Skip to main content

Χιλιάδες εργαζόμενοι και προσδοκίες για εντυπωσιακές επιδόσεις στη φετινή 86η ΔΕΘ

Χιλιάδες άνθρωποι θα απασχοληθούν στους χώρους της ΔΕΘ κατά το χρονικό διάστημα της λειτουργίας της - Αναμένονται 250 χιλ. επισκέπτες.

Επιστροφή στα εντυπωσιακά μεγέθη του 2007-2008, προτού η οικονομική κρίση ενσκήψει στην Ελλάδα, ενδέχεται να επιτευχθεί στη φετινή ΔΕΘ ως προς την κάλυψη εκθεσιακού χώρου, με τη διοίκηση της εταιρείας να ξεκλειδώνει και να διαμορφώνει ακόμα και χώρους παροπλισμένους επί 20ετία, για να εξυπηρετήσει εκθεσιακές συμμετοχές της τελευταίας στιγμής. Με τους άμεσους και έμμεσους εκθέτες να ξεπερνούν τους 1600 και τους χώρους όλων των περιπτέρων, εμβαδού 35.000 τ.μ, καλυμμένους, το οικονομικό αποτύπωμα της 86ης ΔΕΘ στην πόλη της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα φτάσει -ή και θα ξεπεράσει- τα 50 εκατ. ευρώ. Οι επισκέπτες υπολογίζεται ότι θα υπερβούν σε αριθμό τους 250.000, αν βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες (σ.σ. η 85η ΔΕΘ, που είχε σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της εκθεσιακής δραστηριότητας στο νέο υγειονομικό πλαίσιο είχε προσελκύσει πάνω από 87.600 άτομα, ενώ κατά την προπανδημική 84η διοργάνωση πέρασαν τις πύλες της έκθεσης πάνω από 260.000).

Επιπλέον, χιλιάδες άνθρωποι θα απασχοληθούν στους χώρους της ΔΕΘ κατά το χρονικό διάστημα της προετοιμασίας και της λειτουργίας της, δημιουργώντας με την παρουσία τους ένα μικρό, προσωρινό χωριό σε διαρκή κίνηση στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Αυτή τη στιγμή μέσα στον χώρο της ΔΕΘ, στο κατασκευαστικό κομμάτι, εργάζονται πάνω από 250 άτομα και από το Σάββατο και μετά ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί, στους 500, σημειώνοντας περαιτέρω αύξηση μέχρι την Πέμπτη-Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί το κατασκευαστικό κομμάτι. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (10-18 Σεπτεμβρίου) εκτιμάται ότι θα εργάζονται στους χώρους της πάνω από 5.000 άτομα σε περίπτερα, εκθεσιακά σταντ και υπηρεσίες, αριθμός που δεν αποκλείεται να φτάσει τους 8.000-9.000 εργαζόμενους, αν συνυπολογιστούν και όσοι θα απασχολούνται σε κυλικεία, καθαριότητα, υπηρεσίες φύλαξης κτλ» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της διοργανώτριας εταιρείας ΔΕΘ-Helexpo AE, Aλέξης Τσαξιρλής, κάνοντας λόγο για μια καθόλα εντυπωσιακή συμμετοχή της τιμώμενης χώρας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ, όπου θα καλυφθούν 5000 τ.μ.

Εν αναμονή των εγκαινίων της διοργάνωσης, στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης επικρατεί αναβρασμός. Στο εσωτερικό των περιπτέρων τα συνεργεία στρώνουν τις μοκέτες -σύμφωνα με τον κ.Τσαξιρλή θα χρησιμοποιηθούν 20.000 τετραγωνικά μέτρα μοκέτας- και κατασκευάζουν τα εκθεσιακά σταντ. Στους δε υπαίθριους χώρους του Κέντρου έχουν ήδη ξεπροβάλει οι μεταλλικοί σκελετοί των πρώτων περιπτέρων εταιρειών και οργανισμών, που σιγά-σιγά λαμβάνουν πιο συγκεκριμένη μορφή με την προσθήκη ξύλινων πάνελ και γυψοσανίδων.

«Αν επισκεφτούμε τα περίπτερα που έχουν ήδη στηθεί» σημειώνει ο κ.Τσαξιρλής, «θα αντικρίσουμε μια εικόνα, που για να δούμε παρόμοιά της θα έπρεπε να πάμε αρκετά χρόνια πίσω. Είναι η μεγαλύτερη κάλυψη από πλευράς εκθετών τα τελευταία 10-15 χρόνια, ίσως πλησιάσουμε τελικά και τα επίπεδα του 2007-2008. Όλα τα περίπτερα είναι γεμάτα και μάλιστα άνοιξε ακόμα και ο ημιώροφος του περιπτέρου 16, που είχε να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον 20 χρόνια, για να καλυφθούν οι συμμετοχές της τελευταίας στιγμής». Κατά τον ίδιο, η συμμετοχή του Δημοσίου στη φετινή ΔΕΘ δεν θα ξεπεράσει σε ποσοστό το 10%.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως τιμώμενης χώρας στην 86η ΔΕΘ προκάλεσε αίσθηση από την πρώτη στιγμή. Όπως είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής τους ως τιμώμενης χώρας, η οποία «έκανε μεγάλη αίσθηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό», υπήρξε κινητικότητα και μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς τόσο των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και επιχειρηματιών από την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, να συμμετάσχουν στη ΔΕΘ ή να την επισκεφτούν.