Skip to main content

Χιλιάδες πυρομαχικά και όπλα κατασχέθηκαν στο τελωνείο Σερρών (φωτο)

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων περίστροφα-πιστόλια κρότου, φυσίγγια, γεμιστήρες, σπρέι πιπεριού, συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης, μαχαίρια και γκλομπ.

Δεκάδες όπλα και χιλιάδες πυρομαχικά κρυμμένα σε χαρτοκιβώτια με ψευδή στοιχεία αποστολής βρήκαν οι υπάλληλοι στο Τελωνείο Σερρών, σε βουλγάρικο φορτηγό αυτοκίνητο του οποίου ο οδηγός συνελήφθη.

Συγκεκριμενα, την Τρίτη, 3 Απρίλη στις 23:00 υπάλληλοι της Κινητής Ομάδας Ελέγχου του Τελωνείου Σερρών στον Προμαχώνα Σερρών, διενήργησαν έλεγχο σε βουλγάρικο φορτηγό αυτοκίνητο μάρκας MERCEDES ATEGO το οποίο μετέφερε εμπορεύματα από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα. Από τα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 2 παλέτες με ζωοτροφές και ρολά καουτσούκ με παραλήπτες ελληνικές εταιρίες. Από τον φυσικό έλεγχο όμως που διενεργήθηκε, μέσα στα άλλα εμπορεύματα, βρέθηκαν και 14 χαρτοκιβώτια τα οποία εκ πρώτης όψεως διαπιστώθηκε ότι περιείχαν είδη τα οποία υπάγονταν στις διατάξεις του Ν.2168/93 «Ρύθμιση θεμάτων, που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, κλπ».

Ο οδηγός για τα εμπορεύματα αυτά επέδειξε συνοδευτικά έγγραφα (packing list και φορτωτική) σύμφωνα με τα οποία μεταφέρονταν 14 χαρτοκιβώτια με αθλητικά είδη με αποστολέα Βουλγάρικη εταιρία με έδρα στη Σόφια και παραλήπτη Ελληνική εταιρία με έδρα στην Κρήτη. Κατά την καταμέτρηση, μέσα στα χαρτοκιβώτια, βρέθηκαν και τα πραγματικά συνοδευτικά έγγραφα (τιμολόγιο, packing list) που εκδόθηκαν για τα είδη οπλισμού από την αποστέλλουσα Βουλγάρικη εταιρία.

Κατασχέθηκαν συνολικά 30.805 τεμάχια σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2168/93 ήτοι: 49 περίστροφα-πιστόλια κρότου, 22.500 φυσίγγια κρότου των 9 mm, 8.000 φυσίγγια κρότου των 6 mm, 10 γεμιστήρες, 34 σπρέι πιπεριού, 8 συσκευές απώθησης σκύλων, 38 συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης, 9 μαχαίρια, 20 γκλομπ,100 αμπούλες αερίου, 5 φακοί,1 ζευγάρι κιάλια, 1 τρόμπα χειρός και διάφορα άλλα είδη οπλισμού (30 τμχ).

Ο οδηγός συνελήφθη στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας ενώ για τη σύλληψη του Έλληνα παραλήπτη, μετά από εντολή του κ. Εισαγγελέα Υπηρεσίας, ζητήθηκε η συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου Κρήτης.

Επίσης κατασχέθηκε και το μεταφορικό μέσο, βουλγάρικο φορτηγό αυτοκίνητο μάρκας MERCEDES ATEGO.

Υποβλήθηκε δικογραφία προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Σερρών σε βάρος όλων των εμπλεκομένων ήτοι: του Βούλγαρου οδηγού, του Έλληνα παραλήπτη και των νόμιμων εκπροσώπων των Βουλγαρικών εταιριών (αποστολέα και μεταφορικής).

Γίνεται μνεία ότι σε βάρος του Έλληνα παραλήπτη, πριν από ένα μήνα, υποβλήθηκε από την υπηρεσία μας δικογραφία για την τέλεση των ιδίων αδικημάτων (παράνομη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα).