Skip to main content

Χαρίτσης: Να ωθήσουμε την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

Ο αναπληρωτής υπουργός μιλώντας σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Λέσβου σημείωσε την σταθεροποίηση της οικονομίας, μετά από επτά συνεχόμενα χρόνια ύφεσης

Με ομιλία του σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Λέσβου ολοκλήρωσε την σημερινή του επίσκεψη στη Λέσβο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε την σταθεροποίηση της οικονομίας, μετά από επτά συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και τόνισε πως «το στοίχημα της ανάπτυξης θα κριθεί από το κατά πόσο θα μπορέσουμε να ωθήσουμε την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα αξιοποιεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας χωρίς να αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος».

Στην συνέχεια, παρουσίασε τον συνολικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό του υπουργείου, που όπως εξήγησε «δίνει προτεραιότητα σε κλάδους όπου η ελληνική οικονομία εμφανίζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενώ στοχεύει στην δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας και την δικτύωση των δραστηριοτήτων από την πρωτογενή παραγωγή, μέχρι τη μεταποίηση και τη διάθεση ενός προϊόντος στην αγορά».

Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενεργοποίησε το υπουργείο, τα οποία θα διαθέσουν συντονισμένα πάνω από δυο δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσφέροντας ουσιαστική ένεση ρευστότητας και ώθηση στην ανάπτυξη.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε επίσης ειδική μνεία στις αναπτυξιακές παρεμβάσεις του υπουργείου για την Λέσβο και την ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου, σημειώνοντας πως: «Η Λέσβος και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, αλλά διαθέτουν και μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες. Λαμβάνοντας υπόψιν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας, σχεδιάσαμε το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που, σε συνέργεια με τις υπάρχουσες χρηματοδοτικές και αναπτυξιακές δομές, θα στηρίξει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή και θα εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση σε απαραίτητα έργα υποδομής και σε νέα επιχειρηματικά σχέδια. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και έχει αρχικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξηθούν ανάλογα με τις προτάσεις που κατατίθενται και την σημασία τους για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Η διαχείριση του προγράμματος θα γίνει από το υπουργείο Οικονομίας σε άμεση συνεργασία με όλους τους τοπικούς παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς. Η συνεργασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και πολύ σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός, αναφέρθηκε στην έκτακτη στήριξη που προσέφερε το υπουργείο στην Λέσβο και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπιση των αναγκών από τις αυξημένες προσφυγικές ροές τονίζοντας πως: «Αυξήσαμε τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς τα νησιά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων, ενώ προχωρήσαμε και σε μία σειρά έκτακτες παρεμβάσεις για την στήριξη των τοπικών κοινωνιών και της οικονομίας. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα συνεχισθούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα».