης

Όταν ο Άγγελος Χαριστέας αναλάμβανε την αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν σίγουρος ότι πολλοί θα αμφισβητούσαν την ικανότητα ενός ποδοσφαιριστή να παράγει έργο σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα. Σίγουρος για τις δυνατότητες του Άγγελου Χαριστέα ήταν όμως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, που αποφάσισε να του αναθέσει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Πλέον, το έργο του κ. Χαριστέα στην αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναγνωρίζεται από όλους και πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά, όταν τα αποτελέσματα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αμφισβητήσεις;

Αυτή η επιτυχία του, που τεκμηριώνεται με στοιχεία, πρόσθεσε στο βιογραφικό του άλλον έναν τομέα, πέραν του αθλητισμού που τον χαρακτηρίζει και θα τον χαρακτηρίζει πάντα, πρόσθεσε εμπειρία και γνώση, πρόσθεσε ικανότητα, πρόσθεσε και αυτοπεποίθηση. Κυρίως όμως πρόσθεσε περαιτέρω αναγνώριση, που είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας ως ενδεχόμενος υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης.

"Με τιμά και μελλοντικά πιθανώς θα έρθει η στιγμή να κάνω το επόμενο βήμα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ακόμη όμως δεν έχει έρθει αυτή η ώρα. Θέλω περισσότερες εμπειρίες και δεν σας κρύβω ότι με εξιτάρει πολύ το γεγονός ότι γνώρισα έναν τομέα που είναι σε εξέλιξη, γνωρίζω πια τα προβλήματά του, γνωρίζω και τις λύσεις που πρέπει να δοθούν. Η Ψηφιακή Διακυβέρνηση, η ψηφιακή μετάβαση και ο μετασχηματισμός δεν είναι στοίχημα μόνο για τον Τζιτζικώστα, τον Πιερρακάκη, τον Χαριστέα, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη χώρα. Είναι στοίχημα για όλη την ΕΕ και είναι και ένας από τους λόγους που με κάνει να παραμένω σταθερός στην Περιφέρεια και στην προσπάθεια του Απόστολου Τζιτζικώστα για να κάνουμε πράξη το όραμα για τη Μακεδονία του 2030", τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Χαριστέας.

Η συνέντευξη

Στη συνέντευξή του στη Voria.gr ο κ. Χαριστέας μιλά για την αντιπεριφέρεια, για τα μηνύματα του κόσμου, για την πρώτη εμπειρία του από την Αυτοδιοίκηση, για το μοναδικό όφελος από την πανδημία του κορωνοϊού και για το πολιτικό του μέλλον.

-Προχωρά η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας; Δεν είναι πολύ φιλόδοξος ο στόχος το σύνολο των υπηρεσιών (περίπου 800) να παρέχονται ηλεκτρονικά – ψηφιακά μέχρι το τέλος του επόμενου έτους;

Φιλόδοξος ναι, άπιαστος όχι. Αυτή τη στιγμή είμαστε ως διοίκηση της Περιφέρειας μέσα στους στόχους μας. Εντάσσουμε στο gov.gr, δηλαδή μετατρέπουμε σε ψηφιακές, διαρκώς υπηρεσίες μας. Ήδη έχουμε 85 υπηρεσίες μας στο gov.gr και μέχρι το τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2023, δηλαδή εντός των επόμενων μηνών θα έχουμε περισσότερες από 200. Ως το τέλος του 2023 θα καταφέρουμε να βάλουμε το σύνολο των περιφερειακών υπηρεσιών στο gov.gr και οι πολίτες θα εξυπηρετούνται μαζικά για κάθε υπόθεσή τους με την Περιφέρεια σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες ηλεκτρονικά, απομακρυσμένα, ψηφιακά. Ως διοίκηση, με τον περιφερειάρχη, κάνουμε διαρκώς επικαιροποίηση της πορείας της ψηφιοποίησης, προσθέτουμε διαδικασίες και λύνουμε τα ζητήματα που ανακύπτουν. Και σας πληροφορώ δεν είναι λίγα. Για παράδειγμα στις εκτός Θεσσαλονίκης Περιφερειακές Ενότητες είναι εξαιρετικά έντονη η έλλειψη προσωπικού. Η υποστελέχωση καθυστερεί πολλές διαδικασίες, αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στην επίτευξη του στόχου. Στις αρχές του 2023 θα έχουμε κι άλλες θετικές ανακοινώσεις, ώστε ο κόσμος να γνωρίζει για ποιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς φυσική παρουσία.

-Σε αυτή την εξέλιξη ωστόσο βοήθησε και η πανδημία, που ανάγκασε όχι μόνον εσάς, αλλά όλους να τρέξουν περισσότερο την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση...

Η πανδημία παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της, είχε ένα και μοναδικό θεωρώ θετικό. Το γεγονός ότι μας ανάγκασε όλους μας να δουλέψουμε πολύ πάνω στην απομακρυσμένη ηλεκτρονική εξυπηρέτηση. Οπότε ο συγκεκριμένος τομέας βγήκε κερδισμένος και πράγματα που θα γίνονταν σε βάθος χρόνου έγιναν άμεσα. Ωφελημένος προφανώς βγήκε ο πολίτης, που μπορεί με σύγχρονο πια τρόπο να εξυπηρετείται για μια σειρά από αιτήματα και ανάγκες του στην Περιφέρεια. Πλέον, το τρένο μπήκε στις ράγες και δεν σταματά. Η ψηφιοποίηση στο εξής θα εξελίσσεται συνεχώς. Η πανδημία οδήγησε στην επίσπευση των στόχων.

-Η μέχρι τώρα εμπειρία σας από την Αυτοδιοίκηση ποια είναι; Ήταν εξάλλου η πρώτη σας φορά που ασχοληθήκατε...

Όταν ανέλαβα την Ψηφιακή Διακυβέρνηση ήταν κάτι εντελώς νέο για μένα. Δεν ήταν ένα κομμάτι που το γνώριζα, όπως ο αθλητισμός, που θα ήταν και αυτονόητο να μου ανατεθεί. Όμως τόλμησε και ο περιφερειάρχης, τόλμησα κι εγώ και μόλις είδα τη Διεύθυνση Πληροφορικής και τα στελέχη της Περιφέρειας που ασχολούνται με το αντικείμενο, τους άμεσους συνεργάτες μου, διαπίστωσα ότι είναι εξαιρετικά ικανοί κι έτσι χτίσαμε μια σχέση εμπιστοσύνης, σεβασμού και συνεργασίας, που έφερε αποτελέσματα. Η εμπειρία μου από την Αυτοδιοίκηση είναι ξεκάθαρα θετική. Οι στόχοι που βάζουμε επιτυγχάνονται κι αυτό μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση. Διότι γνωρίζω ότι και προσωπικά μπόρεσα να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις προς εμένα και κατόρθωσα να πάω τον τομέα ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Εκείνο όμως που με ικανοποιεί περισσότερο είναι ότι την προσπάθειά μας την εισπράττει ο κόσμος, που κατάλαβε ότι κάτι άλλαξε πλέον στο κομμάτι της διεκπεραίωσης των αιτημάτων του στην Περιφέρεια. Θα σας δώσω μόνο ένα στοιχείο: Περισσότεροι από 25.000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν ηλεκτρονικά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία δυο χρόνια.

-Το όνομά σας παίζει για τη λίστα της ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές. Μήπως ήρθε η ώρα από την Αυτοδιοίκηση να μετακομίσετε στη Βουλή;

Με κολακεύει όλο αυτό, αλλά για μένα τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα. Ήταν ξεκάθαρα εδώ και πολύ καιρό και έχω πει ότι θέλω να μείνω στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για ακόμη μια θητεία. Είχα υποσχεθεί άλλωστε στον Απόστολο Τζιτζικώστα ότι εγκαίρως και πρώτος θα γνώριζε τις προθέσεις μου και μίλησα μαζί του. Θα είμαι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος και στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023. Δυο είναι οι λόγοι της απόφασής μου. Ο πρώτος είναι η πολύ καλή συνεργασία που έχω με τον περιφερειάρχη. Ο δεύτερος είναι ο αντίκτυπος στον κόσμο, από το έργο που παράγω στην Περιφέρεια. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη χαρά μου. Αυτοί είναι οι λόγοι που θέλω να μείνω στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για την κεντρική πολιτική σκηνή. Μελλοντικά ίσως το κάνω. Χαίρομαι που αναγνωρίζεται το έργο μου από τους πολίτες. Σημαίνει ότι κάτι καλό προσφέρω, διότι δεν φτάνει μόνο το όνομα για να καθιερωθείς στη συνείδηση του κόσμου. Θέλω περισσότερες εμπειρίες και δεν σας κρύβω ότι με εξιτάρει πολύ το γεγονός ότι γνώρισα έναν τομέα που είναι σε εξέλιξη, γνωρίζω πια τα προβλήματά του, γνωρίζω και τις λύσεις που πρέπει να δοθούν. Η Ψηφιακή Διακυβέρνηση, η ψηφιακή μετάβαση και ο μετασχηματισμός δεν είναι στοίχημα μόνο για τον Τζιτζικώστα, τον Πιερρακάκη, τον Χαριστέα, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη χώρα. Είναι στοίχημα για όλη την ΕΕ και είναι και ένας από τους λόγους που με κάνει να παραμένω σταθερός στην Περιφέρεια και στην προσπάθεια του Απόστολου Τζιτζικώστα για να κάνουμε πράξη το όραμα για τη Μακεδονία του 2030.