Skip to main content

Χίλιοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Καλαμαριά όμηροι του Δημοσίου

Η περιπέτεια χιλίων ιδιοκτητών ακινήτων, που το 1999 θυμήθηκε να διεκδικήσει το Ελληνικό Δημόσιο, αφού είχαν μετατραπεί σε πολυκατοικίες!

Μια απίστευτη ιστορία «γραφειοκρατικής» τρέλας ζουν χίλιοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, οι οποίοι σύμφωνα με τον βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Στράτο Σιμόπουλο, είναι «όμηροι της Συνθήκης της Λωζάνης»!

Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή του ο κ. Σιμόπουλος, καθώς αυτοί οι χίλιοι άνθρωποι, που αγόρασαν νόμιμα τα ακίνητά τους εδώ και δεκαετίες σε οικόπεδα, τα οποία ανήκουν στα λεγόμενα «ανταλλάξιμα» κτήματα έχουν έρθει αντιμέτωποι με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, που αμφισβητεί τις ιδιοκτησίες τους.

Το καταπληκτικό είναι ότι επί δεκαετίες από τότε που αγόρασαν τα ακίνητα οι ιδιώτες, το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε εγείρει αξιώσεις εναντίον τους. Πέρασαν τόσα χρόνια, που τα οικόπεδα τεμαχίστηκαν, πουλήθηκαν, σηκώθηκαν σ' αυτά πολυκατοικίες κτλ.

Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων καταχώρησαν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο. Και τότε άρχισε η περιπέτειά τους. Το 2001 διαπιστώθηκε ότι τα ακίνητα ήταν διπλοεγγεγραμμένα. Από το 1999 το Δημόσιο προέβαλε δικαίωμα κυριότητας. Ακολούθησε διαδικασία ενστάσεων, από την υπηρεσία Ανταλλαξίμων, όμως οι ιδιοκτήτες δικαιώθηκαν. Παρόλα αυτά, το Δημόσιο συνεχίζει να αμφισβητεί τις ιδιοκτησίες τους...

Ο κ. Σιμόπουλος παλεύει για το συγκεκριμένο ζήτημα εδώ και μήνες. Τον Ιανουάριο μάλιστα είχε στείλει επιστολή στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον υφυπουργό, αρμόδιο για τη Φορολογική Πολιτική και τη Δημόσια Περιουσία, Απόστολο Βεσυρόπουλο, και προ ημερών ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και το Μέγαρο Μαξίμου.

Το θέμα συνεχίζει να είναι όμως σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα ο βουλευτής να καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, στην οποία τονίζει: «Χίλιοι περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, βρίσκονται όμηροι αγωγών που έχει καταθέσει το Ελληνικό Δημόσιο εναντίον τους, διότι θεωρεί ότι τα ακίνητα του ανήκουν, με βάση τη Συνθήκης της Λωζάνης. Πιο συγκεκριμένα, μόλις το 1999, με την έναρξη της διαδικασίας κτηματογράφησης, το Δημόσιο -μετά από δεκαετίες αδράνειας- θυμήθηκε να προβάλει δικαίωμα κυριότητας επί των εκτάσεων αυτών, οι οποίες όμως στο μεταξύ είχαν ήδη τεμαχιστεί και πωληθεί με συμβολαιογραφικές πράξεις και φυσικά επί αυτών ανεγέρθηκαν πολυκατοικίες, ενώ οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων είχαν καταχωρήσει τις ιδιοκτησίες τους στο Κτηματολόγιο. Όταν διαπιστώθηκε η 'διπλοεγγραφή' το 2001, το Δημόσιο υπέβαλε ενστάσεις στο Κτηματολόγιο, οι οποίες απορρίφθηκαν, ενώ επανήλθε τον Δεκέμβριο του 2018, στην εκπνοή της προθεσμίας. Παρά το γεγονός ότι σε όλες τις ενστάσεις που έκανε το Δημόσιο, δικαιώθηκαν οι ιδιώτες, εντούτοις έως και σήμερα το Δημόσιο εμμένει να αμφισβητεί την ιδιοκτησία τους, δημιουργώντας στους πολίτες έντονη ανασφάλεια αλλά και αγανάκτηση».

Πηγή φωτογραφίας: Αλκιβιάδης Χατζηκουντέλης