Skip to main content

Χιλή: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για μείωση του χρόνου εργασίας

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Χιλής προβλέπει τη μείωση του χρόνου εργασίας από 45 σε 40 ώρες εβδομαδιαίως, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η κυβέρνηση του προέδρου Γκαμπριέλ Μπόριτς στη Χιλή έκανε γνωστό χθες Τρίτη ότι αναζωπύρωσε τις προσπάθειες για την ψήφιση νομοσχεδίου που θα μειώσει τον χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας, εκπληρώνοντας μια προεκλογική της δέσμευση.

Το νομοσχέδιο που προβλέπει τη μείωση του χρόνου εργασίας από 45 σε 40 ώρες εβδομαδιαίως, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, παραμένει στα συρτάρια από τότε που εισήχθη στο Κογκρέσο το 2017 από την τότε βουλευτή και νυν κυβερνητική εκπρόσωπο Καμίλα Βαγιέχο.

Ο Μπόριτς έδωσε χαρακτήρα «επείγοντος» στο νομοσχέδιο, που υποχρεώνει τους βουλευτές να το εξετάσουν κατά προτεραιότητα. Μάλιστα, τροπολογίες προβλέπουν την επέκταση της μείωσης του χρόνου εργασίας σε ορισμένους κλάδους, όπως οι οδηγοί σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Αυτές οι βελτιώσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να έρθουμε πιο κοντά σε μια νέα Χιλή, η οποία θα είναι πιο δίκαιη», ανέφερε ο Μπόριτς στη διάρκεια εκδήλωσης στο προεδρικό μέγαρο.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση έχει προωθήσει τον διάλογο με συνδικάτα και συνομοσπονδίες εργαζομένων, αλλά και με εργοδοτικές ενώσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη της μεγαλύτερης χώρας παραγωγής χαλκού στον κόσμο. Παράλληλα η οικονομία της Χιλής, βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, ύστερα από μια ταχεία ανάκαμψη μετά την άρση των περιορισμών για την πανδημία Covid-19.

Ο πρόεδρος Μπόριτς εξέφρασε την πεποίθηση πως το νομοσχέδιο θα εγκριθεί το συντομότερο δυνατό από το Κογκρέσο.