Skip to main content

Χημικά δομικά υλικά made in Θεσσαλονίκη «χτίζουν» σε 16 χώρες

Η θεσσαλονικιώτικη VIMATEC, που κλείνει φέτος 25 χρόνια ζωής, βλέπει τα προϊόντα της να αξιοποιούνται σε εμβληματικά έργα εντός και εκτός συνόρων

Από το μετρό του Κιέβου μέχρι το Public Service Hall της Τιφλίδας και από κατοικίες στη Λιβύη μέχρι τα τούνελ της Εγνατίας Οδού τα χημικά δομικά υλικά της αφήνουν έντονη τη σφραγίδα τους. Η 25 ετών θεσσαλονικιώτικη εταιρεία χημικών δομικών υλικών VIMATEC, που διατηρεί την παραγωγική της μονάδα στα Διαβατά, εξάγει σε 16 χώρες, μεταξύ των οποίων ο Λίβανος, η Ουκρανία, η Γερμανία μέχρι και η Ζάμπια, με τις εξαγωγές της μάλιστα να έχουν κάνει άλμα μέσα σε μια δεκαετία.

Είναι ενδεικτικό πως το 2008 οι πωλήσεις εξωτερικού αποτελούσαν μόλις το 5-7% του τζίρου της και σήμερα ξεπερνούν το 23%, με στόχο το 35% εντός της τριετίας. Άλλωστε, η εξωστρέφεια θεωρήθηκε μονόδρομος μέσα στην κρίση. Πίσω από τη θεσσαλονικιώτικη εταιρεία βρίσκονται ο Νίκος Βιδάλης και ο γιος του Γιώργος, αμφότεροι πολιτικοί μηχανικοί, που κατάφεραν να κάνουν γνωστή την VIMATEC ακόμα και στις πιο απαιτητικές αγορές του εξωτερικού. Η αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας είναι δυναμική, με τον τζίρο της μάλιστα να «τρέχει» την τελευταία διετία με αύξηση της τάξεως του 20% ετησίως.

Από αριστερά Γιώργος και Νίκος Βιδάλης στη μονάδα

 

Σήμερα η εταιρεία απασχολεί 25 άτομα και διαθέτει περισσότερους από 220 κωδικούς, με τη βασική της παραγωγή να εστιάζεται στα κονιάματα, από κόλλες θερμοπρόσοψης και πλακιδίων μέχρι επισκευαστικά κονιάματα. Η «ναυαρχίδα» όμως των προϊόντων της είναι ένα στεγανωτικό υλικό με βάση το τσιμέντο. Αυτή την περίοδο η VIMATEC προχωρά σε επένδυση για την αυτοματοποίηση της παραγωγής των οργανικών της κονιαμάτων, στο πλαίσιο της οποίας θα δημιουργηθούν και νέοι χώροι logistics. Στα επόμενα δε σχέδια είναι η περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών -μάλιστα έχει στρέψει το βλέμμα της στην αγορά της Ρωσίας, ενώ σχεδιάζει και την διεύρυνση της παρουσίας της στη Γερμανία- αλλά και η ανάπτυξη νέων προϊόντων, μέσα από την ενίσχυση του τμήματος R&D της επιχείρησης. Επίσης στόχος είναι να εμπλουτιστεί και να επανδρωθεί περαιτέρω το εργαστήριο δοκιμών της επιχείρησης, που, όπως λέει ο Νίκος Βιδάλης, είναι ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα και αντάξιο ανάλογων του εξωτερικού.

Τα χημικά δομικά υλικά και ο σεισμός του 1978

Ο σεισμός του 1978 στη Θεσσαλονίκη έγινε η αφορμή για να ανοίξει ένας δρόμος που ο Νίκος Βιδάλης δεν είχε ποτέ φανταστεί. Φρέσκος πολιτικός μηχανικός, που μόλις λίγα χρόνια πριν είχε επιστρέψει από τη Γερμανία όπου σπούδασε, ξεκίνησε το 1974 ως μελετητής μηχανικός. Μάλιστα, η πρώτη του δουλειά ήταν σε μια γερμανική κατασκευαστική εταιρεία, που αποδείχθηκε γι’ αυτόν μεγάλο σχολείο και τον έκανε να αγαπήσει το κομμάτι της κατασκευής.

Όταν έγινε ο σεισμός του 1978 ασχολήθηκε με τις καταγραφές ζημιών και τους ελέγχους των κτιρίων και άρχισε να αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος του πολιτικού μηχανικού. Τότε ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με κάποια νέα υλικά, λόγω της ανάγκης που γέννησε ο σεισμός για τις επισκευές στα κτίρια, και μέσα από σεμινάρια που έκανε το πανεπιστήμιο με την αφορμή αυτή, γνώρισε νέα είδη, όπως ήταν οι εποξειδικές ρητίνες και γενικότερα εξελιγμένα κονιάματα, τα οποία του κίνησαν την περιέργεια. Κάπως έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί με τα χημικά δομικά υλικά, που τότε δεν ήταν γνωστά στην ελληνική αγορά.

Η VIMATEC (Vidalis Material Technology) δημιουργήθηκε το 1995, αφού είχε προηγηθεί 15ετής ενασχόληση του Νίκου Βιδάλη με τον χώρο, που έγινε και η καλύτερη βάση για το επιχειρηματικό του εγχείρημα. Ο πρώτος της χώρος βρισκόταν στην οδό Ναπολέοντος Ζέρβα και μετά μεταφέρθηκε στα Διαβατά, όπου ξεκίνησε από 1.000 τ.μ., για να φτάσει σήμερα να διαθέτει μια μονάδα 2.500 τ.μ. σε επιφάνεια 8,5 στρεμμάτων.

Η στροφή στο εξωτερικό, ο τουρισμός και η δεύτερη γενιά

Η ανάπτυξη της εταιρείας ήταν από την πρώτη στιγμή σημαντική. Μάλιστα, το 1997 η εταιρεία άνοιξε υποκατάστημα στην Αθήνα, θέλοντας να επεκταθεί πανελλαδικά, ενώ σχεδόν με το ξεκίνημά της άρχισε και τις πρώτες της εξαγωγές, με πρώτη χώρα-προορισμό τη Βουλγαρία.

Το όνομά της άρχισε τα επόμενα χρόνια να εμφανίζεται σε σημαντικά έργα, μεταξύ των οποίων το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Βασιλικό Θέατρο, το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, το Μετρό των Αθηνών, το CEDEFOP, ο Πύργος του ΟΤΕ, οι σήραγγες των Τεμπών και τουριστικά resort σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο. Το δε 2007 υλοποίησε επένδυση για την αυτοματοποίηση της παραγωγής της στα κονιάματα, που αποτελούν και το 70% της συνολικής της παραγωγής.

Όταν η κρίση έκανε την εμφάνισή της και η εσωτερική αγορά άρχισε να νιώθει τους κραδασμούς, η VIMATEC έκανε δυναμική στροφή στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα άνοιξε διαύλους επικοινωνίας με τον τουριστικό κλάδο, που της έδωσε μεγάλη ώθηση στα δύσκολα χρόνια. Πέραν του παραγωγικού σκέλους η εταιρεία διαθέτει και εμπορικό κομμάτι, που αφορά υγρομονωτικά υλικά, όπως αποστραγγιστικές μεμβράνες, θερμοπροσόψεις και ασφαλτόπανα.

Ο γιος του Νίκου Βιδάλη, Γιώργος, μπήκε στην επιχείρηση το 2013, προετοιμασμένος από καιρό να αφήσει το σημάδι του στη VIMATEC, αφού μεγάλωσε μέσα σε αυτή. Μάλιστα, είναι αυτός που συνεισφέρει κυρίως την επιχειρηματική του οπτική έναντι της τεχνικής ματιάς που έχει περισσότερο ο πατέρας του, ο οποίος σπεύδει να υπογραμμίσει τη μεγάλη και διαχρονική του αγάπη για το τεχνικό κομμάτι της δουλειάς. «Ήμουν πάντα πολιτικός μηχανικός του εργοταξίου και όχι του γραφείου» λέει στη Voria.gr.