Skip to main content

Χατζηδάκης: Ο ανταγωνισμός είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας

Οι εξελίξεις και οι προκλήσεις στην αγορά ενέργειας στην ατζέντα της συνάντησης Χατζηδάκη και στελεχών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου, Ευάγγελο Μυτιληναίο και τον Μιχάλη Στασινόπουλο.

Στη συνάντηση, που ως αντικείμενο είχε το κόστος της ενέργεια στη βιομηχανική παραγωγή συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Χατζηδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ανοίγοντας έναν κύκλο επαφών με όλους τους ενδιαφερόμενους, συζητήσαμε σήμερα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και τους εκπροσώπους του Συνδέσμου το μεγάλο ζήτημα του κόστους της ενέργειας. Η κυβέρνηση, έχοντας προχωρήσει με τη διάσωση της ΔΕΗ και την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, προχωρά τώρα στην εφαρμογή του Τarget Model. Είναι ένα ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για το οποίο έχει γίνει δουλειά ένα ολόκληρο χρόνο και θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Νοεμβρίου. Σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ το μοντέλο αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί και έχει λειτουργήσει θετικά. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα στηρίξει την εφαρμογή του. Θα εργαστεί παράλληλα και για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας που οδηγούν σε ένα πλαίσιο που όχι μόνο είναι πολύπλοκο, αλλά και επιβλαβές για τη βιομηχανία, την οικονομία και τους καταναλωτές. Ο ανταγωνισμός είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, δρομολογείται και μια σειρά άλλων μέτρων, όπως είναι η μείωση των χρεώσεων χρήσης συστήματος της βιομηχανίας, η διατήρηση του μηχανισμού αντιστάθμισης για το κόστος των ρύπων και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μέση τάση. Αυτό το μοντέλο θα στηρίξει η κυβέρνηση και αυτό είναι η απάντησή μας τόσο προς τον ΣΕΒ όσο και προς κάθε καταναλωτή ενέργειας».

Από την πλευρά του ΣΕΒ, ο κ. Παπαλεξόπουλος δήλωσε: «Συναντηθήκαμε σήμερα με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να συζητήσουμε το σημαντικό και επείγον θέμα του κόστους ενέργειας για την βιομηχανία. Με δεδομένο τον πολύ έντονο διεθνή ανταγωνισμό, αλλά και το γεγονός ότι το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από σχεδόν όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, ζητήσαμε από τον Υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία να πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Στος γενικοτερες αβεβαιότητες που υπάρχουν για για το 2021 για τις ελληνικές εξαγωγές δεν πρέπει να προστεθεί το κόστος της ενέργειας με το οποίο καλούμαστε να ανταγωνιστούμε».