Skip to main content

Χιλιάδες αρχεία με σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων εντόπισε η ΔΗΕ

Eντοπίστηκαν χρήστες του διαδικτύου εντός της χώρας, οι οποίοι είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό πλήθος αρχείων με περιεχόμενο πορνογραφίας ανηλίκων.

Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας κακουργηματικού χαρακτήρα σχηματίστηκε σε βάρος πέντε ατόμων από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς και τακτικής διαδικασίας σε βάρος άλλου ενός ατόμου, για πορνογραφία ανηλίκων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο προληπτικών δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων πραγματοποιήθηκε επιχείρηση με την κωδική ονομασία «UNCOVERII» και μετά από πολύμηνη διαδικτυακή έρευνα και ψηφιακή ανάλυση των ανευρεθέντων ψηφιακών δεδομένων, με τη χρήση ειδικών λογισμικών προγραμμάτων, εντοπίστηκαν χρήστες του Διαδικτύου, εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίοι είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό πλήθος αρχείων με περιεχόμενο πορνογραφίας ανηλίκων.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της έρευνας, εντοπίστηκαν χρήστες με μεγάλη δραστηριότητα και συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι είχαν πρόσφορα προς διαμοιρασμό συνολικά τουλάχιστον 3.629 αρχεία σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, κάνοντας χρήση συνολικά τουλάχιστον 247 διαφορετικών ηλεκτρονικών ιχνών.

Ενημερώθηκε σχετικά η Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των εμπλεκόμενων ατόμων και προέκυψε ο τόπος κατοικίας τους.

Κατόπιν αυτών, κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησαν έρευνες στις κατοικίες των εμπλεκομένων, όπου, αφού διαπιστώθηκε η εμπλοκή τους, συνελήφθησαν.

Από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια των πέντε συλληφθέντων, βρέθηκαν πλήθος αρχείων (φωτογραφίες και βίντεο) πορνογραφίας ανηλίκων, σε 14 σκληρούς δίσκους, ενώ για τον έκτο δράστη προέκυψε η εμπλοκή του στην παράνομη δραστηριότητα, χωρίς ωστόσο να συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Οι πέντε συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του έκτου δράστη υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω twitter: @CyberAlertGR
Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας (https://portal.astynomia.gr)
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD.