Skip to main content

Χατσοπούλου: H καινοτομία στο επιχειρείν αποτελεί φυσική εξέλιξη

«Η καινοτομία στο επιχειρείν αποτελεί φυσική εξέλιξη αυτών που από νεαρή ηλικία έχουν μάθει να σκέφτονται έξω από το κουτί», δήλωσε η Μ. Χατσοπούλου.

Τη θέση τους ότι η καινοτομία στο επιχειρείν αποτελεί φυσική εξέλιξη αυτών που από νεαρή ηλικία έχουν μάθει να σκέφτονται «έξω από το κουτί» και έννοιες όπως συνεργατικότητα και ομαδικότητα έχουν ποτίσει το dna τους, εξέφρασαν η πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Καινοτομίας, Μαρίνα Χατσοπούλου και η επικεφαλής και εκτελεστική διευθύντρια του Δικτύου Καινοτομίας της Μασαχουσέτης (Massachusetts Innovation Network), Σοφία Καμπάνη (Sophia Kambanis).

«Μαθήματα όπως χημεία και φυσική, που εντάσσονται και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, προάγουν την ομαδικότητα και την συνεργατικότητα μεταξύ των μαθητών για την επίλυση ή και επίτευξη διαφόρων στόχων και αυτός είναι ο δρόμος προς την καινοτομία» τόνισε η κ. Χατσοπούλου, μιλώντας στην ενότητα «Υποστηρίζοντας την καινοτομία» του υβριδικού συνεδρίου, με τίτλο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues» (TFTD), που διοργανώνει, σήμερα και αύριο, το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο.

Η ίδια συμπλήρωσε πως «είναι η νοοτροπία και η προσέγγιση που χρειάζονται προκειμένου να επιτύχει κάποιος καινοτομία στην επαγγελματική του σταδιοδρομία», και στο πλαίσιο αυτό εξήρε την ελληνική κυβέρνηση, που όπως είπε χαρακτηριστικά, «έφερε αυτήν την ιδέα της επίλυσης προβλημάτων και καινοτομίας στην νοοτροπία των ανθρώπων συνολικά στην Ελλάδα». 'Αλλωστε, όπως επισήμανε, η καινοτομία στο επιχειρείν είναι άρρητα συνδεδεμένη με την πολιτική που ακολουθείται, αλλά και με τα κίνητρα που δίνονται προκειμένου αυτή να προαχθεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κ. Καμπάνη, σημειώνοντας ότι με βάση αποτελέσματα έρευνας που έχουν διεξάγει, προκύπτει ότι όσο νωρίτερα μάθει κάποιος να είναι δημιουργικός και να επιλύει προβλήματα δουλεύοντας ομαδικά, τόσο πιο καταλυτικά θα μπορεί να σκέφτεται "έξω από το κουτί" και να βρίσκει καινοτόμες λύσεις. «Αυτό που πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά, είναι να μην σκέφτονται με τον πατροπαράδοτο καθιερωμένο τρόπο», τόνισε η κ. Καμπάνη.

Αμφότερες οι προαναφερόμενες ομιλήτριες αναφέρθηκαν στο έργο των φορέων που εκπροσωπούν και στις παρεχόμενες δωρεάν υπηρεσίες που προσφέρουν, ενώ κοινή τους διαπίστωση αποτέλεσε, το ότι η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε «έκρηξη» καινοτομίας σε διάφορους τομείς και δημιούργησε ευκαιρίες για νέους start uppers, με αντικείμενο ενασχόλησης μεταξύ άλλων, την τεχνητή νοημοσύνη και την ρομποτική.

Τη διαδικτυακή συζήτηση, συντόνισε η ταμίας και πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Λίτσα Παναγιωτοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ