Skip to main content

Αύριο οι ανακοινώσεις για το στεγαστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Σχετικά με τη φθηνή δανειοδότηση για την απόκτηση στέγης ο υπουργός είπε πως είναι ένα πρόγραμμα που θα ξεκινήσει με 500 εκατομμύρια δάνεια.

Αύριο οι συναρμόδιοι υπουργοί θα κάνουν ανακοινώσεις για το πρόγραμμα επανεκκίνησης της στεγαστικής πολιτικής που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ3.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτό το πρόγραμμα και πάλι μέσα στο υπουργείο Εργασίας υπάρχουν πολλά επιμέρους υποπρογράμματα, είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Όσο για τη φθηνή δανειοδότηση για την απόκτηση στέγης, τόνισε πως είναι ένα πρόγραμμα που θα ξεκινήσει με 500 εκατομμύρια δάνεια, τα 375 εκατομμύρια θα τα δώσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και θα είναι άτοκα, θα βάλουν και οι τράπεζες το 1/4 . Οι οποίες τράπεζες, όπως είπε, θα κάνουν και την επιλογή με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και γι’ αυτό το λόγο, το επιτόκιο, επειδή τα 3/4 του δανείου θα είναι άτοκα, θα είναι πολύ χαμηλό- με σημερινά δεδομένα θα είναι 1%.

«Ουσιαστικά μιλάμε για τα φθηνότερα στεγαστικά δάνεια. Αν πάρει κάποιος ένα δάνειο 100.000 ευρώ για ένα σπίτι, η μηνιαία δόση θα είναι 275 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώνει 275 ευρώ τον μήνα και θα του μείνει και το σπίτι» επισήμανε ο υπουργός.

Σχετικά με την αύξηση των συντάξεων, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα τη δουν οι συνταξιούχοι από 1/1/2023, θα είναι τουλάχιστον 6%, ο ίδιος νομίζει ότι θα είναι παραπάνω, αλλά απομένει να δούμε πώς θα κλείσει η χρονιά σε σχέση με την ανάπτυξη και τον τιμάριθμο.

Η αύξηση θα αφορά όλους τους συνταξιούχους, σημείωσε ο υπουργός και εξήγησε πως τα 2/3 αυτών θα δουν πραγματικές αυξήσεις στις τσέπες τους, το υπόλοιπο 1/3 θα δει μείωση της προσωπικής διαφοράς, του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και αρκετοί από αυτούς που θα δουν να ροκανίζεται η προσωπική τους διαφορά, θα δουν παραπάνω λεφτά στην τσέπη τους,γιατί η κυβέρνηση προχωρεί στην κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία αφορά όλους τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή αφορά πάνω από 1.000.000 συνταξιούχους.

Ο κ. Χατζηδάκης περιοδεύει σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Επισκέφθηκε ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης και είπε ότι ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας κάνει εξαιρετική δουλειά στα ΚΑΠΗ.

Επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ, για την οποία τόνισε, επίσης, πως κάνει εξαιρετική δουλειά και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στηρίζει τέτοιου είδους προσπάθειες.