Skip to main content

Χιλιάδες πιστοί στη Νέα Μηχανιώνα για την Παναγία Φανερωμένη

Η εικόνα της Παναγίας της Μηχανιώτισσας συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του τόπου, αφού έφτασε στη Νέα Μηχανιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Mέσα στο κατανυκτικό κλίμα των ημερών του Αυγούστου, που είναι κατεξοχήν αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο, ξεκίνησε χθες ο εορτασμός για την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον περίλαμπρο και περικαλλή Ιερό προσκυνηματικό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης Ν. Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Με βαθύ αίσθημα κατάνυξης, χιλιάδες πιστοί από τη Ν. Μηχανιώνα, την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού και της Θεσσαλονίκης αλλά και από κάθε γωνιά της Ελλάδας προσέρχονται κάθε χρόνο στον Ναό της Παναγίας Φανερωμένης, γνωστής ως Μηχανιώτισσας, για να προσκυνήσουν το θαυματουργό Θεομητορικό Εικόνισμά της και να καταθέσουν στα πόδια της Θεοτόκου τα αιτήματά τους, προσφέροντας ταυτόχρονα τις ευχαριστίες τους.

Όπως γράφει το romfea.gr, η εικόνα της Παναγίας της Μηχανιώτισσας συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του τόπου, αφού έφτασε στη Νέα Μηχανιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή «συνταξιδεύοντας» με τους ξεριζωμένους Μηχανιώτες της Κιζικινής Χερσονήσου.

Του Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, οι οποίοι πλαισιούμενοι από Ιερείς της τοπικής Μητροπόλεως και τους καλλικέλαδους Ιεροψάλτες έψάλλαν τα εγκώμια της Θεοτόκου ενώπιον της θαυματουργού και ιστορικής Εικόνας της Φανερωμένης δημιουργώντας μια κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Το θείο λόγο οικοδόμησε στους πιστούς που κατέκλυσαν το Ιερό παλλάδιο της Παναγίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας, αναφερόμενος στο Ιερό πρόσωπό της Κυρίας Θεοτόκου και της εις ουρανούς μετάστασής Της.

«Η Παναγία μέσα από τον Σταυρό και τον πόνο υιοθετεί τον κάθε πονεμένο, σκεπάζει τον κάθε γυμνό, αγκαλιάζει τους πάντες και γίνεται χώρα του αχωρήτου για όλους τους ανθρώπους, για να ζήσει ο κόσμος, για να μην πεθάνει ο κόσμος» είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε: «Η Παναγία δέχεται τη στοργή του Μονογενούς Υιού Της και όλα γίνονται φως μέσα στο πανηγύρι της Εκκλησίας. Τίποτα δεν θυμίζει θάνατο, θλίψη και σκότος αλλά όλα γίνονται φως, χαρά, διάβαση στην Ανάσταση! Η Γιορτή της Παναγίας είναι Γιορτή αντίστασης, αλήθειας, ζωής, ελευθερίας και δικαιοσύνης».

Ευχήθηκε η Παναγία να γίνει φως στο σκοτάδι του καθενός, ευχαριστώντας τον Ποιμενάρχη της Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο για την ευκαιρία να γίνει μέτοχοςτης πανευφρόσυνης αυτής γιορτής στην προσφυγική Ν. Μηχανιώνα.

Οι εορταστικές και πανηγυρικές ιερές Ακολουθίες θα συνεχιστούν παραμονή της Εορτής με Πολυαρχιερατικό Εσπερινό και λιτάνευση της Ιερής Εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της Κωμοπόλεως και την κυριώνυμο ημέρα με λαμπρή πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Πηγή φωτογραφίας: Romfea.gr