Skip to main content

Οι τουρίστες έρχονται, οι αρχαιολογικοί χώροι κλείνουν μεσημέρι

Το μεσημέρι αντί για τις 20.00 κατεβάζουν ρολά οι αρχαιολογικοί χώροι της πόλης, αλλά το εισιτήριο διπλό. Κίνδυνος για σοβαρό πρόβλημα το καλοκαίρι.

Σε χειμερινούς ρυθμούς αλλά με... καλοκαιρινές τιμές λειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι, παρά την επίσημη έναρξη της θερινής τουριστικής σεζόν από την 1η Απριλίου, δεν έχουν επιμηκύνει ακόμα το ωράριο τους.

Συγκεκριμένα, την ώρα που το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πριν από 11 ημέρες την έναρξη της σεζόν και τα γκρουπ των τουριστών έχουν αρχίσει να πληθαίνουν στους δρόμους της πόλης, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της Θεσσαλονίκης εξακολουθούν και κλείνουν τις πόρτες του για το κοινό στις 16.00 αντί στις 20.00.

Η παραμονή στο χειμερινό ωράριο δεν έχει επηρεάσει όμως και την τιμολογιακή πολιτική, κατά την οποία το εισιτήριο εισόδου αυξάνεται τη θερινή σεζόν. Παραδείγματος χάριν, το εισιτήριο στο αρχαιολογικό και βυζαντινό μουσείο αυξάνεται στα 8 ευρώ από τα 4 ευρώ ενώ στον Λευκό Πύργο, αυξάνεται στα 4 ευρώ από τα 2 ευρώ που είναι την υπόλοιπη περίοδο. 

Έλλειψη προσωπικού

Λόγος για την καθυστέρηση εφαρμογής του θερινού διευρυμένου ωραρίου στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης είναι η έλλειψη προσωπικού. Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, η προκήρυξη πρόσληψης εποχιακού προσωπικού καθυστέρησε και η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μεταξύ 20 και 25 Απριλίου, οπότε και υπολογίζεται να ξεκινήσει και η τήρηση του θερινού ωραρίου.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη του Τμήματος Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης, Φύλαξης και Ασφάλειας της υπηρεσίας, Άννα Μπακρατσά, φέτος θα προσληφθούν έξι άτομα, τα οποία θα προστεθούν στα 11 άτομα μόνιμου προσωπικού. Κατά την ίδια, η προκήρυξη εκδόθηκε φέτος περίπου μια εβδομάδα αργότερα σε σχέση με πέρσι.

Το ζήτημα αυτό, το οποίο προκύπτει σταθερά τα τελευταία χρόνια, προκαλεί προβλήματα στους ξεναγούς της πόλης, οι οποίοι μένουν με λίγες επιλογές στα χέρια τους όταν παραλαμβάνουν γκρουπ που φτάνουν στη Θεσσαλονίκη περίπου στις 15.00.

«Οι μόνες μας επιλογές για γκρουπ που φτάνουν στην πόλη περίπου στις 16.00 είναι μνημεία που δεν έχουν είσοδο, όπως ο ναός του Αγίου Δημητρίου, ή υπαίθριοι χώροι, όπως αυτός της Αρχαίας Αγοράς», σημειώνει η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, Φωτεινή Λυκισά.

Όπως αναφέρει η ίδια μιλώντας στη Voria.gr, εξίσου μεγάλο πρόβλημα για τους ξεναγούς αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαίο ωράριο για όλα τα μνημεία στη Βόρεια Ελλάδα με αποτέλεσμα οι ίδιοι να αναγκάζονται κάθε μέρα να τηλεφωνούν σε κάθε μνημείο ξεχωριστά για να δουν αν έχει ξεκινήσει ή όχι το θερινό ωράριο.

Η κ. Λυκισά διευκρινίζει πως το πρόβλημα των ωραρίων είναι κάτι που ταλανίζει όλη τη χώρα και ότι στη Θεσσαλονίκη θα δημιουργήσει προβλήματα αν συνεχιστεί μετά τα τέλη Απριλίου καθώς ήδη η σεζόν έχει ξεκινήσει δυναμικά.

«Πρόκειται για ένα συνεχές πρόβλημα», σχολίασε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας προσθέτοντας ωστόσο ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει τέτοιον πλούτο ιστορικό και πολιτισμικό που ο επισκέπτης έχει πάντα κάτι να δει. Μάλιστα, ο ίδιος υπενθυμίζει πως ο δήμος είχε κάνει κάποιες προτάσεις ώστε να καλυφθούν τα κενά με προσωπικό του δήμου, οι οποίες συνάντησαν αντιδράσεις. 

Μειωμένο προσωπικό - Θερινό ωράριο μέχρι τις 19 Ιουνίου

Τα προβλήματα όμως αναφορικά με τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων στη Θεσσαλονίκη δεν τελειώνουν στα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με την κ. Μπακρατσά, τα μνημεία θα λειτουργήσουν ακολουθώντας το θερινό ωράριο μόνο μέχρι τις 19 Ιουνίου, καθώς τότε λήγουν οι συμβάσεις των επτά ατόμων που προσλήφθηκαν στα μέσα του Ιανουαρίου με πεντάμηνη σύμβαση.

Η Πολυξένη - Αδάμ Βελένη, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης, δήλωσε μιλώντας στη Voria.gr ότι έχει ενημερώσει για την κατάσταση, με ανοιχτές επιστολές, το υπουργείο Πολιτισμού.

Η ίδια υπογράμμισε ωστόσο πως η γενική γραμματεία Πολιτισμού έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκδοθεί προκήρυξη τον Μάιο για την πρόσληψη μικρού αριθμού ατόμων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του διευρυμένου ωραρίου για την τουριστική θερινή περίοδο.