Skip to main content

Χαρίτσης για Συνταγματική Αναθεώρηση: Δεν αλλάζει τίποτα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την πρόταση της ΝΔ τονίζοντας ότι «περιορίζεται στο «ως έχει», δηλαδή στο να μην αλλάξει τίποτα».

«Μας αρκεί το βολικό χτες ή θέλουμε πατώντας γερά στη συνταγματική μας ιστορία να κάνουμε ένα βήμα προς το αύριο;», σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, προσδιορίζοντας έτσι το «θεμελιώδες δίλημμα» για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, σε άρθρο του στην Kontra News της Κυριακής.

Ο κ. Χαρίτσης συγκρίνει το πνεύμα των δύο προτάσεων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει ριζοσπαστικές τομές που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του πολιτεύματος, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την επέκταση των κοινωνικών δικαιωμάτων, την καταπολέμηση των δομικών ανεπαρκειών του παρελθόντος», τονίζει.

Αντίθετα, επικρίνει την πρόταση της ΝΔ ότι «περιορίζεται στο «ως έχει», δηλαδή στο να μην αλλάξει τίποτα».

Όμως, σημειώνει, «έτσι βλέπουμε την κυβέρνηση να αρνείται τη ρητή δέσμευση του κράτους σε ένα «ενιαίο δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα καθολικής κάλυψης», να θεωρεί ότι η κοινωνία δεν έχει να κερδίσει από τον «δημόσιο έλεγχο των κοινών αγαθών όπως η ενέργεια και το νερό», να θεωρεί ότι παρά τη μεγάλη δοκιμασία του λαού μας δεν είναι αναγκαία η συνταγματική προάσπιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των συλλογικών συμβάσεων».

Προσθέτει ότι «αρνείται το δικαίωμα της προστασίας της ζωής σε όλους «χωρίς διάκριση... φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού», την υποχρέωση του κράτους «να εγγυάται, μέσω καθολικών κοινωνικών υπηρεσιών και εισοδηματικών ενισχύσεων, αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους», το ώριμο αίτημα της «θρησκευτικής ουδετερότητας» της Ελληνικής πολιτείας».