Skip to main content

Χατζηδάκης: Κοστίζουν πιο φθηνά κλειστές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Είναι προφανές ότι θα πάμε σε σταδιακή απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το business plan για τη μετάβαση της ΔΕΗ στη μεταλιγνιτική εποχή προαναγγέλλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής".

Στοχευμένα και οργανωμένα η κυβέρνηση και το υπουργείο Ενέργειας προωθούν στοχευμένες εθελούσεις εξόδους, ενισχύουν τη ρευστότητα της ΔΕΗ κυνηγώντας τους μεγάλους στρατηγικούς κακοπληρωτές, και προχωρούν στη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, "την προσφορότερη επιλογή ώστε να ενισχύσουμε τα ταμεία της ΔΕΗ χωρίς να την απαξιώσουμε".

Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει: "Είναι προφανές ότι θα πάμε σε σταδιακή απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων. Λόγω των αυξημένων ποσών που πληρώνει η ΔΕΗ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ορισμένες παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες στοιχίζουν πια στη ΔΕΗ περισσότερο από όσο ήταν κλειστές και πληρώνονταν οι εργαζόμενοι κανονικά". Και συμπληρώνει πως η σταδιακή απόσυρση αυτών των μονάδων θα συνδυαστεί με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, για το οποίο μάλιστα υπογραμμίζει πως ο μέσος εργαζόμενος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

Αναφορικά με τη διαχείριση της ΔΕΗ από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Όπως σημειώνει ο υπουργός Ενέργειας χαρακτηριστικά, "από 90 εκατ. ευρώ κέρδη το 2014, η ΔΕΗ έφτασε να έχει 900 εκατ. ζημίες το 2018. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η εγκατάλειψη του σχεδίου της 'μικρής ΔΕΗ' της κυβέρνησης Σαμαρά. Τότε θα ιδιωτικοποιούσαμε το 1/3 της ΔΕΗ και τα χρήματα θα πήγαιναν στην εξυγίανσή της. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε αυτό το σχέδιο για να παίζει θεατρικές παραστάσεις για τη δήθεν υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της".

Αναφορικά με το "καυτό" θέμα των τιμολογίων, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να πληρώνουν ό,τι πλήρωναν. "Η ΔΕΗ θα εισπράττει περισσότερα χρήματα σε κάθε τιμολόγιο αλλά η αύξηση αυτή θα εξισορροπηθεί απολύτως για τον καταναλωτή από δύο μειώσεις στο ίδιο τιμολόγιο: τη μείωση του ΦΠΑ που έκανε λίγο πριν τις ευρωεκλογές η προηγούμενη κυβέρνηση και τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, όσων δηλαδή πληρώνουμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας".

Στο στόχαστρο όμως του υπουργού Ενέργειας βρίσκονται και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. "Η ΔΕΗ έχει εργαλεία να εισπράξει τα χρωστούμενα. Φυσικά με κοινωνική ευαισθησία απέναντι στα νοικοκυριά που πραγματικά έχουν πρόβλημα να εξοφλήσουν λογαριασμούς. Στόχος μας είναι τα μεγάλα ψάρια".

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδάκης αποκαλύπτει πως "στις 7 Αυγούστου θα έρθει στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτεριθκών, Φράνσις Φάνον, μαζί με τους ομολόγους μου από το Ισραήλ και την Κύπρο, για να συζητήσουμε θέματα ενεργειακής συνεργασίας, με έμφαση στον αγωγό φυσικού αερίου East Med".