Skip to main content

Χασούρα για την οικονομία της Θεσσαλονίκης οι λιγοστοί φοιτητές λόγω κορωνοϊού

Ο κορωνοϊός έβαλε φρένο στους φοιτητές - Στα αζήτητα τα μικρά διαμερίσματα - Προβληματισμένες οι επιχειρήσεις γύρω από τα πανεπιστήμια

Απώλειες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται πως θα έχει για την οικονομία της Θεσσαλονίκης η περιορισμένη έλευση φοιτητών φέτος στην πόλη λόγω κορωνοϊού.

Ενδεικτικό της συμβολής των πανεπιστημίων στην οικονομία της Θεσσαλονίκης είναι το γεγονός πως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με έρευνα, έχει άμεση συμμετοχή της τάξης των 20,7 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά και έμμεση της τάξης των 198 εκατ. ευρώ.

Σε μία πανεπιστημιούπολη όπως η Θεσσαλονίκη, με περίπου 120.000 φοιτητές και σπουδαστές, οι οποίοι συνεισφέρουν, σημαντικά, μηνιαίως στην αγορά της πόλης, η φετινή διαφορετική χρονιά μόνο ως καταστροφική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δεδομένου πως η οικονομία της πόλης και της χώρας ευρύτερα, κινείται σε τεντωμένο σχοινί.

Τα εξ αποστάσεως μαθήματα που έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν φέτος οι φοιτητές φαίνεται πως δημιουργούν πονοκέφαλο σε εμπόρους, επιχειρηματίες καφέ - εστίασης και ιδιοκτήτες ακινήτων. Άλλες χρονιές, τέτοια περίοδο ή και νωρίτερα, οι φοιτητές που είχαν εισαχθεί στα πανεπιστήμια της πόλης επιδίδονταν στο κυνήγι του… θησαυρού προκειμένου να βρουν διαμέρισμα στις προδιαγραφές που επιθυμούσαν. Φέτος, ακόμη και φοιτητές που μίσθωναν από προηγούμενες χρονιές ακίνητα, τα ξενοικιάζουν και επιστρέφουν στις οικογενειακές τους εστίες, προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδα.

Εκείνο που κάνει ακόμη πιο απαισιόδο το σενάριο της μίσθωσης των μικρών ακινήτων από φοιτητές είναι το γεγονός πως όσοι ζουν σε κοντινές επαρχιακές πόλεις δεν αποκλείεται είτε να έρχονται αυθημερόν -αν έχουν υποχρεωτική διδασκαλία ή κάποια εργαστήρια να παρακολουθήσουν- είτε να φιλοξενούνται για κάποιο βράδυ σε φιλικά σπίτια.

Έντονη η ανησυχία

Επιχειρηματίες εστίασης και καφέ πάνω από την οδό Εγνατία, που συνήθως αποτελούν στέκια φοιτητών, εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι. «Για τα μαγαζιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης και κυρίως για αυτά που βρίσκονται πάνω από την Εγνατία, οι σημαντικά λιγότεροι φοιτητές που θα έρθουν στην πόλη φέτος για σπουδές είναι σημαντικό πλήγμα. Για κάποια καταστήματα εστίασης κοντά στα πανεπιστήμια το 90% του τζίρου τους πραγματοποιείται από φοιτητές» δηλώνει στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.

Για μεγάλη ζημιά στην οικονομία της πόλης κάνει λόγο μιλώντας στη Voria.gr ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας, Κώστας Γεωργάκος, o οποίος εκτιμά βάσει των στοιχείων του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι πρόεδρος, πως «η πόλη από τις μισθώσεις που δεν θα πραγματοποιηθούν και από τους μειωμένους τζίρους καταστημάτων -πελάτες των οποίων είναι και οι φοιτητές- θα χάσει περί τα 40 εκατ. ευρώ».

Περισσότερο ποιοτικά, αλλά τσουχτερά φέτος τα μικρά διαμερίσματα

Πάντως, όσοι τελικά φοιτητές αποφασίσουν να νοικιάσουν φέτος διαμέρισμα, εκτός από την πανδημία του κορωνοϊού, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την πανδημία της… ακρίβειας.

Η φετινή ιδιαιτερότητα είναι πως θα πρέπει να επιλέξουν διαμέρισμα ανάμεσα σε αρκετά διαθέσιμα ανακαινισμένα και επιπλωμένα ακίνητα, τα οποία μέχρι πρότινος συγκαταλέγονταν μεταξύ των Airbnb που διαθέτει η Θεσσαλονίκη, που ωστόσο έχουν ιδιαίτερα τσιμπημένες τιμές.

Για ένα διαμέρισμα επιπλωμένο και ανακαινισμένο από 40 έως 50 τμ δεν αποκλείεται ο ιδιοκτήτης του να ζητήσει από 400 έως 500 ευρώ, ενώ όσο αυξάνονται τα τμ τόσο οι τιμές τραβούν την ανηφόρα. Για μη ανακαινισμένο διαμέρισμα δεν αποκλείεται ο ιδιοκτήτης του να ζητήσει 300 ευρώ.

Οι τιμές μάλιστα για τα διαμερίσματα πρώην Airbnb είναι σχεδόν πανομοιότυπες είτε κανείς ψάξει στο κέντρο είτε προς τα ανατολικά, πχ. Βασιλίσσης Όλγας ή Τούμπα.