Skip to main content

Χατζηδάκης: Κονδύλι 500.000 ευρώ για το έντομο-φονιά στο Σέιχ Σου

Καταστράφηκε περίπου το 10%-15% του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης - Ενημερώθηκε από τους αρμοδίους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

του Νίκου Αβουκάτου

Κονδύλι ύψους 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση και την ουσιαστική διαχείριση του μεγάλου προβλήματος στο Σέιχ Σου με το έντομο-φονιά που κατέστρεψε μέχρι και σήμερα περίπου το 10%-15% του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, ενέκρινε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην πόλη εν όψει των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ.

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το πευκοδάσος της Θεσσαλονίκης και ενημερώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και τις ενέργειες αντιμετώπισης του φαινομένου που λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους μήνες.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα παρακολουθεί το πρόβλημα και τόνισε πως θα συμβάλει περαιτέρω στην αποκατάσταση του δάσους και σε ό,τι χρειαστεί. «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, είμαι αποφασισμένος να κάνουμε ουσιαστικές ενέργειες», είπε ο κ. Χατζηδάκης. 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, επανέλαβε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος στη διαδικασία αντιμετώπισης του εντόμου-φονιά και ζήτησε εντατικοποίηση των ενεργειών. Παράλληλα, ζήτησε τη σύνταξη μελετών για την αντιπλημμυρική θωράκιση και την αναζωογόνηση του δάσους με φύτευση πλατύφυλλων δένδρων.

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης, Γιάννης Σάββας, επισήμανε ότι έχει εκπονηθεί μελέτη για τη διαχειριστική αναγέννηση του πευκοδάσους, ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται να δοθούν κάποια επιπλέον χρήματα για τις αναγκαίες ενέργειες.

Ο πρόεδρος της σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Θεοχάρης Ζάγκας, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση, ενώ επισήμανε στον υπουργό τη σημασία της πρόληψης και της παρακολούθησης του προβλήματος. 

Επανέλαβε, δε, τις προτάσεις του για αραιώσεις στο δάσος και φυτεύσεις πλατύφυλλων. «Πήραμε ένα μήνυμα από τις παραλείψεις μας και απαιτείται, πλέον, να σχεδιάσουμε καλύτερα το μέλλον», τόνισε ο κ. Ζάγκας.

Ο Δημήτρης Αβτζής, εντεταλμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, τόνισε ότι το έντομο βρήκε ευνοϊκές συνθήκες. «Σίγουρα το 10% με 15% του δάσους έχει προσβληθεί από το έντομο», είπε.