Κυριακή 7 Ιουνίου 2020
x

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ Η ΕΠΕΔΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Πρόκειται για συνολικά τρεις αποφάσεις που οι δύο αφορούν αδειοδοτήσεις για το εργοστάσιο των Σκουριών και η τρίτη αφορά την Ολυμπιάδα.

Στην άμεση απεμπλοκή των ζητημάτων που αφορούν την πορεία των επενδύσεων της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά τη δικαίωση της εταιρείας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, πρόκειται για δύο αποφάσεις που συνδέονται με το εργοστάσιο εμπλουτισμού στην περιοχή των Σκουριών αφορούν στην ολοκλήρωση και εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και βοηθητικών υποδομών.

Το ΥΠΕΝ τροποποίησε την υφιστάμενη άδεια εγκατάστασης και ενσωμάτωσε την εγκεκριμένη οικονομοτεχνική και στατική μελέτη αυτής, με την κατάλληλη επικαιροποίηση.

Η τρίτη απόφαση, για το μεταλλείο της Ολυμπιάδας, αφορά στη λήψη άδειας για τη χωροθέτηση της εγκατάστασης αναβαθμισμένου ηλεκτρικού εξοπλισμού και στην κατασκευή βοηθητικών κτιριακών υποδομών.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε απολύτως την «Ελληνικός Χρυσός» για τις προσφυγές της αναφορικά με την επένδυση στη Χαλκιδική. Κατόπιν αυτού, ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς υπέγραψε αμέσως τις τρεις σχετικές αποφάσεις, προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση της εταιρείας», επισήμανε σε δηλώσεις του για το θέμα ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Μάλιστα όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «για μας το ζήτημα ξεπερνάει τα όρια των επενδύσεων της «Ελληνικός Χρυσός». Είναι ένα ζήτημα εμβληματικό για τη χώρα, διότι η χώρα αυτή δεν μπορεί να προχωρά με ιδεοληψίες και με εμμονές που φτάνουν στα όρια της αγνόησης του Συντάγματος και των νόμων. Δεν γίνεται λόγω μιας εμμονικής κυβέρνησης σε σχέση με τις επενδύσεις, όπως ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να μην ανοίγουν νέες  δουλειές στη χώρα. Για αυτό το λόγο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ευθύς αμέσως μετά την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ, εξέδωσε τις τρεις σχετικές αποφάσεις που διευκολύνουν την επένδυση στη Χαλκιδική».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς ανέφερε ότι η υπογραφή των αποφάσεων έγινε με πλήρη σεβασμό στους περιβαλλοντικούς όρους.

«Η εξέλιξη αυτή συνιστά σημαντική πρόοδο ως προς την περαιτέρω πορεία της εν λόγω επένδυσης. Με τη χορήγηση των αδειών διευκολύνεται η συνέχιση της εγκατάστασης του εργοστασίου και η συντομότερη κατασκευή του κυρίως βιομηχανικού κτιρίου και των βοηθητικών εγκαταστάσεων αυτού. Παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της «Ελληνικός Χρυσός» επί των υπολοίπων εκκρεμοτήτων», είπε ο υφυπουργός.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ