Skip to main content

Χατζηδάκης: Ιδιωτικοποιείται σε ποσοστό 49% ο ΔΕΔΔΗΕ

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι με την λύση που επελέγη για ιδιωτικοποίηση 49% του ΔΕΔΔΗΕ εξασφαλίζεται τόσο ταμειακή ένεση για τη ΔΕΗ

Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%, αλλά με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας «ώστε να προσελκύσουμε όχι μόνο θεσμικούς αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές» είναι το μοντέλο που θα εφαρμοστεί για τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020.

Αναφερόμενος δε στην διεθνή ενεργειακή πολιτική ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Ερντογάν έχει τη δική του αντίληψη, αλλά έχουμε και εμείς τη δική μας». Ειδικότερα, σε σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι με την λύση που επελέγη για ιδιωτικοποίηση 49% εξασφαλίζεται τόσο ταμειακή ένεση για τη ΔΕΗ όσο και ο εκσυγχρονισμός του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ. Επανέλαβε δε, ότι μέσα στο 2020 θα προχωρήσει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ τον οποίο, όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιωτικοποίησε ήδη σε ποσοστό 49%- όπως και το ΔΕΣΦΑ σε ποσοστό 66%- αλλά σήμερα εγκαλεί εμάς ότι θέλουμε να τον ιδιωτικοποιήσουμε περαιτέρω».

Ο κ. Χατζηδάκης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, έκανε αναλυτική αναφορά στα διεθνή ενεργειακά έργα στα οποία συμμετέχει η χώρα μας σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι:

- Είναι σταθερή η δέσμευση Ελλάδας και Ισραήλ ότι ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed (σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας) θα προχωρήσει.

- Είναι επίσης σταθερή η δέσμευση της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ ότι θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των 3 χωρών. «Η άρση της απομόνωσης της Κύπρου στο επίπεδο της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για εμάς προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

- Υπεγράφη η διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB Ελλάδας-Βουλγαρίας. Στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία σε 2 με 3 χρόνια.

- Ξεμπλοκάρεται η Υπόγεια Αποθήκευση Φυσικού Αερίου στην Καβάλα για να προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός.

- Η κυβέρνηση στηρίζει τον πλωτό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη που είναι έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα.

«Διαμηνύουμε ότι η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται. Προχωρά αποφασιστικά στο δικό της πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και με βάση το εθνικό συμφέρον», τόνισε, ο κ.Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος σε άλλα θέματα της αρμοδιότητάς του, ο υπουργός σημείωσε ότι ετοιμάζεται ο τρίτος κύκλος του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον για το 2020, τονίζοντας ότι τα κονδύλια για δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης θα είναι 3,5 φορές περισσότερα από σήμερα και θα περιλαμβάνουν απευθείας ενισχύσεις, δάνεια από τράπεζες και φορολογικές εκπτώσεις. «Θα αυξηθεί έτσι η αξία του ακινήτου της ελληνικής οικογένειας. Κάτι που είναι μια βαθιά λαϊκή πολιτική», ανέφερε. Τέλος ανήγγειλε ότι σύντομα θα νομοθετηθεί η Ψηφιακή Τράπεζα Γης.