Skip to main content

Χιλιάδες πιστοί στο Βέρμιο για τη Χάρη της Παναγίας Σουμελά

Χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν και φέτος στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο - Πολλοί κατασκήνωσαν στο δάσος τηρώντας την παράδοση δεκαετιών.

Χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν και φέτος στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο ανταποκρινόμενοι είτε σε ένα τάμα είτε σε μια βαθιά πίστη για την εθιμική επίσκεψη του Δεκαπενταύγουστου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, πολλοί είναι αυτοί που κατασκήνωσαν το Σαββατοκύριακο στο δάσος, έξω από την εκκλησία, τηρώντας μια οικογενειακή παράδοση που μπορεί να κρατάει δεκαετίες.

Το πρωί στην Παναγία Σουμελά τελέστηκε πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας και ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Επίσης, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τον Λεωνίδα Ιασωνίδη, τα οστά του οποίου μεταφέρθηκαν, σύμφωνα με την επιθυμία του, στο ναό.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ενώ το "παρών" έδωσαν -μεταξύ άλλων- ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο βουλευτής Ά Θεσσαλονικης της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κ.α.

Ο Λεωνίδας Ιασωνίδης,(1884-1959), νεοέλληνας πολιτικός με καταγωγή από τον Πόντο και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινουπόλεως, εκλέχθηκε το 1919 αντιπρόσωπος της απελευθερωτικής Εθνοσυνέλευσης των Ποντίων. Το Σεπτέμβριο του 1922 έρχεται πρόσφυγας στην Ελλάδα όπου και αγωνίζεται για τα δικαιώματα των προσφύγων που είχαν καταφύγει μετά τη μικρασιατική καταστροφή.

Με 12 μέλη, για την παροχή πρώτων βοηθειών και ένα πλήρως εξοπλισμένο κινητό ιατρείο, η Επίλεκτη Ομάδα ειδικών αποστολών βρίσκεται στο σημείο για να επιληφθεί τυχόν ιατρικών περιστατικών

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της αποστολής Γρηγόρη Μωυσίδη, ήταν περιορισμένα τα περιστατικά που έχρηζαν βοήθειας και αφορούσαν κυρίως κοψίματα και εγκαύματα από τις ψησταριές που έστησαν κατασκηνωτές στο Βέρμιο.

πηγή φωτο/video: life-events.gr / inveria.gr