Skip to main content

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την πραγματικότητα

Θεωρείται πως «τα έχετε κάνει όλα καλά και στην οικονομία και στην πανδημία και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» είπε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την πραγματικότητα και θεωρεί ότι όλα πάνε περίφημα και σφαίρα... » ανάφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας επί του σχεδίου νόμου για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Θεωρείτε πως «τα έχετε κάνει όλα καλά και στην οικονομία και στην πανδημία και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» είπε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και προέτρεψε τους υπουργούς «να συνεχίσουν έτσι, ώστε να τους ακούει η κοινωνία που βιώνει αυτή την εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα».

Η οικονομία, είπε, βιώνει μια απορρύθμιση της αγοράς με ακρίβεια, ανατιμήσεις και πληθωρισμό, που απειλούν τους καταναλωτές και ναρκοθετούν τις αναπτυξιακές προοπτικές. Η επιβολή κανόνων, η αποφασιστική ρύθμιση και η σύγκρουση με την αισχροκέρδεια και τα ισχυρά συμφέροντα, αποτελούν μονόδρομο για μια προοδευτική διέξοδο από αυτή την νέα κρίση. Δυστυχώς, τόνισε, η χώρα έχει την κακή τύχη σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, να έχει μια κυβέρνηση που επιμένει στις νεοφιλελεύθερες εμμονές της, που καταδικάζουν την χώρα σε μια ιδιότυπη μοναξιά.

Σε όλο τον κόσμο, παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μια συζήτηση για την κρατική ρυθμιστική παρέμβαση στις αγορές ενάντια σε μονοπωλιακά συμφέροντα και εδώ στην χώρα μας έχουμε ένα πρωτοφανές φαινόμενο καρτελοποίησης με βάθος και έκταση. Μπροστά μας, είπε, έχουμε ένα μεγάλο πακέτο ανάπτυξης και εσείς δεν χαράσσετε ένα στρατηγικό σχέδιο που θα διευρύνει την παραγωγική βάση της χώρας και θα καλύψει το επενδυτικό κενό, εσείς κλείνετε και περιορίζετε αυτό το σύστημα σε λίγους και εκλεκτούς. Αυτή είναι η λογική της κυβέρνησης της ΝΔ σε όλα τα πεδία.

Ο κ. Χαρίτσης αναρωτήθηκε πώς η κυβέρνηση αναμένει να παταχθούν τα ολιγοπωλιακά φαινόμενα, με μια Επιτροπή Ανταγωνισμού που δεν έχει εργαλεία στα χέρια της, που σε συγκεκριμένες αγορές δεν μπορεί να παρέμβει, που είναι υποστελεχωμένη. Η ακρίβεια, τόνισε, απειλεί οικογένειες και επιχειρήσεις και θέτει σε κίνδυνο τις δουλειές εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Prorata που δημοσιεύτηκε χθες, είπε ότι το 28% των νοικοκυριών δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους , το 24% δεν μπορεί να πληρώσει καθόλου και μόνο ένα 7% μπορεί να πληρώσει. Η ακρίβεια, είναι το νούμερο ένα ζήτημα για τους πολίτες, ξεπέρασε ακόμα και την πανδημία. Εσείς όμως επιμένετε πολιτικά, πέρα την επικοινωνιακή διαχείριση, να μην αντιλαμβάνεστε ότι το δόγμα της αυτορρύθμισης της αγοράς είναι καταστροφικό.

Αναφερόμενος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, είπε ότι «την έχετε αφήσει ανεξέλεγκτη και αυτή, συμπαρασύρει το σύνολο της οικονομίας, επιλέγοντας ουσιαστικά να προστατεύσετε το κερδοσκοπικό σύστημα που έχει στηθεί γύρω από την ενέργεια». Ο κ. Χαρίτσης ζήτησε την άμεση υιοθέτηση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ - αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ και διαγραφή χρεών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.