Skip to main content

Χαρίτσης: Βγήκαμε όλοι μαζί από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την εκτίμησή του ότι ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές.

Την εκτίμηση ότι ο λαός θα εμπιστευτεί ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε εκείνους που όσο και αν ενδύονται τον μανδύα του νέου, είναι οι ίδιοι που χρεοκόπησαν τη χώρα, εξέφρασε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο νομό Μεσσηνίας και π. υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στη «RealNews».

«Οι εθνικές εκλογές είναι μια τελείως διαφορετική μάχη από τις ευρωεκλογές, εδώ οι πολίτες δεν καλούνται να στείλουν μηνύματα αλλά να αποφασίσουν ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τη χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Τα διακυβεύματα της κάλπης είναι πολύ διαφορετικά για αυτό οι πολίτες θα ψηφίσουν και με διαφορετικά κριτήρια. Πολλοί από αυτούς μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί, παρά τη μεγάλη προσπάθεια, δεν καταφέραμε να βελτιώσουμε όσο θα θέλαμε και όσο γρήγορα θα θέλαμε, την κατάστασή τους. Αναγνωρίζουν ωστόσο, ότι είμαστε η μόνη κυβέρνηση που σεβάστηκε τις θυσίες τους και προσπάθησε να κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε. Βγήκαμε όλοι μαζί από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια και τώρα καταθέτουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα που στον πυρήνα του έχει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας» ανέφερε.

«Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, υποσχέσεις αντιφατικές που η μία αναιρεί την άλλη. Χωρίς ποτέ φυσικά να κοστολογεί αυτές τις υποσχέσεις και να εξηγεί από πού θα τις χρηματοδοτήσει. Και επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, τώρα τα μαζεύει κακήν κακώς μεταθέτοντας τα όποια θετικά μέτρα για μετά το 2021 και αν» , δήλωσε ο κ Χαρίτσης.

«Ενώ όμως παίρνει πίσω τη μία μετά την άλλη τις θετικές εξαγγελίες (τη μείωση των φόρων πχ), επιμένει στα μέτρα λιτότητας όπως τη μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο δημόσιο που θα οδηγήσει σε κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων. Και φυσικά τηρεί σιγήν ιχθύος για το ασφαλιστικό παρά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που σχεδιάζει το κόμμα του σε συνεργασία με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, που αν γίνει πράξη θα κοστίσει στο δημόσιο περισσότερα από 50 δις. ευρώ και θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τις συντάξεις των πολιτών. Όλα αυτά θα σταθμίσουν οι πολίτες στον δρόμο προς τις κάλπες και δεν θα επιτρέψουν να μπει η χώρα ξανά σε περιπέτειες».

Στην ερώτηση «γιατί να δώσει η κοινωνία μια δεύτερη τετραετία στον ΣΥΡΙΖΑ;» ο κ. Χαρίτσης αναφέρει «για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας που περιλαμβάνει τη δημιουργία 500 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, τις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, επιπλέον όσων υλοποιούνται: κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ, μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 20%, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες και του ΦΠΑ από 13% στο 11%. Σταδιακή αποκλιμάκωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29% στο 25% που ξεκίνησε από φέτος. Για να προχωρήσουμε σε νέες αυξήσεις στις συντάξεις και τους μισθούς και να ενισχύουμε ακόμη περισσότερο το πλαίσιο προστασίας της εργασίας. Για να συνεχιστούν οι μεγάλες επενδύσεις άνω των 2,6 δις. ευρώ στην περιφέρεια, μέσω του ΦιλόΔημου και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 15 δις. ευρώ την επόμενη τετραετία. Για να αφήσουμε με άλλα λόγια, οριστικά πίσω μας τη λιτότητα και να δημιουργήσουμε από κοινού ένα καλύτερο μέλλον για όλους και όλες».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα συνεχίσει να είναι ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που μάχεται για τα συμφέροντα των ασθενέστερων και των μικρομεσαίων και για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο που δεν αφήνει κανέναν στο περιθώριο. Χάρη σε αυτή την επιμονή μπόρεσε να γίνει κυβέρνηση και να εδραιωθεί ως μεγάλη προοδευτική δύναμη στη χώρα. Δεν υπάρχει λοιπόν μετάλλαξη, αντίθετα, βλέπουμε τώρα στην Ευρώπη σημαντικά τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας (πχ Ισπανία, Πορτογαλία, Βρετανία) να απομακρύνονται από τον νεοφιλελευθερισμό και να υιοθετούν αριστερές πολιτικές που πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε ξανά στο προσκήνιο. Και το κάνουν γιατί αντιλαμβάνονται ότι είναι αίτημα των καιρών» αναφέρει ο κ. Χαρίτσης υπογραμμίζοντας πως «θλιβερή εξαίρεση είναι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ που επιμένει στον στενό εναγκαλισμό με τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη και τον μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σε πλήρη αντιδιαστολή με τα αισθήματα και τις προσδοκίες του προοδευτικού κόσμου»