Skip to main content

Χατζηγεωργίου: Η Θεσσαλονίκη επίκεντρο ανάπτυξης στη ΝΑ Ευρώπη

Άρθρο στη Voria.gr της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), υποψήφιας βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

Της Ελευθερίας Χατζηγεωργίου*

Η οικονομική κρίση χτύπησε βάναυσα τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Οι Θεσσαλονικείς είδαν την ανεργία να εκτοξεύεται πάνω από το 27%, τις επιχειρήσεις να κλείνουν μαζικά και τα απαραίτητα έργα υποδομής να παγώνουν. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015 είχαν στόχο αφενός να ξαναδώσουν στους πολίτες όλης της χώρας τη χαμένη τους αξιοπρέπεια και αφετέρου να βάλουν τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών απέδειξε τη διάθεση συνεργασίας για την επίλυση των συγκρούσεων στη βαλκανική. Έβαλε τις βάσεις για να αναπτυχθεί κλίμα ειρηνικής συμβίωσης και από κοινού ανάπτυξης των χωρών της περιοχής μας. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης για τη διοργάνωση του 1ου Βαλκανικού Φόρουμ φέτος τον Απρίλιο στην πόλη μας ανέδειξε την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την κατεύθυνση. Ένα διαχρονικό σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, η Θεσσαλονίκη γίνεται πλέον το κέντρο συντονισμού των πρωτοβουλιών συνανάπτυξης των βαλκανικών χωρών.

Στο 1ο Βαλκανικό Φόρουμ κάθισαν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι κυβερνήσεων, επιμελητηρίων, επαγγελματικών ενώσεων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Συμμετείχαν επίσης φορείς της κοινωνίας των πολιτών και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Όλοι συνομολόγησαν την ανάγκη συνεργασίας των χωρών μας για την από κοινού ανάπτυξη, αλλά και τον κεντρικό ρόλο που έχει η Θεσσαλονίκη σε αυτή την προσπάθεια.

Αυτή την κοινή θέληση καλούμαστε πλέον να την κάνουμε πράξη. Να συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες ενεργειακής συνεργασίας, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB που πρόσφατα εγκαινιάσαμε στη Βουλγαρία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μπόικο Μπορίσοφ.

Να συνεχίσουμε την προσπάθεια αναβάθμισης των υποδομών. Η διασύνδεση των λιμανιών με το σιδηροδρομικό δίκτυο και, μέσω αυτού, με τις γειτονικές χώρες θα κάνει τη Θεσσαλονίκη τον ισχυρότερο διαμετακομιστικό κόμβο στην περιοχή. Προωθούμε λοιπόν την κατασκευή της σιδηροδρομικής Εγνατίας και ενισχύουμε με κάθε δυνατό τρόπο το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας.

Τα Βαλκάνια γυρίζουν σελίδα. Οι χώρες της βαλκανικής αφήνουν πίσω την εποχή των πολέμων και της αμοιβαίας καχυποψίας, σχεδιάζουν από κοινού τη συνανάπτυξη και βάζουν στις ράγες τη συνεργασία για το κοινό μας μέλλον. Καταφέραμε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ισχυρή θέση και να παίξει κυρίαρχο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία συνεννόησης, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Και συνεχίζουμε, για να κάνουμε την πόλη μας επίκεντρο των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Για να επωφεληθούν όλοι, και πρώτα οι Θεσσαλονικείς, από τους καρπούς της ειρηνικής συνύπαρξης και της δίκαιης ανάπτυξης.

*Η Ελευθερία Χατζηγεωργίου είναι υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) και υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία