Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Χημικές τουαλέτες στη Νέα Παραλία τοποθετεί ο δήμος

Οι δημοτικές τουαλέτες δεν είναι δυνατό να διασφαλίσουν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, λέει ο δήμος. Επίκειται διαγωνισμός για χημικές.

Στη λύση των χημικών τουαλετών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται ο δήμος, καθώς οι δημοτικές τουαλέτες φαίνεται πως δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια και υγιεινή.

Η διοίκηση του δήμου εξετάζει αυτή τη λύση, προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα ζήτημα καθαριότητας και υγιεινής και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των χιλιάδων πολιτών που συρρέουν στο πιο δημοφιλές σημείο της πόλης τα τελευταία χρόνια.

Η ανυπαρξία τουαλετών (οι δημόσιες – δημοτικές δεν λειτουργούν) έχει προκαλέσει πολλές διαμαρτυρίες στις υπηρεσίες του δήμου, όμως φαίνεται πως η λειτουργία των δημοσίων wc δεν μπορεί να γίνει χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του δήμου, υπάρχει ένα μείζον ζήτημα συντήρησης και διατήρησης των τουαλετών σε καλή κατάσταση. Σε όλη την πόλη οι δημόσιες τουαλέτες καταντούν ακατάλληλες μέσα σε λίγες μέρες από την αποκατάστασή τους και μετατρέπονται τάχιστα σε εστίες μόλυνσης.

Οι αιτίες είναι πολλές: έλλειψη προσωπικού, αδυναμία έγκαιρης προμήθειας αναλώσιμων, έκθεση σε καταστροφές κτλ.

Αποτέλεσμα μέχρι σήμερα είναι να μη χρησιμοποιούνται με ασφάλεια για τη δημόσια υγεία οι υφιστάμενες τουαλέτες.

Το θέμα απασχόλησε τις υπηρεσίες και τη διοίκηση του δήμου, που αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την τοποθέτηση και λειτουργία χημικών τουαλετών, προκειμένου να δώσει λύση στο πρόβλημα, που για τους ηλικιωμένους και άλλες κατηγορίες του πληθυσμού είναι έντονο.

Πέρσι είχαν τοποθετηθεί τρεις τέτοιου τύπου τουαλέτες στο παραλιακό μέτωπο, απέναντι από το Γερμανικό Προξενείο, στον Κήπο των Γλυπτών και στον Κήπο των Ρόδων, αλλά υπήρξαν αντιδράσεις, όπως και καταγγελίες ότι παρά το γεγονός πως ο δήμος δήλωνε έλλειψη προσωπικού καθαριότητας για να λειτουργήσουν οι δημοτικές τουαλέτες, εντούτοις υπάλληλοι του δήμου τις χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι, απαγορεύοντας τη χρήση τους από τους πολίτες.

Ο δήμος πάντως θεωρεί ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την τοποθέτηση και λειτουργία χημικών τουαλετών σε διάφορα σημεία, που θα υποδειχθούν στη σχετική εισήγηση για τον διαγωνισμό, με συγκεκριμένες προδιαγραφές και προβλέψεις για την υγιεινή και ασφάλεια των χρηστών.