Skip to main content

Χαρίτσης για Τουρκία: Χάσαμε πολύτιμο χρόνο λόγω της αδράνειας

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε θετική την «αναφορά επιτάχυνσης επιβολής κυρώσεων για παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ».

«Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο στην διεκδίκηση κυρώσεων έναντι της Τουρκίας» σχολίασε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή τις εξελίξεις στο άτυπο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., τονίζοντας ότι «αν είχαμε προχωρήσει στη διεκδίκησή τους από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, πολλές από τις τελευταίες εξελίξεις ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί».

Μιλώντας στο Mega o κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε θετική την «αναφορά επιτάχυνσης επιβολής κυρώσεων για παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ», σημειώνοντας ωστόσο ότι «η αντίστοιχη πρόβλεψη για παραβιάσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, παραπέμφθηκε για το συμβούλιο κορυφής στο τέλος Σεπτέμβρη», τονίζοντας ότι στο μεταξύ «πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να επανεκκινήσει ο ευρωτουρκικός διάλογος και οι διερευνητικές», κάτι που «δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς πίεσης και απειλής άσκησης βίας από πλευράς της Τουρκίας».

«Η Ελλάδα δικαιούται και πρέπει να απαιτήσει την έμπρακτη στήριξη των συμμάχων μας και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ευρωτουρκικό διάλογο. Δεν μπορούμε να είμαστε θεατές σε ζητήματα που μας αφορούν άμεσα» συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε την έλλειψη «μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά» και χαρακτήρισε «εθνικά υπεύθυνη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία της  συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για τον τμηματικό καθορισμό της ΑΟΖ», υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούσαμε να υπερψηφίσουμε μια συμφωνία που περιέχει επικίνδυνα σημεία για τη χώρα μας, αλλά  ούτε να ακολουθήσουμε την ισοπεδωτική αντιπολίτευση που αντιμετωπίσαμε εμείς από τη Ν.Δ. στην εξωτερική πολιτική».