Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020
x

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Η ΔΕΗ ΕΧΑΣΕ 600 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε στη ΔΕΗ τη χειρότερη μορφή ιδιωτικοποίησης, την δωρεάν ιδιωτικοποίηση» υποστηρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντο και Ενέργειας.

Για κακοδιαχείριση της ΔΕΗ από την πρώην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας πως τα χρέη προς την επιχείριση είναι περίπου 3 δισ. ευρώ, με τα μισά χρήματα να τα οφείλουν οι πιο εύποροι οικονομικά καταναλωτές.

«Δηλαδή, 60.000 άνθρωποι χρωστάνε 800 εκατομμύρια» δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στον RealFM, προσθέτοντας ότι έχει «απαξιωθεί η επιχείρηση και προφανώς έχουν απαξιωθεί και οι λιγνιτικές μονάδες».

Σε ερώτηση για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα εφαρμοστεί στην επιχείρηση, τόνισε ότι οι αποχωρήσεις θα είναι στοχευμένες, καθώς θα αφορούν εκείνους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας κι αυτούς που στο νέο πλάνο της εταιρείας, λόγω της εξέλιξης των πραγμάτων προς τη μετά-λιγνίτη εποχή, τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κλπ, δεν θα είναι αναγκαίοι για την επιχείρηση.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο υπουργός ανέφερε ότι έγιναν πολλά και διαφορετικά κατά συρροή λάθη όλα αυτά τα χρόνια, τα χρέη προς τη ΔΕΗ είναι περίπου 3 δισ. ευρώ. Από αυτά που πραγματικά μπορεί να προσδοκά να εισπράξει η επιχείρηση, τα μισά τα οφείλουν πλουσιότεροι άνθρωποι. Δηλαδή 60.000 άνθρωποι χρωστάνε 800 εκατ. «Υπάρχουν πάρα πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές, μεγάλα ψάρια, που παριστάνουν τους φτωχούς, ενώ δεν είναι. Και η ΔΕΗ θα δώσει προτεραιότητα στην είσπραξη των οφειλών από αυτούς τους ανθρώπους, διότι δεν γίνεται να κρύβονται άνθρωποι για να μην πληρώνουν τα τιμολόγιά τους και την ίδια στιγμή, επειδή η ΔΕΗ δεν έχει τι να κάνει, να στρεφόμαστε προς τους καταναλωτές και να τους λέμε ελάτε να καλύψετε» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός ανέφερε, τέλος, ότι θα περίμενε από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ «να πουν μια κουβέντα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και για τον Χατζηδάκη, για το ότι αυτή η κυβέρνηση, για να στηρίξει τη ΔΕΗ και τη ρευστότητά της, έρχεται και καταργεί τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, στις οποίες η ΔΕΗ υποχρεούται να πουλάει κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της». Όπως σημείωσε, «επί ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ έχασε - προς όφελος των ανταγωνιστών της, των μεγάλων συμφερόντων για τα οποία ξιφουλκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ - πάνω από 600 εκατ. όλα αυτά τα χρόνια».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ